понедељак, 10.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:37

Воћари Подунавља у небраном грожђу

Цена јабуке из недеље у недељу је све нижа, а и продаја је све тежа у односу на претходне године, као последица слабијег извоза, поготово за Русију
Аутор: Оливера Милошевићсреда, 26.09.2018. у 13:54
(Фото А. Васиљевић)

Смедерево – У плодном Подунављу виноградари ових дана скидају са лозе последње чокоте грожђа, а паралелно почиње берба јабука. За разлику од прошле године, када је суша узела данак на сваком плоду и десетковала приносе воћа у овом крају, ова сезона донела је екстремне падавине.

– Година је ипак била погодна за подунавско воће. Поред свих климатских прилика, не може се рећи да је било лоше. Поготово ако узмемо у обзир да у нашем крају воћњаци углавном немају системе за наводњавање, обилне падавине су у неку руку годиле производњи. Срећом, неке веће елементарне непогоде су нас заобишле – каже за „Политику” Бобан Марковић, стручњак за воћарство из Пољопривредне саветодавне и стручне службе (ПССС) у Коларима код Смедерева.

Виноградари су страховали да ће киша смањити проценат шећера у грожђу, али плодове је спасило топло време током августа, па се могу очекивати добра вина, али и одличне конзумне сорте. Приноси варирају међу врстама грожђа.

Винске сорте као што су каберне совињон и шардоне, од којих се добијају врхунска црвена, односно бела вина, родиле су одлично, од седам до 10 тона по хектару. Њихова цена креће се око 50 центи на велико.

Мешовите сорте, конзумне и винске, дале су принос чак и већи од 20 тона по хектару. Смедеревка и хамбург, најзаступљеније врсте грожђа у Подунављу, кретале су се између 40 и 50 динара за килограм, док су искључиво конзумне сорте на велико продаване између 60 и 70, а у малопродаји од 100 динара па навише

Јабука, која је на обронцима Подунавља после брескве и нектарине најзаступљенија, дала је одличан род и квалитет, за разлику од прошле године када је још у цвету измрзла и родила тек око пет тона по хектару, шест пута мање од реалног приноса.

Сада је род изнад просека, али упркос томе произвођачи имају велике главобоље око цене и извоза. Берба почиње, а рачунице су лоше.

Очекује се просечан принос и до 40 тона по хектару. Одређена количина слабијег квалитета отићи ће у индустријску прераду, а за ту јабуку цена је пет динара, па испада да произвођачи дају 20 килограма јабука за литар сока.

– И цена јабуке прве класе из недеље у недељу је све нижа, а и продаја је све тежа у односу на претходне године, као последица слабијег извоза, поготово за Русију. Њихово тржиште је нашло и друге канале за увоз јабуке по нижој цени, јер ми смо доста удаљени и трошкови транспорта су прилично велики. Пре свих то је Молдавија. У ту земљу, и у Русију, пре пет-шест година извезло се много садница из Србије и сада је то почело да рађа. Ситуација са јабуком ће бити све гора јер кажу да тренутно на кванташу у Москви добра јабука кошта између 25 и 27 центи, а била је два и три пута више – објашњава Марковић.

У Подунављу под воћем има 12.000–13.000 хектара. Грожђе се у овом крају, где је зачета винова лоза у Србији, гаји на око хиљаду хектара. У златно доба „Годомина”, само је тај пољопривредни комбинат, познат по чувеној смедеревки, под виноградима имао 500–600 хектара.


Коментари2
12b4c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Живко(пиши ћирилицом)
Јадна је она држава и друштво, а које увози храну и није у стању да произведе за себе, па мора да увози храну. А ми смо јадни јер подцењујемо произвођача хране и преко његових леђа градимо социјалну правду и грађански мир, односно подцењујемо га откупном ценом. Зато су нам села све више празна а на крају ћемо бити најамни робови на латифундијама(за неупућене то је наша земља продата тзв.страним инвеститорима-арапи и сл., јер они,боже мој, умеју да обрађују земљу а ми смо зато неспособни!!!!). Црна прогноза, зар не, али истинита.....
Драгиша Живковић
Када винска сорта грожђа роди 10 тона по хектару онда је то веома претеран род од кога не може да се произведе врхунско па чак ни квалитетно вино. Са друге стране, наиван је сваки онај ко верује да се индустријски сок од јабука производи искључиво од јабука...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља