среда, 19.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:21

Подршка Владе развоју потенцијала за развој винског туризма

уторак, 18.09.2018. у 20:22
(Фото Бета)

Премијерка Ана Брнабић је представницима Удружења „Вински путеви Србије” пренела подршку Владе Србије иницијативи за даљи развој и коришћење потенцијала винског туризма у нашој земљи.

На састанку председнице Владе и представника тог удружења разговарало се о потенцијалима за развој винског туризма у Србији, с обзиром на то да је то један од најбрже растућих облика туризма у многим земљама света, преноси Танјуг.

Састанак је инициран током недавне посете Ане Брнабић Вршцу, где је учествовала на традиционалној манифестацији „61. Дани бербе грожђа”, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Виногради се у Србији простиру на више од 22.000 хектара у 77 виногорја, а у 2017. години извезено је 11,6 милиона литара вина и остварена зарада од 16,3 милиона евра. У Винском регистру Србије уписано је готово 340 произвођача вина, а више од 100 вина има ознаку географског порекла.

У вински туризам Србије, од 2015. до 2018. године, уложено је 10,7 милиона динара бесповратних средстава, а пројектом Вински путеви Србије утврђено је 8 винских оаза и 9 винских регија, који имају туристичку саобраћајну сигнализацију и могућност ГПС мапирања 140 винарија, истиче се у саопштењу.

Влада Србије интензивно помаже винарство и виноградарство, а тренутно је у току израда новог Закона о вину, који ће у потпуности бити усаглашен са ЕУ регулативом. Циљ је да се повећа конкурентност домаћих вина на страним тржиштима.

Неке од мера подршке Владе намењене су за подизање нових засада винограда у максималном износу од 2 милиона динара, повраћај средстава од 50 до 65 одсто за куповину нове опреме и механизације, повраћај средстава за лабораторијске анализе за побољшање квалитета вина, као и за удружења произвођача вина са ознаком географског порекла.

„Удружење Вински путеви Србије пример је и другим удружењима како се систематски ради на очувању својих производа који се пласирају на домаће и светско тржиште, истакла је у разговору председница Владе Ана Брнабић.„

Како Танјуг преноси, она и представници Удружења, разговарали су о бољем искоришћењу потенцијала за развој винског туризма, као и о могућности да то удружење учествује у обуци других виноградарских асоцијација и винара у Србији, како би им пренели своја знања и искуства.

„Рад Удружења је добар пример како се успешно обједињују винска култура, предузетништво и регионални економски развој”, истакла је председница Владе.

Удружење „Вински путеви Србије” основано је 2010. године са циљем да унапреди вински туризам у нашој земљи, као и да промовише српске аутохтоне сорте винове лозе и производе са заштићеним географским пореклом из Републике Србије као респективне винско-туристичке дестинације. Окупља репрезентативне винарије и виноградаре из целе Србије и стручњаке из те области. 


Коментари5
fe5ce
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Muradim Rebronja
"Obrok bez vina je kao dan bez sunca", kažu Švajcarci. Srbija ima odlična vina tako da treba da razvija taj segment turizma. Uz vino i lokalno proizvedeni suhomesnati proizvodi i sirevi se podrazumevaju. Sva vina na čaše. Prvo suva, pa onda poluslatka i na kraju slatka, kao desert. Inače, zalažem se da svi restorani u Sbiji nude samo lokalno proizvedena vina i rakije. Tako rade u gotovo svim zemljama. Pomažući svoje proizvođače, pomažu i sebi da oni mogu da koriste restoranske usluge.
Muradim Rebronja
@ Beogradjanin Schwabenlandle: Radi se o promociji i prodaji vina određenih vinarija Srbije sa geografskim poreklom. Drugo su restorani. Hrana i vino idu zajedno. Francuska vina uz finansijsku hranu, italijanska vina uz italijansku hranu...Kod nas, u ovim vinskim podrumima, lokalni suhomesnati proizvodi i sirevi su idealni. Traže puno vina da ugasi žeđ. Više takve (suve i slane) hrane traži više vina a više vina traži više takve hrane...i zatvoren krug. Najvažnije je da i gosti i domaćini budu zadovoljni. A ne mari ako neko od gostiju bude posle toga mamuran. Ima alkasalc, soda bikarbona, rasol...
Препоручујем 3
Beogradjanin Schwabenländle
Ко има довољно новаца, свеједно му да ли ће за боцу вина платити у локалу 80 или 200 €вра или долара. И у већини случајева ће то бити француско вино, нешто мање талијанско или шпанско, без обзира у ком граду на свету. Ту не постоји локалпатриотизам него знање о квалитетима вина као и о гаранцији да ће бити одличног квалитета и без укуса и мириса " пампура ". Вино са тим мирисом и укусом се враћа, без обзира на цену, то је ризик угоститеља. Приликом посете највећем светском сајму за машине алатљике у Чикагу сам одвео моју групу професора и инжињера на вечеру, по препоруци мог рођака који је ту живео. Одличан ресторан, кухиња француска. Питао сам конобара зашта служе " дрвени кавези " на висини од око 2.5 метра: господине ту стоје боце црног вина које су нам гости телефоном наручили, као наравно и сто. Такво вино мора да се декандира (преспе) око 2 сата пре конзумирања, да би отворило свој буке. Пита га један наш а ако не дође ? То се 1 десило , али стигао је чек после три дана.
Препоручујем 0
Branislav
Za sad mi nisu jasne table sa oznakom Vinski putevi Srbije? Posle toga obični nema ni jedna koja dodatno pokazuje gde je neka vinarija. Još jedna dobra ideja, koja je nedovršena. Izvezli 11,6 mil litara za 16mil EUR? Znači manje od 2 EUR/litar. Pa kakvo je to vino?
Beogradjanin Schwabenländle
Марке главобоља, 2 € за литар, то се овде ни са додатак јелима не употребљава. Проблем није само у таквом вину, него и са овде наведеним особама које и вину појма немају, део пољопривреде који има обрт од десетина, ако не и стотину милиради у свету. Увек смо незналице, увек смо задњи. Приликом једне посете Београду, купио сам у близини позоришта ,у правцу Политике, две боце вина исте винарије, не знам годину бербе нисам нашао. Вино је било релативно добро, али била је разлика. То је недопустиво, али то тамо неће никада схватити. Досада једино што сам у београду добио истог квалитета кроз читав низ година је био роштиљ у старом ( правом ) ОРАЧУ, на Славији. 8
Препоручујем 1

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља