субота, 22.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:07
ИСХРАНА

Ни зими ни лети не можеш јој одолети

Било да је свежа, било да је сува, смоква је одличан извор влакана, витамина и минерала. Позната је од давнина, а осим у свежем стању може се сушити, а од смокава се могу правити и слатка, џемови
четвртак, 06.09.2018. у 20:00
(Фото: Пиксабеј)

Смоква има јединствен, слатки укус и лагану, меку текстуру и садржи ситне јестиве семенке. Свеже смокве су осетљиво воће и лако су кварљиве, па се често суше чиме им се знатно повећава рок употребе. Иначе сезона смокава је у јеку, па их, ако сада путујете на море, лако можете наћи у приморским крајевима.

Као суво воће смокве могу да се једу током целе године. Постоји више различитих врста смокава, различитих боја и текстура. Пре него што је бели шећер освојио планету, смокве су често коришћене као заслађивачи.

Јасно је да смоква садржи пуно шећера, минерала и витамина. Од минерала садржи калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе и бакар и представља добар извор антиоксидативних витамина А, Е и К који доприносе добром здрављу.

Сто грама сувих смокава даје приближно 249 калорија, а садржи 3,3 г протеина, 0,9 г масти, 69 г угљених хидрата и 5,6 г влакана.

С друге стране, 100 грама свежих смокава има приближно 80 калорија и садржи 1,3 г протеина, 0,3 г масти, 20,3 г угљених хидрата и 2,2 г влакна.

Смоква помаже у регулацији крвног притиска. Многе особе у исхрани употребљавају превише натријума (соли), који се налази у прерађеним намирницама. Велики унос натријума може довести до недостатака калијума и ова неравнотежа између два минерала може резултовати хипертензијом. Исхрана богата воћем и поврћем – укључујући свеже смокве, природно повећава калијум и на тај начин утиче на смањење крвног притиска.

Често се смоква препоручује као природни лаксатив због високог садржаја влакана. Због тога смокве у исхрани користе особе на редукционим дијетама. Влакнаста храна поред наведеног пружа и осеcћај ситости и дуже смањује осећај глади. Свеже смокве садрже и пребиотике, који помажу развој већ постојећих добрих бактерија у цревима.

Смоква садржи и калцијум, који је кључан за добро здравље и густину костију. Висок садржај калијума може да спречи избацивање калцијума урином када се у исхрани користи слана храна. Овако се помаже задржавање калцијума у костима и смањује ризик од остеопорозе.

Сезона свежих смокава је између лета и јесени, зависно од сорте. Плод смокве је најбоље конзумирати у року од једног до два дана након куповине. Приликом избора смокве, узимајте оне плодове који су једри и нежни, имају дубоку боју, без модрица. Ситне семенке смокве имају слатки мирис. Кад их купите и ставите у фрижидер, не перите их све док не будете желели да их једете. Чувајте их у фрижидеру приближно два дана. Ако смокве још нису зреле, држите их на собној температури.

Сушене смокве могу много дуже да стоје. При куповини сувих смокава, проверите да нису плесниве и да нису меке. Можете их чувати на хладном месту, заштићене од светлости, рецимо у прохладном шпајзу или фрижидеру.

Као и неко лиснато поврће (рецимо спанаћ и блитва), смоква садржи висок ниво оксалата. Такође садржи и доста шећера, што значи да је калоричнија од већине воћа. Узимање прекомерне количине смокава може довести и до лаксативног ефекта, па се препоручује да имате меру.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

 


Коментари0
aaffe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља