понедељак, 30.11.2015. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:10

Далеко је Европа

субота, 03.05.2008. у 22:00

Реанимација је успела, стање пацијента је рањиво, али са добрим изгледима за опоравак. Под једним условом: да прихвати терапију која да би била делотворна понекад мора бити и болна и да, пре свега, покаже добру вољу и решеност да стане на здраве ноге.

Овако би могао да гласи најкраћи рапорт конзилијума домаћих страних лекара са транзиционог контролног економског прегледа Србије седам година након почетка лечења. Уз жаљење што пацијент није довољно сарађивао па су досадашњи резултати остали скромни и што пролазно транзиционо време није било брже.

Или преведено на језик економије: Србија ни после седам година није надокнадила заостајање из 90-их, па је, упркос динамичном привредном расту, крајем прошле године њен бруто домаћи производ реално нижи за 20, а индустријска производња тек на половини достигнуте почетком девете деценије прошлог века. Истина, јаз у односу на друге транзиционе земље је смањен, али је од циља – европски стандарди или бар њихов минимум довољан да уђе у европску породицу – још далеко.

Србија је, истина, кроз транзиционе муке од 2000. газила са највећом стопом раста БДП на подручју југоисточне Европе (од четири до осам одсто годишње) достигавши 5.500 долара у 2007, успоставила макроекономску стабилност (инфлацију оборила са 40,7 на 10,1 проценат а јавни дуг који је био 169,3 одсто БДП смањила на 28,3 уз велики раст приватног посебно у 2007), значајно подигла плате (просечни реални раст зарада које су на крају прошле године 347 евра био је 15 одсто), али је животни стандард, оно чиме обичан човек мери транзициони учинак, и даље међу најнижима у Европи. Куповна моћ овдашњег света је премашила тек трећину европског просека ( 37 одсто просечене у земљама европске двадесетседморице).

Тако је записано и у најновијем „Извештају о развоју Србије у 2007”, са освртом на протеклих седам година, објављеном уочи празника. Најновија публикација Републичког завода за развој, на око двеста страница, даје до сада најкомплетнији пресек транзиционог учинка и кроз преглед свих релевантних анализа домаћих и међународних аналитичара и поређене српске позиције по свим кључним економским параметрима са најразвијенијима, али и транзиционим земљама – узорима и конкурентима.

На прекретници, после завршене прве транзиционе фазе, постављених темеља за другу у којој би требало да приватизује велика предузећа, да реформише финансијски сектор и ојача небанкарске институције и пред изазовима треће фазе, у којој је чекају реструктурисање и модернизација предузећа, подизање конкурентности и инфраструктурне реформе, Србија је успела да своју просечну транзициону оцену повећа са 1,6 у 2000. на 2,7 у 2007.

И можда би неко могао и да буде задовољан, подсећајући да се у транзиционушколу Европске банке за обнову и развој, коју похађа 29 ученика (по чијем наставном плану се полаже девет транзиционих испита из пет области реформских области – предузећа, тржиште, трговина, финансијске институције и инфраструктура), укључила много касније, да није поређења са осталим полазницима и прошлогодишњег пада са 17 на 23-24 место.

Док су сем Мађарске, која је завредила четворку за стандарде најближе развијеним тржишним привредама у групу најнапреднијих транзиционих привреда сврстане и Естонија, Чешка Словачка, Пољска и Литванија (3,9 до 3,7), у региону југоисточне Европе најбоље оцене добиле су Бугарска, Хрватска (3,5) и Румунија (3,4). Македонија и Албанија оцењене су са 3,1 односно три, Црна Гора добила је 2,8 поена, а Србија са БиХ заузела најнижу позицију.

Шта се заправо догодило, није да су и Албанци бољи од нас? Објективно нису, али оцењивачи цене и труд. Или једноставније други су напредовали, а Србија забављена собом, својим владама, изборним кампањама, територијом, али и неким небеским питањима, занемарила је овоземаљска економска, стагнирала, и по оцени ЕБРД у 2007. остварила напредак једино у области која јој је годинама најслабија тачка. На терену политике конкуренције коначно је добила довољан два – пре свега захваљујући ономе што је почела да ради Комисија за заштиту конкуренције. У осталих осам области се није мрднула, па тако и даље највећу оцену – четворку има из либерализације цена, спроведене још 2001. године, на почетку транзиције и по стандардима развијених тржишних привреда, 3,7 за приватизацију малих предузећа где је транзициони процес највише одмакао и 3,3 за режим спољнотрговинске размене (трговинска либерализација и девизни систем). Ниже оцене су добијене за процес приватизације великих друштвених предузећа (2,7), реформу банкарског сектора 2,7 и реструктурисање предузећа (2,3), док је најнижу, двојку, сем у борби против монопола, добила и за сигурност тржишта и развој небанкарских финансијских институција и инфраструктурне реформе. Комерцијализација, конкурентност, либерализација, приватизација још нису додирнуле ниједан инфраструктурни сектор, што је Србију позиционирало на само дно лествице, заједно са Црном Гором и бољом позицијом само од Белорусије. Према оцени ЕБРД-а у области инфраструктуре Србија бележи умерен напредак у спровођењу реформи, има двојку од могућих 4,3.

Спора приватизација и низак ниво корпоративног управљања, у чему је Србија само испред БиХ и скроман помак у реструктурисању великих система, у чему је надмашила само Белорусију и започето иприлично урађено, али без даљих корака у сектору малих и средњих предузећа, донело је лоше позиције и на другим ранг-листама.

– Почетком ове године Србија се суочава са новим развојним изазовима који на средњи рок могу да изазову нове структурне неравнотеже. Реформски процеси, у сенци политичких превирања, улазе у доста осетљиву фазу а српска економија се суочава са два крупна проблема: армијом од око 600.000 незапослених и ниском укупном и секторском конкурентношћу привреде, коју је Светски економски форум рангирајући 131 земљу сместио тек на 91. позицију, упозоравају аналитичари Завода за развој, подсећајући да је већа конкурентност предуслов за више страних инвестиција, а оне опет кључ не само за више капитала него и за технолошко осавремењавање и бољи менаџмент и подизање домаћих фирми као добављача великих компанија и више радних места. И већи извоз, који иако расте чак и 26 одсто годишњеи даље је најнижи по становнику у земљама транзиционим конкурентима и не може да ублажи огромну претећу рупу у размени са светом.

Тврдњу да је незапосленост највећи економски, али и социјални и развојни проблем, аналитичари поткрепљују показатељима из домаће Анкете о радној снази, према којој је међу људима без посла највише младих, нестручних и жена. Дуже од годину дана на посао чека чак 74,2 незапослена, сваки четврти без посла заправо је у најбољим годинама од 31. до 40. и сваки трећи је нестручан.

Мада је овај проблем акутан у свим земљама западног Балкана, Србија има највишу стопу незапослености становништва – 18,1 одсто младих 43,7 одсто и дугорочне незапослености – 14,7 одсто, иако је прошле године пала са 16,8 процената забележених у 2006. Просечна незапосленост, према подацима Европске комисије, у ЕУ –27 у 2006. била је 3,6, у Хрватској 6,7, Бугарској пет, Румунији 4,2 одсто.

И све би, чини се, некако било поправљиво да са брдовитог Балкана у свет, сем политичких порука, одлазе и добре вести о већој конкурентности, које би биле сигнал прилагођавања овдашње економије тржишним правилима и спремности да пређе у напреднију развојну фазу. Међутим, Србија се на листи Светског економског форума не само рангира ниско у светским размерама већ је и на зачељу листе 27 транзиционих земаља и земаља друге фазе развоја, које су јој директни конкуренти у привлачењу инвеститора. Од просека групе ових земаља боља је само у области здравства и основног образовања. Гледано збирно од нас је лошије рангирана само Македонија. Румунија је рецимо на 74. месту, Бугарска на 79, Црна Гора на 82. а Македонија три места иза нас –на 94. позицији.

Истина, Босна и Херцеговина је још ниже, на 96. месту, али она је тек на прелазу прве у другу транзициону фазу, док Мађарска (47) и Хрватска (57) иду ка економски најјачој групи земља, у којој се већ налази 39. Словенија са 18.890 долара бруто националног дохотка по становнику.

Аналитичари су, посматрајући детаљније елементе пословне конкурентности, приметили и да чак овдашње пословно окружење пружа више могућности него што су, тржишту неприлагођене, домаће компаније спремне да искористе.

Сасвим довољно аргумената у прилог размишљању да приближавање Европској унији није питање само чланства, ни оне милијарде евра из претприступних фондова, које ћемо иначе добити тек кад финансијерима докажемо да смо спремни да их добро искористимо, већ достизања европских стандарда, који, свиђали се некоме или не, потврђено извлаче из сиромаштва и воде ка благостању. Уосталом они са којима се такмичимо за наклоност инвеститора, јер својих пара мало имамо, одавно су се окренули Европи, све боље се котирају и више их освајају. И стандарде, и инвеститоре, и европска и светска тржишта. И што је најбитније – све боље живе.


Почетна / Економија
Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

kosta samuilov
poštovana gospodo, Vaša dijagnoza je tačna, ali nju je dao pokojni Zoran Đinđić još na početku svog premijerskog mandata i zato je bio toliko omrznut i ubijen...
ana
Ko moze malo i ne moze vise - mnogo mu se pise. Ko moze mnogo i moze vise malo mu se pise.
statisticar
Nesto sa ovom statistikom nije u redu. U SAD se tvrdi da je njihova ekonomija bolja od evropske jer je nezaposlenost oko 5% dok je u Evropi oko 10%. U ovom clanku se navodi samo par procenata iako sve zemlje pojedinacno imaju mnogo vise. Drugi problem je nacin obracuna. Na pr. u Sloveniji je BNP bio oko $7000 u Jugoslaviji, a posle raspada Juge proizvodnja se smanjila ali se BNP udvostrucio. To isto vazi i za Srbiju gde je po ovome clanku proizvodnja tek polovina one iz devedesetih kada je prosecni dohodak po glavi bio oko $4000. Sta je to povecalo dohodak ako ne proizvodnja (zaduzivanje)? Pojedini delovi Madjarske (severni) i Poljske su nedavno imali nezaposlenost i do 30% a u ovim podacima se barata sa malim procentima. Nedavno smo mogli da citamo o nezaposlenosti u Srbiji i do 40% a ovde je upola manje. Izgleda da je "obrada podataka" vaznija nego stvarna analiza.
dr Lidija Vukicevic
Draga Vesna, Cini mi se da ste Vi vrlo daleko od Evrope kada nekriticki prihvatate statistike u kojima nema podataka o ogromnom broju stanovnika Poljske, Rumunije, Bugarske, Madjarske koji su napustili svoje zemlje i nastanili se po zemljama Zapada poslednjih nekoliko godina. U pitanju je oko deset miliona! Razume se da oni nisu usli u statistike nezaposlenih istocnih zemalja koje Vi iznosite bas sada, da bi nas namamili u EU! Uporedite primanja u Srbiji sa primanjima tih novodoslih clanova EUnije. dr Lidija Vukicevic, Kragujevac
Dragan Ilic
Clanak nije informativan jer ne pokazuje jasno podatke od 2000 do 2007 za Srbiju. Zato se svodi samo na licni utisak tj. subjektivno vidjenje podataka koji su uzimani nasumice. Glavni nedostatak je naravno Kosovo i Metohija i sve brojke koje su uvezi Srbije sa nasom juznom teritorijom. Ulaze li milion i po albanaca u statistike ili ne? nezaposlenost na KiM? vadjenje na KiM je politicka i ekonomska kategorija koja je cinjenica i bez koje nijedna analiza nije valjana. Prema tome txt mozda sluzi ili u politicke izborne svrhe ili u vec poznati negativni marketing koga mora da se sto pre oslobodimo. Citajte pozitivne podatke i onda izmerite koliko vam negativni znace. Moramo biti objektivniji. Kolika je prognoza BND za 2008? u dolarima? u evrima? Dajte malo trenda unapred! 5 godina od danas?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.


Претплата Оглашавање О нама Импресум Контакт Архива Правила коришћења Бизнис Клуб
Развој: Tehnicom Solutions

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља