четвртак, 04.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 06.09.2018. у 15:35 Ј.П.С.

Из рафинерије у Панчеву стиже најјквалитетније гориво

(Фото НИС)

У Рафинерији нафте Панчево са успехом је завршена монтажа вангабаритне опреме у оквиру реализације пројекта изградње постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, капиталног пројекта друге фазе модернизације прерађивачких капацитета НИС-а.

Пројектом дубока прерада НИС наставља тренд даље модернизације Рафинерије Панчево, како би за тржиште Србије и региона обезбедио најквалитетније гориво. Овај пројекат вредан више од 300 милиона евра један је од највећих инвестиционих пројеката у Србији, а нова постројења почеће да раде у трећем кварталу 2019. године.

Дубока прерада ће омогућити оптимално искоришћење капацитета рафинерије и повећану производњу висококвалитетног бензина, дизела и течног нафтног гаса, као и почетак производње кокса који се сада увози у Србију.

Предност при изградњи пројекта пружена је домаћим извођачима, а завршетком нових постројења у рафинерији ће бити отворена и нова радна места. НИС реализацијом овог пројекта наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине, јер ће се почетком рада нових постројења стећи услови за престанак производње мазута са високим садржајем сумпора што ће уједно омогућити да Србија испуни своје међународне обавезе у смислу ограничавања коришћења горива која имају висок садржај сумпора. Биће унапређена енергетска ефикасност рафинерије, смањене емисије прашкастих материја и повећана безбедност на раду.

Владимир Гагић, директор Блока прерада НИС-а каже да је модернизација прерађивачких капацитета један је од  приоритета. Реализацијом пројекта дубока прерада рафинерија у Панчеву постаје једна од најмодернијих у Источној Европи, а дубина прераде биће повећана са 86 одсто на 99,2 одсто што је у рангу најбољих светских рафинерија.

За грађане ће почетак рада нових постројења значити веће количине најквалитетнијих нафтних деривата домаће производње, али ништа мање нису значајни ни бројни еколошки аспекти пројекта који ће значајно унапредити заштиту животне средине што је један од неопозивих приоритета НИС-а.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља