понедељак, 15.10.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:02
ИСХРАНА

Утицај намирница на киселост организма

петак, 14.09.2018. у 18:00
(Фото: www.nadijeti.com)

Киселост организма је назив за различита стања у којима је поремећен однос киселина и база у организму, па је pH вредност крви и мокраће померена ка киселој реакцији, односно, pH < 7,35. Супротно стање киселости организма је базност организма, када је pH вредност крви и мокраће >7,45. Киселост организма је погодна за развијање многих болести, па је у здравој и уравнотеженој исхрани битно задржати неутралну реакцију организма. Ово се постиже правим одабиром намирница, јер киселина неутралише базу и обрнуто.

Намирнице се разликују према производима који настају после њихове разградње и апсорпције, тј. према утицају на pH вредност крви и мокраће. Када смо здрави, лако можемо да успоставимо нарушену равнотежу која настаје неправилним избором намирница. Постоје три врсте намирница:

Алкализирајуће намирнице, које углавном садрже катјоне и повећавају алкалну (базну) резерву у крви,

Ацидирајуће намирнице, које углавном садрже анјоне и повећавају киселу реакцију и доводе до смањења алкалне резерве, и

Неутралне намирнице, које садрже и катјоне и анјоне и које не доводе до киселе нити базне реакције. Мало је намирница које су неутралне.

Неутралне намирнице се могу пребројати на прсте: бундева / диња, маргарин, хладно цеђена уља, воћни сирупи, семе сусама и витамински чајеви.

Интересантно је да термичком обрадом алкализирајућих намирница, рецимо воћа и поврћа, оне постају ацидирајуће, ако се прекувавају и припремају са уљем. Према истраживањима Хаyа, Шелтона и других, стално уношење већих количина ацидирајућих намирница оптерећује организам и може бити узрок настајања поремећаја и појаве болести. Њихова препорука је да већина (80%) намирница треба да буде алкализирајућа, а само 20% ацидирајућа.

Пре доручка, на један сат, повећава се ниво бикарбоната у крви због пада јона хлора, па реакција нарочито мокраће постаје базна. Ово је још изразитије код особа које имају хронично базну реакцију организма: вегана, вегетаријанаца и лактовегетаријанаца. Чим храна уђе у систем за варење, бикарбонати и јони хлора се нормализују и мокраћа поново бива нормално кисела.

Ако је ваша уобичајена исхрана богата намирницама које имају кисело дејство на организам, покушајте да мало промените исхрану ка другим намирницама, оним које имају базно дејство. Исхрана ће вам бити уравнотеженија, а и осећаћете се боље.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари2
00f93
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Tasa
Evo jednog spiska koji izražava stepen kiselosti i alkalnosti pojedinih vrsta hrane. Što je broj veći, to je hrana više alkalna (bazna). Što je manji, to je kiselija. pH 9.0  – Limun, lubenica pH 8.5   –  Dinje, grozdje, persun, kivi, kruske, ananas, suvo grozdje, umeboshi sljive, sokovi od povrca i voca, susene smokve, susene urme, papricice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk. pH 8.0   –  Sveže urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, sargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanac, brokoli. pH 7.5   –  Kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline pH 7.2-7.3   –  Bademi, domaci krastavčići, articoka, tresnja, krastavci, domaci med, pecurke, zrelei sveze masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni zacini, kokosovo i laneno ulje. pH 6.7-6.8   –  Šljive, suve šljive, kokos, i vecina proizvoda od istog, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila… pH 6.5  –  Hleb od ovsa, raza, ječma, pirinča, integralni pirinač, kukuruzni hleb, sojino mleko, sojin sir, guščetina, bademovo i susamovo ulje, , suncokretovo i groždjano ulje. pH 6.0  –  Riba, sir, kečap, majonez, vocni sokovi sa secerom, cigarete(od svezeg duvana),kokice, kiseli krastavcici, kozje mleko,senf, melasa,kravlje mleko,ćuretina,školjke,pačetina, kazein(protein mleka), rafinisane zitarice(tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani sir. pH 5.5   – Govedina, belo brašno, svinjetina, jagnjetina, testa i kolači od belog brašna, pržena hrana, svi šećeri, cigarete(fabricke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće(sva osim jabukovog). pH 5.0   –  Veštački zasladjivači pH 4.0   –  Vino, žestoka alkoholna pića, kafa pH 2.5   –  Pivo pH 2.0   –  Kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pica, koka-kola, svi lekovi, sintetičke psihodelične droge, pesticidi, herbicidi, duvan…
Mihailo
Lepo, ali zar niste mogli da date tabelu u kojoj bi bile grupisane alkalizirajuće i acidirajuće namirnice?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља