среда, 14.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:56

Мирис ловора и смиља

Аутор: Јулијана Симић-Теншићпонедељак, 10.09.2018. у 10:23
Традиционални јесењи сајам цвећа у парку Мањеж (Фото А. Васиљевић)

Миришу смиље и лаванда, нана и босиљак, шарене се јесење ружице и љуте папричице у саксијама, привлаче погледе посетилаца дрво новца и дрво успеха. Једино стидљива мимоза стоји изолована покрај тезге. Ту су и купине без бодљи и шумске јагоде, ртањски чај, ехинацеа, нар и тимијан...

Све то на традиционалном јесењем сајму цвећа у парку Мањеж. Окупили су се цвећари и узгајивачи цвећа, биљака, расадног материјала из разних крајева, има их тридесетак и биће на истом месту до 15. септембра.

Сви су добро расположени и спремни да одговарају на питања како се која биљка одгаја, колико јој је потребно сунца, колико воде, како се чува зими, а како лети. Објашњавају одакле потичу и колико живе, дочаравају мирис и боје цветова, укус јагода и љутину папричица.

– Чили папричице су једногодишње. Прво су зелене, потом пожуте па поцрвене. И љуте су. Стварно ду добро љуте. А смиље је зачинска биљка, у кухињи може да се користи уместо карија. Од ње се праве чувена уља, некада су девојке гранчице смиља стављале у недра. Има дивне цветиће, жуте и може да се одгаја у саксији – објашњава Гордана Игњатовић из расадника „Космај”.

Богата је понуда и разноврсне су цене, али нису високе. Има биљака за 100 динара па навише, све зависи од врсте.

– Много је лепо на овој изложби. Нагледамо се цвећа унука и ја, научимо нешто ново, видимо сваки пут неку нову врсту, купимо понеку саксију, али немамо више где ни да стављамо. Сад смо гледале стевију – прича Иванка Стевић, која је недељно послеподне посветила уживању у парку који гледа на Немањину.

Има у том зеленишу и валеријане, и ловора, чуваркуће, кактуса, коралних звончића, ароматичног, зачинског и лековитог биља и декоративног шибља, туја, јелица...

– Стевија захтева сеновито место да листови у време јаких врућина и сунца не добију опекотине. Она ако је у саксијама у току зиме се уноси у просторије у којима је хладно, а ако је напољу, мора добро да се загрне. Она спава зимски сан у току целе зиме – објашњавају из стакленика „Пушкаревић” из Барајева.


Коментари1
c2fad
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milos miokovic
U gradicu Sneek-na sevrru NL,sluze caj sa sveze otkinutom stabljikom i listovima mente,vrela voda je dobila pun okus......

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља