петак, 21.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:32
ПРОНАЛАСЦИ

Хлеб из древног Египта

Вероватно најпопуларнија намирница која се конзумира у свим деловима света
Аутор: Р. М.понедељак, 10.09.2018. у 20:00
(Фото Пиксабеј)

Хлеб је вероватно најпопуларнија намирница која се свакодневно користи у исхрани на свим континентима наше планете. Тешко је замислити оброк без хлеба, а захваљујући модерној технологији и вештим пекарским рукама данас постоји на хиљаде врста печеног хлебног теста.

Први пекари, према неким историјским подацима, били су древни Египћани. Они су, по свему судећи, познавали вештину прављења хлеба још око 3000. године пре нове ере. Укусно хлебно тесто Египћани су месили уз помоћ квасца, а ова намирница је била обавезна на свечаним трпезама фараона, али и у свакодневној исхрани обичних људи.

Комади прастарог, скамењеног хлеба проналажени су, заједно са златом и другим вредностима, приликом археолошких ископавања у египатским гробницама, што довољно говори о великом значају који су Египћани придавали овој намирници.

И стари Јевреји били су такође прави мајстори у прављењу хлеба. Они су, међутим, месили хлебно тесто без квасца, па је печени хлеб био у танким листовима. Кулинарске мајсторије Египћана и Јевреја преношене су у околне земље, а затим, најчешће путем трговине, и у удаљеније државе. Пекари у другим земљама учили су вештину прављења хлеба, али и откривали тајне како да побољшају укус и улепшају изглед ове намирнице.

Дуг низ векова хлеб је припреман искључиво ручно и печен је у посебним пећима, а пекаре су биле познате по посебним облицима хлебног теста. У веку иза нас почела је и масовна производња хлеба у посебним погонима, што је појефтинило његову цену, али и утицало на укус ове намирнице.

Открићем нових врста брашна, попут интегралног, пиринчаног, ражаног и других, пекари су се опробали у прављењу различитих врста хлеба, па данас постоји на хиљаде врста пецива које се разликују по састојцима и укусу. Иначе, многобројне земље у свету чувене су по својим начинима прављења хлеба. Тако је, на пример, Мексико познат широм планете по својим тортиљама, француски хлеб је тражен на свим континентима, Шкотска је чувена по својим погачама, а у Шведској је најтраженији препечени хлеб од ражи.


Коментари0
4ad93
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља