среда, 20.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:24

Тре­би­ње пре осам деценија

петак, 07.09.2018. у 11:54
(Фото Никола Тркља)

Пре 80 го­ди­на, у сеп­тем­бру 1939. го­ди­не, у Тре­би­њу је от­кри­вен спо­ме­ник Хе­ро­ји­ма за сло­бо­ду, по­клон пе­сни­ка и ди­пло­ма­те Јо­ва­на Ду­чи­ћа сво­ме род­ном гра­ду. Ве­ли­ки ка­ме­ни обе­лиск, с при­год­ним ме­тал­ним сим­бо­ли­ма по­ста­вљен је у цен­тру Тре­би­ња, на ула­зу у пи­ја­цу.

У при­су­ству да­ро­дав­ца и ве­ли­ког бро­ја гра­ђа­на Хер­це­го­ви­не, Цр­не Го­ре и При­мор­ја, спо­ме­ник је от­крио др Ми­лан Сто­ја­ди­но­вић, пред­сед­ник ју­го­сло­вен­ске вла­де и пред­сед­ник Ју­го­сло­вен­ске ра­ди­кал­не за­јед­ни­це (ЈРЗ). Том све­ча­ном чи­ну при­су­ство­ва­ли су пред­став­ни­ци Зет­ске ба­но­ви­не, Мо­ста­ра, Ду­бров­ни­ка и Тре­би­ња, (ко­ји су та­да би­ли у Зет­ској ба­но­ви­ни), ко­ман­дан­ти два пу­ка вој­ске у Тре­би­њу, ге­не­рал Љу­бо Но­ва­ко­вић, ко­ман­дант 24. ар­ти­ље­риј­ског пу­ка, и пу­ков­ник Ба­јо Ста­ни­шић, ко­ман­дант 29. пе­ша­диј­ског пу­та. Број­не до­бро­вољ­це Хер­це­го­ви­не у срп­ској вој­сци у Пр­вом свет­ском ра­ту пред­ста­вљао је ре­зер­вни офи­цир Ми­ћо Па­вло­вић, но­си­лац око 20 од­ли­ко­ва­ња Ју­го­сла­ви­је и дру­гих по­бед­нич­ких др­жа­ва.

Тре­би­ње је пре 80 го­ди­на до­жи­ве­ло пр­ве упа­ље­не елек­трич­не си­ја­ли­це. Дру­га ра­дост би­ла је по­ве­зи­ва­ње же­ле­знич­ком пру­гом с Ник­ши­ћем. Су­тра­дан по отва­ра­њу спо­ме­ни­ка у Тре­би­њу, пред­сед­ник вла­де са сво­јом гар­дом и број­ном прат­њом при­су­ство­вао је отва­ра­њу тек из­гра­ђе­не пру­ге Би­ле­ћа–Ник­шић.

Да се под­се­ти­мо.

Проф др Да­ни­ло Ву­ји­чић,
Но­ви Сад


Коментари0
d09a5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља