петак, 18.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:12

Гон­до­ла за украс, мост за нас

среда, 10.10.2018. у 09:57

Не би тре­ба­ло за­ме­ра­ти град­ским оци­ма што наш бе­ли град же­ле да оки­те и атрак­тив­ним „ђин­ђу­ва­ма” ка­ква ће би­ти гон­до­ла! Ка­жу, ин­ве­сти­ци­ја, не ма­ла, ис­пла­ти­ће се за пет до шест го­ди­на, а Бе­о­гра­ђа­ни и још ви­ше стра­ни ту­ри­сти ужи­ва­ће во­зе­ћи се пре­ко Са­ве. Не­ка нам се по­сре­ћи!

Ми смо не­дав­но у „По­ли­ти­ци” пред­ло­жи­ли, бар за оне ко­ји жи­ве у овом ве­ле­гра­ду и не­што дру­го: град­њу пе­шач­ко-би­ци­кли­стич­ког мо­ста ко­ји би спо­јио Ка­ле­мег­дан са Ушћем, а пре­ко ње­га све дуж Ду­на­ва, уз­вод­но до Зе­мун­ског ке­ја, Гар­до­ша. На­рав­но – то и не би из­гле­да­ло та­ко атрак­тив­но као гон­до­ла, али би би­ло ле­по и ко­ри­сно за све. Што је ја­ко бит­но не пла­ћа се, а гон­до­лу ва­ља по­кре­та­ти, пла­ћа­ти рад­ни­ке, слу­жбе­ни­ке и одр­жа­ва­ње. Пре­ма на­шем ми­шље­њу, гон­до­ла би баш до­бро до­шла за успон до Авал­ског тор­ња или Спо­ме­ни­ка не­зна­ном ју­на­ку из под­нож­ја Ава­ле.

Наш пред­лог ни­ка­ко ни­је у про­тив­ста­ву град­ским оци­ма, по­себ­но не они­ма ко­ји бри­ну за ту­ри­стич­ку по­ну­ду Бе­о­гра­да. Гон­до­ла ни­ка­ко ни­је за ма­сов­но пре­ла­же­ње Са­ве, би­ци­кли­сте, по­ро­ди­це с ма­лом де­цом и увек и кад се то не­ком хо­ће. А пе­шач­ко-би­ци­кли­стич­ки мост, с кон­струк­ци­јом ко­ја би на­рав­но би­ла и лак­ша и јеф­ти­ни­ја не­го она за са­о­бра­ћај, омо­гу­ћио би сва­ко­днев­ну, бес­плат­ну ко­му­ни­ка­ци­ју цен­тра Бе­о­гра­да с Но­вим Бе­о­гра­дом, Зе­му­ном и скра­тио пу­то­ва­ње до про­сто­ра за ре­кре­а­тив­но ко­ри­шће­ње у тим де­ло­ви­ма гра­да.

Ово је пред­лог јед­ног Бе­о­гра­ђа­ни­на до­бро­на­мер­ни­ка ко­ји је у ви­ше ве­ли­ких гра­до­ва у све­ту ви­део, а и пре­ла­зио упра­во пре­ко та­квих мо­сто­ва и то из гу­сто на­ста­ње­них град­ских цен­та­ра у пра­ве ре­лак­си­ра­ју­ће оазе с мно­го зе­ле­ни­ла и те­ре­на за ре­кре­а­ци­ју свих уз­ра­ста (игра­ли­шта, де­ло­ви за при­јат­не су­сре­те, му­зи­ку, сли­кар­ство и сл.). Та­ко не­што је и те ка­ко при­влач­но и има сво­је ме­сто и у ту­ри­стич­ким бе­де­ке­ри­ма.

 

Др Ми­о­драг Д. Иг­ња­то­вић, књи­жев­ник


Коментари7
d4cd8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Момо
Одлична је идеја о укопавања станице, али је право ругло на телу овог светог српског брда "надстрешница" над њеним улазом. Она непотребно и бљутаво открива све што је сакривено. Требало би да у потпуности буде невидљива, јер ће циркус и овако правити бројне гондоле које загонетно нестају под земљом. Калемегдан је јединствено и ретко мирно историјско место. Баш зато његов мир не би требало да угрожавају нововековни технички егзибиционисти. Таквих места је већ превише у Београду.
Метузалем
Одличан предлог. Подржавам га од свег срца.
jeremija
Nije gondola već žičara ili, kada ste već uprli-gondolijera. Gondola je samo jedan kabina. To je kao da voz nazovete vagonom, i to radite uporno i godinama.
RObert DObre
Послушате га... Хахахаха...
Зоран Матејић
Хвала господину Игњатовићу на (коначно) заиста паметном и добронамерном предлогу. Пре свега, један такав леп пешачки мост био би и украс Ушћа, а што је најважније неби утицао на изглед Калемегданске тврђаве (за разлику од њега, гондола би потпуно изменила доминантност тврђаве, са којом се ни у ком случају не може да уклапа). И економски, мост би служио свакодневно свима, а гондола само повремено извесним посетиоцима, за чији превоз би се плаћало (претпостављам, да неби била бесплатна)... Ни Авала не треба гондолу, већ неки туристички минибус превоз из центра, Ауто команде и Јајинаца... Уместо гондоле, треба урадити добре приступне путеве Старој планини, проширити смештајне капацитете овом бисеру туризма и спорта и омогућити уживање на њој Београђанима и свима.
Зоран Матејић
Подржавам и Вашу идеју Душане, али тамо нисам био, па не могу да предлажем. За Стару планину и околину Вам гарантујем (скијао сам тамо, када нигде снега није било, а хотел на врху је био пун и до базена није било шансе да се приђе), за уживање је заиста, а цео тај крај је нажалост потпуно неразвијен (да Вам не говорим за празна села, прочитајте о Гостуши, која је постала позната и у свету архитеката)... Слажем се са Вама, има у Србији још много тога.
Препоручујем 2
dušan
Zašto na Staroj a ne i na Suvoj i Gledićskoj planini Juhoru ili Jelici ... ?
Препоручујем 1

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Погледи /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља