уторак, 07.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 08.10.2018. у 12:38

Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог са Приштином

„Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо”, рекао је председник Србије
(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу.

Вучић је на скупу „Лидерство за безбедност региона”, на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенс Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

Да сам ја отишао у БиХ „обесили” би ме, кад је из ЕУ - може
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србији „спочитавано” да се меша у изборе у Босни и Херцеговини, иако то није тачно, а да на одлазак представника ЕУ, међу којима је и хрватски премијер, нико није реаговао.„Слушамо приче да се Србија меша у изборе у БиХ. Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио (Милорада) Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ”, рекао је Вучић.С друге стране, приметио је да на одлазак хрватског премијера у БиХ нико није реаговао. „Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду”, приметио је Вучић.Наводи да о свему томе треба искрено, поштено и отворено разговарати и да треба решавати, иначе ћемо се, каже, суочити са још више проблема.

„То је потребно да бисмо могли да се развијамо и похвалимо економским растом и првилачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље”, поручио је Вучић. Како је рекао, Србија ће дати дати све од себе да се настави дијалог са приштинским Албанцима, али и да успоставимо боље односе са новим босанским лидерима.

„Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додао је да је Столтенбергу пре неколико дана у приватном разговору гарантовао, а то, каже, гарантује и нашим грађанима и целој Европи и свету, да ћемо дати све од себе као Србија, да ћемо уложити огромне напоре да очувамо мир и стабилност, „да знамо шта је нама урађено и да ми знамо шта смо урадили другима, али и да избегавамо грешке које смо правили у прошлости”.

Сматра да је Столтенберг у праву када каже да се плаши глобалне ситуације, пошто „више нико никог не слуша у свету”. „Више нема поретка и хијерархије, сви раде све у складу са сопственим интересима”, приметио је, те констатовао да је Столтенберг истински пријатељ Србије, као и да је научио пуно тога данас на вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, пошто је пуно тога видео по први пут.

Како је навео, данас смо могли да видимо људе из целог региона и Европе како су дошли на вежбу у Младеновцу да заједно раде да бисмо могли у будућности да помогну једни другима у веома тешким околностима, у пажарима, поплавама, саобраћајним незгодама.

„То нам је пуно помогло да бисмо могли да разумемо шта Србија треба да ради у будућности и шта да предузимо по питању набавке нове опреме и слично. Најважније је што ће учесници моћи нешто да науче како се користи вештачка интелигренција у циљу очувања мира и безбедности и шта се може од најновије технологије да примењује НАТО. На пример, одмах можемо да знамо где се налази сваки спасилац поједначно. Сада уз подршку НАТО програма и то можемо да обезбедимо нашим грађанима”, поручио је Вучић.

Кажао је и да је тачно то што каже Столтенберг да конкретне мере говоре више од речи, те додао да је реч о веома интелигентном политичару, који „као искусан политичар зна како да пошаље најбоље поруке спрском народу, али и да истовремено показује да воли нашу земљу”.

Вучић, такође, каже да је наша економија превише мала да би могла значајније да утиче да глобалне промене, али да можемо као земља да дамо свој допринос, а посебно у регионалним оквирима.

„Слажем се са њим да је бављење неизвесношћу и нестабилности главни задатак великих сила и земаља широм света. Да немамо у региону сукобе и очувамо стабилност у региону, пошто је то предуслов за економски напредак, у супротном наши грађани ће бити све незадовољнији. Пред нам је пуно изазова у будућности, закључио је Вучић.

Столтенберг је поручио да је будућност тешко предвидети, те приметио да, иако је раније био запослен у заводу за статистику као економиста, често је и сам грешио у предвиђањима. Тврди да је тешко направити неку стратегију за случај неизвесности и кризе, наводећи примере Арапског пролећа, „нелегалног припајања Крима”, појаву ИСИС...

„Треба да се припремамо за оно непредвидљиво и будемо спремни брзо да реагујемо. НАТО је повећао своју способност за муњевито реговања каква год да је претња у питању. Повећали смо борбену готовост, рад обавештајних служби, вискотехнолошки аспект рада, хибридне претње”, поручио је генерални секретар војне алијансе.

Напоменуо је да постоје велике претње у сајбер простору, те истакао да је у данашње време много теже разлучити мир од рата или сукоб од стабилности и да је та граница сада веома замагљена. „Сада је тешко рећи када је почео рат против Исламске државе и када ће бити завршен”, приметио је.

Јачање капацитета за реаговање у ванредним ситуацијама

Председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сложили су се да је теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација „Србија 2018” веома важна, јер се јача капацитет и Србије и земаља чланица Алијансе у борби против природних непогода.

Том оценом, Вучић и Столтенберг су практично отворили панел „Лидерство за безбедност региона”, на којем разговарају о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практицне користи за грађане Србије и региона.

На панелу, који је организовао Београдски безбедносни форум, Вучић и Столтенберг разговарају и о томе шта Србија жели да постигне већом сарадњом с НАТО-ом, најавили су организатори, Београдски фонд за политичку изузетност, Београдски центар за безбедносну политику и Европски покрет у Србији.

Разговор модерира председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт. Столтенберг, који борави у Србији од 6. до 8. октобра, још је од самог ступања на дужност генералног секретара НАТО-а отворио простор за другачији дијалог са званичним Београдом, а пре годину дана у разговору је с Вучићем у Бриселу истакао да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, и поновио да НАТО поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности.

„Због климатских промена се припремамо за такве катастрофе. Окупљамо се и омогућавамо да радимо заједно, војни и цивилни капацитети, да се мобилишемо за одбрану и спасавње, да бисмо јачали отпорност друштва на природне непогоде”, рекао је Столтенберг.

Истакао је да важба показује да НАТО и Србија раде заједно и јачају партнерство. „Најбољи начин да покажемо да смо партнери није да држимо говоре. Можемо Вучић и ја да држимо говоре сатима, јер смо и добри пријатељи, и говори јесу важни, али још је важније деловати. Важно је да се сарадњ не састоји само од речи, већ и од дела”, рекао је Столтенберг. Панел, у хотелу „Хајат Риџенси”, организује Београдски безбедносни форум, јавља Танјуг.

Очекујем мање напетости, важне поруке Столтенберга

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да се договорио са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да, у случају било какве кризне ситуације на КиМ, могу брзо да ступе у контакт и додао да се нада да се Срби на КиМ данас осећају мало безбедније него јуче, због позитивних порука које је Столтенберг изнео у Београду.

Вучић је на панелу „Лидерство за безбедност региона”, рекао да је велики проблем између Београда и Приштине, као и да постоје различити ставови и гледања у погледу неколико инцидената који су се догодили на КиМ и да је о томе разговарао са Столтенбергом.

„Не можемо по сваком питању да се сложимо, јер смо на различитим положајима, али важно је да смо се сагласили да, ако буде било какве врсте изазова, инцидената, немира, хапшења, треба одмах да га контактирам, а он ће ми одговорити”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Рекао је да је за њега важно да има коме да се обрати и додао да му је приликом недавног инцидента на Газиводама, било лакше да позове Американце, него неке Европљане.

„Хвала Јенсу што се није крио, као многи, зато што нико неће да преузме одговорност и донесе одговорне одлуке када је већ заоштрена ситуација, а неко мора. У супротном можемо да изгубимо све и то за неколико тренутака”, рекао је председник Србије.

Навео је, међутим, да не постоји нико на кога се можемо ослонити на КиМ.

„Јенс је рекао да је КФОР тамо да би штитио све заједнице, укључујући и српску, а Србима једино и треба заштита тамо. Разговарали смо о томе и договорили се како да комуницирамо убудуће”, рекао је Вучић и додао:

„ Много је бољи осећај, јер ће ме људи у Србији увек оптуживати - рећи ће ништа нисте урадили за народ на КиМ, нисте предузели ништа да заштите Србе и њихову безбедност. Сад ми је боље, јер знам да ћу увек моћи да га позовем, да анализирамо ситуацију и процењују”.

Изразио је наду да ће се смањити напетост на КиМ, посебно међу Србима после најновијих претњи са јужних делова КиМ.

„Мислим да се данас осећају макар трунку боље него јуче. Важне су поруке Столтенберга”, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија подржава земље у региону и да се нада бољим односима са БиХ након избора иако се, каже, не зна шта будућност носи.

''Столтенберу и грађанима КиМ гарантујем да ћемо се уздржати од глупих политичких и било каквих других потеза. То је главни предуслов за напредак региона'', закључио је Вучић.

Претходно је Столтенберг истакао да је КФОР на КиМ да би штитио све заједнице, и српску, и да има задатак да очува безбедну и мирну средину.

Брине га, каже, упркос напретку региона, тенденција да се националистичка реторика враћа на сцену, што мора да се избегне.

Поручио је да само људи из овог региона могу да реше проблеме, те да то не може да уради Брисел, који може само да помогне или да савет.

„Уздржан сам и позивам на мир и да се не враћамо националистичкој реторици”, рекао је Столтенберг.

Испричао је и да су скандинавски народи у доба Викинга вековима ратовали једни против других, а да су данас пријатељи.

„Има вицева, али ако су Швеђани, Норвежани и Данци постали пријатељи, могу и људи са Балкана да постану пријатељи. Наставите да напредујете и радите са суседима и бићете миран и просперитетан део Европе”, рекао је Столтенберг.

Даћемо све од себе да избегнемо сукобе у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија дати све од себе да избегне сукобе и да сачува мир и стабилнсот у региону. Учествујући на скупу Београдског безбедносног форума „Лидерство за безбедност региона” заједно са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, Вучић је рекао да је то неопходно за економски напредак.

„Даћемо све од себе да наставимо са дијалогом са приштинским Албанцима, да успоставимо боље односе са новим лидерима у БиХ и мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико ми можемо да допринесемо”, рекао је Вучић на скупу у београдском хотелу Хајат, јавља Танјуг.

Ратних злочинаца нема на функцијама у Србији

Председник Србије Александар Вучић одбацио је примедбе да Србија нема адекватан однос према људима који су осуђени за ратне злочине, те указао да се они код нас могу видети у јавном животу, али их, истакао је, за разлику од других земаља у региону, нема на државним функцијама.

„Шта год кажете, људи су одслужили своје казне, али, нису постали премијери, председници или саветници, а што јесте случај широм региона. Ником се то не спочитава. Могу да заузиму најодговорније функције у такозваној земљи, али у Србији не заузимају ниједно важно место”, рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на коментар директорке ЦЕАС-а Јелене Милић да се на телевизијама са националним фреквенцијама појављују осуђени ратни злочинци. Каже да је то лицемерје са којим се Србија суочава, преноси Танјуг.

Истовремено, указао је и да је главни процес у региону који се дешава, а на који сви ћуте, „аутовиктимизација”, односно проглашавање себе жртвом. Вучић је рекао да смо сви у региону сведоци процеса, који, на жалост, није, на пример, унапређење међусобне економске сарадње, већ проглашавање самог себе жртвом.

„Само чујете о злочинима, које су други учинили против њих. Када сте суочени са тим, лако је одговорити, али дајемо све од себе да се суздржимо или, ако реагујемо, да адекватно реагујемо”, рекао је Вучић, указао је председник Србије Александар Вучић на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

 

 

 

Коментари61
827df
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Branimir
Ja za 30 godina ne vidih nikakve pozitivne rezultate ,mozda neko drugi da ne da sve ali da radi za interes Srbije.
Aleksandar Mihailović
O čemu će se po svaku cenu razgovarati sa Prištinom? Da li o tome kakvu kafu Tači pije kada naredni put dođe na Gazivode, ili kakav ražanj da se stavi kada Haradinaj sa vojskom krene na Sever KiM? Možda će se korigovati veličina pahuljica, fusnotica i zvezdica? Koje rezultate su do sada doneli ti razgovori gluvih, u čemu je Srbima bolje na KiM? Kakva je to vežba bila u Mladenovcu, da li kako se uklanjaju posledice zasipanja Srbije OU, plutonijumom, piralenom i hemijom iz aviona? Koliko je km2 dekontaminirano? Koliko je dece pregledano i upućeno na lečenje od dejstva "imunološkog" praška koji zagovaraju Milićka i Stoltenberg? Šta ćemo raditi ako Haradinaj na čelu Vojske krene da obiđe čitavu teritoriju za koju misli da je njegova? Pogubno je za državu i narod kada političari govore i narodu to usađuju: "Nećemo valjda opet u rat i da ginemo", drugim rečima, "pa šta ako hoće KiM, šta ako hoće Sandžak a šta ako žele Vojvodinu, razgovaraćemo daće nam kilogram kukuruza i 2kg pšenice".
Pele
Srbija će dati sve od sebe da ostvari još veću saradnju sa NATOM ali da ispoštuje vojnu neutralnost.
Dragan
Naravno da treba nastaviti dijalog bez obzora na njihove provokacije i da se sto pre dodje do kompromisa.
Milan
Srbija ce mirnim putem i dijalogom resavati pitanje Kosova!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља