четвртак, 17.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Вучић: Си поново долази у Србију

уторак, 18.09.2018. у 11:06
(Фото Танјуг)

ПЕКИНГ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је кинески председник Си Ђинпинг приватио позив да поново посети Србију.

„Урадио сам оно што сам обећао. Председника Сија два пута сам позвао, и он је трећи пут дао налог министру спољних послова да припреми долазак, што значи да ће да дође”, рекао је Вучић после разговора са кинеским председником.

„Желимо да вас видимо у Србији, Србија има најбољу сарадњу са Кином”, поручио је Вучић Сију.

Он је рекао да је разговор био дуг и да се за њега дуго припремао после посете Косову и да је за то живео и за то се спремао, али и да је имао велику трему.

Председник је рекао и да је Си истакао да „ко тако и толико куца на врата, та врата се на крају отворе”.

Вучић је рекао и да је од Сија добио позив за другу сесију „Једног појаса, једног пута”, у априлу идуће године.

То је, кажу, тек други лични позив Сија светским лидерима и партнерима, а пре тога је позвао шефа руске државе Владимира Путина.

„Ја сам се данима припремао за ову посету, живео сам за ово. Имао сам трему, не знам да ли је то неко чуо и видео. И руке и ноге су ми дрхтале, али сам урадио оно што сам обећао грађанима Србије”, рекао је Вучић и додао да ће кинески председник поново доћи у Србију, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је председник Си током разговора емотивно говорио о Железари Смедерево.

Вучић: Где иде Си, ту стижу и водеће кинеске компаније...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да постоји огроман потенцијал и огромна шанса за сарадњу са Кином и поновио колика је част за Србију да сваке године има званичан билатерални састанак са председником Кине.

Потписана два споразума Кине и Србије, присутни Си и Вучић
У присуству председника Кине и Србије, Си Ђинпинга и Александра Вучића у Пекингу су данас потписана два веома значајана споразума из области инфраструктуре које се раде у Србији.Реч је о оквирном споразуму између Владе Србије и Кине о обезбеђену Србији концесионог зајма за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда, као и уговору о државном концесионом зајму за пројекат изградње обилазнице око Београда на аутопуту Е70/75, деоница мост преко Саве код Остружнице - Бубањ Поток.Домаћини су претходно истакли да кинески лидер нема обичај да присуствује потписивању уговора тог типа.

Вучић је још једном указао на значај посете Сија Србији, наводећи да ће све кинеске компаније дати све од себе да председнику покажу резултате које имају у Србији.

'За наше људе то значи више посла, пруге, веће плате, убрзани развој Србије. Баш сам срећан”, рекао је Вучић.

„Поносан на Србију која је то успела и која скоковима иде унапред”, истакао је Вучић после разговора са кинеским председником.

Он је најавио да ће сутра разговарати и са кинеским премијером Ли Кећангом, и да ће то бити четврти пут, а да ће у центру пажње бити теме економског форума који се одржава у Тјенђину.

Рекао је да је огромна част и нови сусрет са Лијем са којим има однос пун поверења.

Вучић је најавио да ће делегација Србије сутра у Тјенђину такође имати важне састанке, да је предвиђен обилазак сајма, а да ће министри имати прилике да успоставе бројне контакте и боље се упознају са савременим технологијама.

То ће бити и прилика да се кроз разговоре о дигитализацији, и технологији припреми наредна посета председника Сија Србији, закључио је Вучић.

Он је рекао и да ће се током форума састати са естонском председницом, летонским председником и председником Самое.

„Признали су Косово сви, па ћу мало са њима да разговарам на ту тему”.

Вучић и Си истакли значај сарадње у оквиру Иницијативе

ПЕКИНГ – Председник Србије Александар Вучић и кинески председник Си Ђинпинг истакли су данас у Пекингу значај сарадње две земље у оквиру инцијативе „Један појас, један пут”.

Си је истакао значај сарадње две земље у околностима, како је рекао, дубоких и сложених промена у свету, а председник Вучић је констатовао да Србија већ убире многе плодове сарадње у оквиру кинеске Иницијативе.

Председседник Кине Си Ђинпинг рекао је данас на почетку састанка са председником Србије Александром Вучићем, у Дому народа, у Пекингу, да се у свету данас дешавају „дубоке и сложене промене” и да је, у том светлу, сарадња Србије и Кине веома важна, преноси Танјуг.

Ђинпинг је истакао да су односи између две земље веома јасни, пожелео добродошлицу Вучићу и рекао:

„Ви сте нам добар, искрен пријатељ, добар партнери. Искрено се залажете са дугорочно добре односе са Кином, дугорочно радите на унапређењу наших односа и наше сарадње и ја то заиста високо ценим”, рекао је Ђинпинг.

Пројекти се, приметио је кинески лидер, реализују један по један.

Он је подсетио на први састанак Иницијативе Један појас, један пут, на којем је започела најинтензивнија сарадња и указао на њен значај у новим околностима:

„У свету се дешавају дубоке и сложене промене и у том светлу, међународна сарадња је све значајнија, а сарадња Кине и Србије је веома важна”, констатовао је Си.

Кинески председник је рекао да је спреман да и даље подржава комуникацију и размену мишљења са председником Србије и да се даље ради на унапређују односа.

Председник Србије је истакао да је почаствован што је гост у Пекингу и нагласио да то представља велику радост и огромну наду за народ Србије.

Председник Вучић је у сусрету истакао да је веома почаствован, да му је драго што је у Кини, а Сија је ословио са „пријатељу”, јавља ТАнјуг.

Рекао је да две земље гаје пријатељске односе и да Сија сматра пријатељем.

Србија изузетно цени економске односе са Кином.

„Председниче Си, од вас сам научио прошле године, и ви сте то рекли на Самиту „Један појас - један пут”, да та идеја не доноси само плодове радости и среће кинеском народу већ и свим другим народима, који се налазе на том путу. Србија је најбољи пример за то, јер Србија убира многе плодове ваше предивне и изванредне идеје „Један појас - један пут”, рекао је Вучић.

Председник Србије је уочи сусрета са Сијем оценио, на твитеру, да је данашњи дан важан за Србију, као и да је ова посета шанса за убрзани напредак наше земље.

Вучић: Си поново долази у Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је кинески председник Си Ђинпинг приватио позив да поново посети Србију.

„Урадио сам оно што сам обећао. Председника Сија два пута сам позвао, а он је трећи пут дао налог министру спољних послова да припреми долазак, што значи да ће да дође”, рекао је Вучић после разговора са кинеским председником.

„Желимио да вас видимо у Србији, Србија има најбољу сарадњу са Кином”, поручио је Вуцичх Сију.

Он је рекао да је разговор био дуг и да се за њега дуго припремао после посете Косову и да је за то живео и за то се спремао, али и да је имао велику трему.

Председник је рекао и да је Си истакао да „ко тако и толико куца на врата, та врата се на крају отворе”.

Вучић је рекао и да је од Сија добио позив за другу сесију „Једног појаса, једног пута”, у априлу идуће године.

 

Вучић: Опозиција неће да види успехе

ПЕКИНГ - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да неки у Србији, и поред свих успеха, потписаних уговора за РТБ Бор, тога што је Србија међу три најбрже растуће економије у Европи, што је продат и ПКБ...неће да виде успехе, и ништа друго не знају и неће да раде већ да се баве политиком мржње и позивима на насиље.

Вучић је у изјави за ТВ Пинк, на констатацију да има оних који критикују и уговоре са кинеским партнерима, продају ПКБ..., узвратио да су то они који су уништили ПКБ, довели до тога да је дуг био скоро 90 милиона евра, а затим је актуелна власт успела да га смањи за десет милиона, те упитао - у чему је уопште проблем.

Пошто су се, каже, накрали и напљачкали док су били на власти, питање је зашто нису то купили они, па продали за више новца, „па да ме срушите на силу, онако како једино и можете, пошто другачије не можете”.

„Што лажете, што обмањујете народ? Али, зна наш народ и ко је поштен и ко је опљачкао земљу”, приметио је Вучић.

Како је рекао, треба само погледати Краљево и Ниш. . . Лесковац, Врање или Нови Сад, где 40 година фабрике није било „док их Вучић није довео” и додао да је у Ниш довео шест фабрика, а да Краљеву стижу две фабрике.

У чему је њихов резултат, упитао је, и наставио: „Је л' у томе што су хтели да затворе РТБ Бор, а сад не ваља ни то што смо довели Кинезе”?.

Навео је да ће сада РТБ Бор моћи да плаћа струју и да ће радници примати плате, а ти неки кажу како то није добро.

„Шта ви хоћете људи? Да уништимо све, као што сте ви уништили и да не постоји здрава економија”, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је у Кину дошао да се бори за здраву, успешну Србију , да то сви у свету препознају, да је Србија једна од три најбрже растуће економије у Европи, а на све то - „мрзимо те, Вучићу”.

„Када је Србија била једна од три најбрже растуће економије? Па, никад”, подвукао је и додао да је његовим политичким противницима тешко да кажу неку лепу реч и о њему или било чему другом у Србији.

Навеио је да је то стога што све треба пшриказати као лоше, па чак користе и болесну децу за такву кампању против њега:

„Сад се о трошку државе лечи у иностранству 15 пута више деце, него што је то било пре пет или шест година”, рекао је Вучић и додао да разуме што се користе таквим стварима и што хоће да га руше на силу, јер и немају шта друго да кажу, они, истиче, који су имали минус 3,1 раст БДП, а сада је раст БДП плус 4,9 одсто. (Танјуг)


Коментари4
e69a7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

San i stogodišnja koncesija ?!
Veoma lepe vesti. Kada bi Srbija imala bilo kakve realne mogućnosti a NR Kina interes za kanal Dunav - Morava - Vardar ukoliko promene u Makedoniji i Grčkoj ne znače nešto sasvim drugo od onoga što bi suštinski odgovaralo i tim narodima -zla kob Srbuje kao uvek i branjene i paljene " kuće na sred puta " u ratnim vremenima mogla bi se promeniti do svoje neprepoznatljivosti. Pitanje je koje evropske ,afričke i azijske zemlje ne bi koristile brodove za kretanje ka severu Evrope i od njega ka jugu -do Soluna i dalje -a ne koje bi taj kanal i koristile kako se inače radi u kanalima premreženom delu kontinenta kome ovakav " baj pas " apsolutno nedostaje. Srbija bi od toga, samom činjenicom izgradnje Kanala profitirala u delu problema navodnjavanja i suša ,duž kanala bi gradila luke i privredne centre , jačala turizam i kad tad naplaćivala prolaz brodovlja.
Mirko
Eto Kini prodor u Evropu preko nasih ledja.
Ljuba
A zasto je zaobisao Rusiju ?
Deki
Svaka cast Vucicu! Ovo sto predsednik danas radi ce imati pozitivne efekte u decenijama koje dolaze. Ovo sto dovodi investicije, naoruzava vojsku, pospjesuje ekonomski rast Srbije,...Ako Vucic nastavi ovako ja vam kazem da Srbija ima da bude ekonomska power House in a few years. Vidjecete! Ovo sure velike stvari koje predsednik radi.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља