петак, 26.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 09.09.2018. у 22:00 Јасна Петровић-Стојановић
ИНТЕРВЈУ: ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Држава убудуће одлучује када ће се и за колико увећавати пензије

Примања за око 1,75 милиона најстаријих у Србији неће се од Нове године усклађивати 1. априла и 1. октобра с растом инфлације и БДП-ом, већ ће та примања бити и већа и у складу с могућностима државе (Фото: Анђелко Васиљевић)

Октобарском пензијом, која стиже у новембру, неће бити незадовољан ниједан пензионер у Србији. Укидањем Закона о привременом умањењу пензија примања најстаријих се неће само вратити на ниво из октобра 2014. године, већ ће пензионери добити знатно веће принадлежности.

Свако од њих већ данас може видети на пензијском исечку колика их пензија очекује, а некима од њих, онима са најнижим пензијама она ће бити и додатно увећана, каже у разговору за „Политику” Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања.

Пензионери страхују да им се после укидања овог Закона о привременом умањењу спрема нешто још горе. Треба ли да брину?

Нема никаквих тајни. Пензије ће од новембра ове године бити много веће него када су умањене пре четири године.

Шта значи много веће?

Може свако да израчуна према својој пензији из 2014. за колико је то више. У међувремену су била три повећања, кумулативно укупно око осам одсто. Посебно повећање добиће они с најнижим пензијама до 32.000 динара. С тим што то повећање неће бити линеарно за све како се не би нарушио пензиони систем. Како се пензија приближава износу од 32.000 ово увећање ће бити све мање и мање да се не би догодило да онај ко прима 31.999 динара, након тога има више од оног ко иначе има пензију 32.000 динара.

Како ће се усклађивати пензије наредне године – остаје два пута годишње с растом инфлације и делом БДП-а?

Неће бити два пута годишње, 1. априла и 1. октобра као до сада. И неће се усклађивати с растом инфлације и делом БДП-а.

Шта то значи, боље или лошије за пензионере?

Боље. Јер ће добијати више од оног што би добијали да пензије наставе тако да се усклађују. Уместо тога, Влада ће пратити економски и привредни раст и могућности у земљи и према томе ће се и пензије повећавати. Држава ће да процењује када и колико ће да буде повећање пензија. То може да се посматра позитивно. Зато што би усклађивање с инфлацијом значило да нема потребе за већим пензијама, као да су ове довољно високе и да их треба држати на једном нивоу. Ми то не желимо. Овде је друга идеја у питању. Ако има још простора да пензије „скоче” изнад раста стандарда и да се приближе платама, да се тако и уради. Ово тим пре јер се претпоставља да ће бити још бољих времена и не желимо да пензионери добију минимум него да им дамо много изнад тога. Уосталом, они то и заслужују.

Најавили сте укидање пенала за превремено пензионисање само за раднике с бенефицијама. Синдикати кажу да је то дискриминација. Шта ви кажете?

Нема говора о о дискриминацији. Јер и за раднике с бенефицијама остају пенали ако оду у пензију пре потребних година старости. Али управо ту има измена. Ако неко има бенефицирани радни, стаж где се година рачуна 18 месеци, а тај неко је почео да ради с 20 година и сада има 50 година старости и 40 година стажа каже – ја бих у пензију. Може, али закон каже – плаћаш пенале јер идеш пре 65. године, иако имаш 40 година стажа. Чему онда бенефиција. Изменама ћемо само исправити ту неправду према онима који су радили најтеже послове и ускладити године признате бенефицијама с годинама старости.

Али има радника с бенефицијом, по садашњем закону, могу у пензију чим напуне 50 плус и они не плаћају пенале?

Тако је, али они морају да оду у пензију с бенефицијом, у супротном имају пенале. И ту смо сада исправили грешку. Примера ради, пилот има 39 година стажа, али ту последњу 40. годину мора из здравствених разлога да се приземљи да не лети. И та му се последња година не рачуна у бенефицију. Значи, до сада, по старом закону, он треба да чека 65 година старости да би се пензионисао без пенала, а има само једну годину без увећаног стажа. Нема логике, по новом је довољно да је радио барем 2/3 с бенефицијом да би остварио своја права и отишао раније у пензију.

А шта је с онима којима се година рачуна 14 месеци?

У том случају, ако радник има 55 година старости и 40 година радног стажа, по садашњим прописима мора да ради до 65. године, ако неће пенале. Да бисмо били праведни према тим људима, ми кажемо колико смо ти признали бенефиције толико ти умањујемо старосну границу и тиме смањујемо могућност трајних пенала. Значи, само смо сада много праведнији према тим радницима, али пенали и за њих остају уколико и тада и с тако смањеном старосном границом оду у пензију пре ње.

Да ли има шансе да се за све пензионере укину казне за превремено пензионисање, што је предлагао и Социјално-економски савет?

Од тога за сада нема ништа. Цела Eвропа има пенале. Они су нужни јер пензиони фондови више не могу да се покривају дотацијама, имам све мање радне снаге, демографска слика је лоша, однос броја радника према пензионерима драстично је мањи него пре 30 година, а у овим околностима постоји и и могућност да онај ко се превремено пензионисао калкулише.

То није противзаконито, примати и пензију и плату?

Није. Али има двоструку штету. Прво се узима посао оном млађем, који чека да се запосли, а друго има штете и по буџет јер неко добија и пензију и плату фактички из истог буџета. У Фискалном савету кажу да су до 80-их година прошлог века у Србији постојали пенали, али да су се временом укидали што им је омогућавао и тадашњи однос радника и пензионера који је био три и по према један. Данас је тај однос неупоредиво лошији, један и по према један, и за такву меру нема простора.

Да ли се пенали не укидају јер се ММФ томе противи?

Не. Није то питање за ММФ, али када је у питању мера везана за бенефицирани радни стаж, ММФ је то подржао.

Да ли ће се померати старосна граница за жене на 65 година?

Не, о томе се сада не размишља.

Шта ће се мењати у Закону о раду?

Ми имамо 2020. године прво пролазно време. Хоћемо да се договарамо и са синдикатима и с послодавцима шта да радимо. Интерес и једних и других је да се укине рад на црно. Унија послодаваца хоће да им се укине нелојална конкуренција. Када знају да има оних који раде на црно, који не пријављују раднике, послодавци који их пријављују питају се понекад зашто би онда они то радили. Према последњем списку објављеном на нашем сајту, додато је нових 185 фирми које су радиле на црно или нису пријављивале раднике. Нема и неће бити привилегованих. Убудуће ћемо да наставимо с том праксом објављивања и освежавања овог списка сваког петка. Поручио сам такође инспекторима ако се било ко икада позове на мене или председника државе да их онда максимално казне. Јер, ако кажу да нас познају, они у том случају треба да буду пример другима како се закон поштује, а не да га крше.

Наредне недеље ће бити донет и правилник о стављању и скидању са списка имена фирми које су радиле на црно. Морају бар седам дана бити на списку који се налази на сајту Министарства, да су радили против закона, а не да данас када их инспектор казни пријаве радника и очекују да им се сутра име фирме неће више видети. На списковима више неће бити само грађевинске фирми него и из свих других области.

Да ли је тачно да се новим Законом о финансијском подршци породици поједине категорије породиља доводе у тежак положај?

То нијe тачно. Прво и основно је да нема кашњења у исплати накнада. Новац се исплаћује сваког 20. у месецу за претходни месец. Многи питају зашто исплате нису 5. него 20. у месецу. То је тако јер није фер према оним женама које су се породиле крајем месеца и које би, ако је исплата на почетку месеца, морале да чекају наредни месец да би добиле новац. Датум је усклађен и с Трезором, како не бисмо угрозили и његов рад. Од јула је новац исплаћен за 2.035 нових породиља. До краја године исплатићемо разлику за друго, треће и четврто дете. Реч је о разлици за децу рођену од 25. децембра 2017. године до 30. јуна 2018. године.

У сваком случају, наша жеља и задатак јесте да позитивно променимо демографску слику Србије. На челу тима се налази наш председник Александар Вучић, чија подршка нам је драгоцена и будите уверени да ћемо успети у томе. Нема битнијег задатка данас. Србија то треба и Србија то заслужује.

Коментари15
7cb06
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ljiljana K.
Kako se lako raspolaže sa tudjim parama.
dusanka drakulic
Verovatno postoji scenaroo vracanja umanjenih penzija ovim novim zakonom PIOR ali se on tumaci samo od strane donosioca.Dodatak uz penziju .Umanjivale su se visoke penzije 4 godine pa ce verovatno toļiko vremena trebati za vracanje oduzetog sa kamatom ili bez nje to ce se videti.
Nikola
Ovi trenutno vladajući "stručnjaci" svode penziju na kategoriju socijalnih davanja (pa i u neku ruku ostvaruju komunističku parolu: ".....dobija koliko mu je potrebno"), ali tako što OTIMA od tzv. većih penzija i taj novac daje "manjim penzijama". Zašto se čuditi što omladina masovno napušta ovu (ne)pravnu državu Srbiju i odlaze na Zapad da se nikad ne vrate?! (Zato-što tamo na Zapadu poštuju privatnu i stečenu imovinu, a to je penzija, i to niko ne sme da OTIMA od njihovog penzionera)
Zlatko
Jednostavno rečeno socijalna politika će se voditi na račun sredstava Fonda PIO, po Vladinim kriterijumima.
Саша Микић
''Пензије ће од новембра ове године бити много веће него када су умањене пре четири године.'' рече министар и остаде жив. Пензије и треба да буду веће од оних пре умањења, јер су у међувремену повећаване за одређени проценат. Мене друго нешто брине, а то је да министар обећава повећање онима који имају мале пензије. По Закону једино исправно је линеарно повећавање пензија. Било какво друго ''исправљање криве Дрине'' није у складу са Законом, јер било каква захватања из фонда за ту сврху значи увођење уравниловке. Држава би требало да онима са малим пензијама помогне средствима ван фонда и то ће онда бити једино исправно и законито. Колико пута треба да се понови да би државни чиновници схватили да пензија није социјална категорија већ да зависи једино од висине и дужине уплаћивања у фонд. Онима са малим пензијама држава би и требало да помогне, али само кроз систем социјалних давања.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља