недеља, 17.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:20

Про­фит је­ди­но ме­ри­ло успе­шно­сти

среда, 12.09.2018. у 09:21

Че­сто нам се пре­ко ме­ди­ја сер­ви­ра да раст пла­та и пен­зи­ја за­ви­си од ра­ста БДП-а (бру­то дру­штве­ног про­из­во­да) или да је „Ер Ср­би­ја” ве­о­ма успе­шна јер је по­ве­ћа­ла број ави­о­на, као и број пут­ни­ка. Уз то је по­рас­тао и уку­пан при­ход. Ме­ди­ји оба­ве­шта­ва­ју да је „Фи­јат” наш нај­ве­ћи из­во­зник, али ниг­де не­ма по­да­тка ко­ли­ки је уво­зник. Ва­жан је не­то де­ви­зни при­лив, а не бру­то. Мо­жда су ма­ли­на­ри ве­ћи де­ви­зни из­во­зни­ци, јер је де­ви­зна ком­по­нен­та у про­из­вод­њи ма­ли­на вр­ло ма­ла (не­што пе­сти­ци­да). 

Има ви­ше при­ме­ра где се не при­ка­зу­ју сви па­ра­ме­три успе­шно­сти. Жи­ви­мо у ка­пи­та­ли­зму, а пре­ска­че­мо чи­ње­ни­цу да је у ка­пи­та­ли­зму је­ди­но и пра­во ме­ри­ло успе­шно­сти оства­ре­ни про­фит, од­но­сно, ка­ко смо то не­кад зва­ли – до­бит, или на­род­ски ре­че­но за­ра­да. Ка­пи­та­ли­сту не ин­те­ре­су­је ни број за­по­сле­них или пре­ве­зе­них пут­ни­ка, а ни уку­пан при­ход. Ње­га ин­те­ре­су­је ко­ли­ка је ње­го­ва за­ра­да. Увек ће ра­ди­је да оства­ри исту за­ра­ду са де­сет рад­ни­ка не­го са сто. 

Ни­шта нам не зна­чи што је знат­но по­рас­тао БДП, а др­жа­ва има де­фи­цит. Сре­ћа је што тре­нут­но у на­шој зе­мљи ни­је та­ко. Ни по­ве­ћа­ње бро­ја рад­ни­ка, или пре­ве­зе­них пут­ни­ка не мо­ра да зна­чи да је и за­ра­да ве­ћа. Ако це­не про­из­во­да или услу­га ни­су мо­гле да се по­диг­ну због кон­ку­рен­ци­је на тр­жи­шту, а ко­ли­чи­на про­из­во­да, или број пут­ни­ка су по­ра­сли, а са дру­ге стра­не знат­но су ско­чи­ле це­не одр­жа­ва­ња ста­ре опре­ме, це­не енер­ге­на­та, тран­спор­та и си­ро­ви­на и то знат­ни­је од по­ве­ћа­ња укуп­ног при­хо­да због по­ве­ћа­ња про­из­вод­ње или услу­га, фир­ма мо­же за­па­сти у гу­би­так. У том слу­ча­ју до­ла­зи до сма­ње­ња бро­ја рад­ни­ка, или сма­ње­ња пла­та, или се гу­би­так мо­же по­кри­ти до­та­ци­ја­ма. 

Ка­да је гу­би­так по­кри­вен до­та­ци­ја­ма на ра­чун по­ре­ских об­ве­зни­ка, не мо­же се го­во­ри­ти о успе­шно­сти фир­ме. За­то, код оце­не успе­шно­сти не­ке фир­ме или по­сла мо­ра­ју се при­ка­за­ти сви по­да­ци и да­ти ком­плет­на ра­чу­ни­ца. Са­кри­ва­ње де­ла ин­фор­ма­ци­ја, од­но­сно јед­но­стра­но по­сма­тра­ње не­ког по­сла да би се не­чи­ја де­лат­ност при­ка­за­ла као успе­шна слу­жи са­мо у днев­но­по­ли­тич­ке свр­хе. У сва­ком слу­ча­ју, и не­у­спех се мо­же при­ка­за­ти као успех, на при­мер ако се кри­је да су до­та­ци­је ушле у уку­пан при­ход.

Ако се успе­шност не­ког стра­ног ин­ве­сти­то­ра при­ка­зу­је са до­та­ци­ја­ма, он мо­же би­ти успе­шан, али ако су до­та­ци­је ве­ће од до­при­но­са ко­ји та фир­ма да­је др­жа­ви, он­да је то гу­би­так за на­шу др­жа­ву. У том слу­ча­ју је та стра­на фир­ма и по­вла­шће­на у од­но­су на до­ма­ће фир­ме, јер оно што упла­ти у др­жав­ни фонд по­вра­ти кроз до­та­ци­је. Мо­жда ће не­ко ре­ћи да је раст БДП-а пра­во ме­ри­ло јер га ува­жа­ва ММФ. Та­кви­ма бих по­ру­чио да не тре­ба да за­бо­ра­ве да је у ка­пи­та­ли­зму из­над све­га лич­ни ин­те­рес. За­то не тре­ба за­бо­ра­ви­ти да и ММФ има свој ин­те­рес, а и они ко­ји упра­вља­ју њи­ме. 

Љу­би­ша Спа­со­је­вић, Лу­ча­ни 

 

 


Коментари1
77032
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stanislavsr
Jedina prava slika bilo koje firme ili preduzeća je oditovani bilans - naravno ako je urađen bez šminke.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља