среда, 28.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 29.09.2018. у 11:19 Данијела Давидов-Кесар
ТРОВАЊЕ У СЕЛУ КАЈТАСОВО

Салама сумњива, загађени бунар и козје млеко

Породица Богдан из Кајтасова пила је воду пуну фекалних бактерија, али би месна прерађевина коју су јели могла бити узрок оболевања два дечака и сада преминуле девојчице

Во­да из бу­на­ра ко­ју за пи­ће ко­ри­сти по­ро­ди­ца Бог­дан из се­ла Кај­та­со­во код Бе­ле Цр­кве ни­је ис­прав­на, због че­га су над­ле­жни за­бра­ни­ли ње­но ко­ри­шће­ње до да­љег, са­зна­је „По­ли­ти­ка”. Прет­по­ста­вља се да ће ана­ли­зе по­ка­за­ти да здрав­стве­но ни­је би­ло без­бед­но ни ко­зје све­же и ку­ва­но мле­ко ко­је је ова фа­ми­ли­ја кон­зу­ми­ра­ла. Ипак, то ни­је узрок смр­ти де­ве­то­го­ди­шње де­вој­чи­це Ми­ли­це Бог­дан, а ни раз­лог раз­бо­ле­ва­ња ње­не бра­ће, ко­ја се тре­нут­но опо­ра­вља­ју у Уни­вер­зи­тет­ској деч­јој кли­ни­ци у Тир­шо­вој, јер су не­ис­прав­ну во­ду и мле­ко пи­ли и дру­ги чла­но­ви по­ро­ди­це. 

Је­дан од мо­гу­ћих узро­ка смр­ти де­вој­чи­це и бо­ле­сти ње­на два бра­та, прет­по­ста­вља се, мо­гла би да бу­де и по­ква­ре­на са­ла­ма, али узор­ци ове на­мир­ни­це ни­су узе­ти на ана­ли­зу јер је ни­је би­ло ка­да су кон­тро­ло­ри до­шли у ку­ћу.

Прим. др Љи­ља­на Ла­зић, ди­рек­тор­ка За­во­да за јав­но здра­вље Пан­че­во, ис­ти­че да су они оба­ви­ли хи­ги­јен­ско-епи­де­ми­о­ло­шки над­зор це­ле по­ро­ди­це и да су ис­тра­жи­ва­ли шта су је­ли и пи­ли, као и са ким су би­ли у кон­так­ту, што су зна­чај­не ин­фор­ма­ци­је ко­је би ле­ка­ре на­ве­ле на пут да се от­кри­је шта је узрок ове не­сре­ће.

– Ана­ли­зе су по­ка­за­ле да је во­да са пум­пе из њи­хо­вог бу­на­ра не­ис­прав­на и да са­др­жи фе­кал­не бак­те­ри­је. За­бра­ни­ли смо ко­ри­шће­ње те во­де за пи­ће, али смо си­гур­ни да то ни­је узрок не­ми­лог до­га­ђа­ја, јер не би мо­гло да иза­зо­ве та­ко на­гле и опа­сне симп­то­ме. Тра­жи­ли смо од над­ле­жних да се по­ро­ди­ци обез­бе­ди здрав­стве­но ис­прав­на во­да – ис­та­кла је др Ла­зић.

Бра­ћа пре­ми­ну­ле де­вој­чи­це су ста­бил­ном ста­њу, ви­ше не­ма­ју по­ви­ше­ну тем­пе­ра­ту­ру, а на­ла­зи пре­тра­га ко­је су оба­вље­не код њих још ни­су за­вр­ше­ни. 

Коментари5
82aea
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milovan
Pa tako to bude kada bunare komsije koriste kao septicke jame. Tosam video samo u Srbiji.
Maja Medić
Evo šta se događa kada mi obezbeđujemo hranu i smeštaj migrantima a naša deca žive u nemogućim uslovima.
posmatrač
Možda je botulizam, od neke pokvarene konzerve. Ili otrovne pečurke. Od salame očito niko nije umro. A sada cela porodica da se preseli u neku lepu kuću, da im se daju veliki prihodi i sve besplatno do kraja života.
Bilbija
Plemenito sa vase strane. Kade se iseljavate da bi ustupili vas dom ovoj porodicida dodjemo da pomognemo ?
botulin
Radi li se o industrijski proizvedenoj salami ili je prozvedena u domacinstvu?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља