субота, 17.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:07

Лесковачки роштиљ заштићен бренд

Аутор: Данило Коцићпетак, 31.08.2018. у 22:00
Пљескавица је тешка 66 килограма и 100 грама, али неће ући у Гинисову књигу рекорда (Фото Д. Коцић)

Лесковац – Овогодишња, 29. „Роштиљијада”, највећа привредно-туристичка манифестација у „српском Манчестеру” биће упамћена по новом рекорду у прављењу „највеће пљескавице на свету”, али, нажалост, тај рекорд неће ући у Гинисову књигу, јер није било њиховог жирија. Рекордна пљескавица има тежину 66 килограма и 100 грама и тежа је од прошлогодишње за килограм и 100 грама. Пљескавица, пре печења, имала је пречник 190 центиметара, а дебљину 2,1 центиметар. Нови рекорд поставили су, као и лане, исти мајстори роштиља из ресторана „Колиба” – Љубиша Ђорђевић, Предраг Лазаревић и Никола Панић, који су узастопно три пута обарали сопствени рекорд „Роштиљијаде”.

По оцени ових несумњиво врсних мајстора, пресудно је било искуство, нарочито у јачини ватре и окретању овако велике пљескавице. Комплетно такмичење пратило је више хиљада гостију, који су касније имали прилике и да пробају овако припремљену пљескавицу.

„Да би се постигао овакав рекорд, месо треба добро да одлежи, да сазри и за његову припрему потребна су два дана, а само печење пљескавице трајало је нешто више од сат и по. Није било лако, али смо пресрећни што нам је и ове године пошло за руком да поставимо нови рекорд. Мало нам је, додуше, напукла, али је жири то признао, јер се од ње није откинуо ниједан комад”, прецизира Љубиша Ђорђевић, који се 33 године бави угоститељским послом.

У оквиру „Роштиљијаде” одржано је 26. такмичење мајстора роштиља под називом „Миодраг Глигоријевић Буре”, које носи име по далеко најпознатијем лесковачком мајстору роштиља. Према оцени жирија, најбољу пљескавицу направила је Емина Ђорђевић из ресторана „Колиба турс”, најбољи ћевап Нишлија Горан Лукић, ресторан „Кафана код Ђуре” из Ниша, а победник у категорији припреме јела са роштиља по избору је Љиљана Јовановић из нишког ресторана „Трпеза”. Свеукупни победник такмичења, по оцени жирија је – комплекс „Апостоловић” из Лесковца.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и директор Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић наглашавају да ће лесковачко роштиљ месо од 1. новембра постати регионални бренд и добити сертификацију заштитним жигом „Лесковачки специјалитети са роштиља”. Градоначелник Цветановић подсећа да је Лесковац носилац још два бренда – лесковачког ајвара и спрже, док је наредни производ, који ће бити брендиран, лесковачки мед.

То значи да од 1. новембра више неће моћи да се користи у ресторанима ознака „лесковачки роштиљ” уколико за то нема лиценцу. Тим поводом одржана је, у оквиру „Роштиљијаде”, презентација специјалитета са роштиља који ће бити сертификовани као део пројекта „Бугарско-српски гурмански воз”, који се спроводи у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска–Србија у коме је Привредна комора Србије, односно Регионална привредна комора Лесковац, водећи партнер у сарадњи са Високом пословном школом струковних студија.

„Лесковачки роштиљ познат је у свету и свако је то име користио како је хтео. Завршетком овог пројекта више неће моћи без лиценце да се спрема лесковачки роштиљ”, наглашава Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе, а по оцени градоначелника Горана Цветановића, ово је велика победа за Лесковац.

Подршка Европске уније

За поступак брендирања издвојено је 170.000 евра и трајао је 15 месеци, средства је обезбедила Европска унија и комплетну процедуру спровела Регионална привредна комора у сарадњи са Високом пословном школом струковних студија из Лесковца и партнерима из Бугарске – комора из Враца и средња школа из града Мездре.

Порука са „Роштиљијаде” о лесковачком роштиљу

На сајту лесковачке „Роштиљијаде” објављена је занимљива порука о лесковачком роштиљу. „Ако немаш мерак на једење, не се пипај око ћевапи. Ћевапи су за људи. Од мељено месо од плећку, од шију на бика и од пафлаку. Кад се убаво измеси, тури се на лед, да преспие. Ујутро се измеље још јед’н пут. Кад месо одвугне – тури се на жар. Ћумур мора да је из планину. Домаћица да је убава. Домаћин да не е будала. Кад се тој удеси, ћевап сам рипне на човека, у тањир. Такви ћевапи правив се у Лесковац!


Коментари4
31f2f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dusan Popovic
Svake godine ista priča o Ginisovom rekordu. Činjenica je da ovolika pljeskavica nije ni blizu Ginisovog rekorda. Lako se proveri uz pomoć Gugla.
Милош Лазић
Лесковачки роштиљ је патентиран и заштићен код Југословенске ауторске агенције за Србију, под бројем 8–3/95, још од 25. јануара 1995. године. Та заштита се, иначе, односи само на припремања ових специјалитета – изван Лесковца.
Ljiljana Ljiljana
Iz teksta se ne vidi da je zasticen brend? Kad i ko ga je zastitio??
Славко Ђ. Николић
Лепшег јела од "Лесковачке мућкалице" нема! То је јело које се надовезује на роштиљ и прави се обично други дан после неког роштиљања али може и независно. Ја лично одем да ми испеку месо на роштиљу па онда правим мућкалицу. Најбоље је месо од врта, крменадла и ако су остале неке добре кобасице. За две особе довољно је 4 шницле са роштиља 150 грама суве сланине и две меснате (црвене) паприке. Прво се пропржи сланина на то се баци тракасто исечена паприка и динста док мало не загори. Онда се додају две средње главице ситно сеченог лука па се и то продинста а на крају динстања се дода једна кафена кашикица алеве паприке да побраони и бибера по жељи а ја додајеми шарни зачин. Онда се на све то дода на коцке исечено месо са роштиља све се мало продинста и на крају се дода око 1/2 литре сока од пардајза*. Добро се продинста да се сједини а служи се као прелив, са коцкама кромпира бареног у љусци или домаћим широким резанцима! Нема бољег јела!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља