четвртак, 17.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

​За­ча­ра­ни круг „двој­ке”

четвртак, 11.10.2018. у 09:23

Круг двој­ке чи­ни део гра­да опа­сан трам­вај­ским ши­на­ма. Не­ка­да га про­гла­си­ше за елит­ни део гра­да. У ур­ба­на вре­ме­на, пе­шач­ки пре­ла­зи су би­ли обе­ле­же­ни бе­лом бо­јом, што су по­што­ва­ли и пе­ша­ци и во­за­чи. Да­нас ни­је та­ко. На рас­кр­сни­ца­ма Гун­ду­ли­ће­вог вен­ца и окол­них ули­ца „зе­бре” су из­бри­са­не или по­сто­је са­мо бле­ди тра­го­ви. Пре­ла­зи­мо их на до­бру во­љу и на ми­лост са­ве­сних во­за­ча. На нео­бе­ле­же­ној рас­кр­сни­ци Гун­ду­ли­ће­вог вен­ца и Кнез Ми­ле­ти­не 29. 8. 2018. до­го­ди­ла се са­о­бра­ћај­на не­зго­да. При­сут­ни са­о­бра­ћа­јац ми је по­твр­дио да је за обе­ле­жа­ва­ње над­ле­жан Се­кре­та­ри­јат за са­о­бра­ћај. Се­кре­та­ри­јат ни­је по­сту­пио по сво­јој над­ле­жно­сти, ни пре ни по­сле ове не­зго­де. 

На про­мет­ној рас­кр­сни­ци Це­тињ­ске и Ду­ша­но­ве, по­сле ду­жег че­ка­ња, па­ли се треп­ћу­ће зе­ле­но све­тло за пе­ша­ке, ко­је се ме­ња у цр­ве­но пре не­го што пе­ша­ци стиг­ну до сре­ди­не ули­це, па им не пре­о­ста­је ни­шта дру­го већ да се уки­пе, на сун­цу или ки­ши, или да пре­тр­ча­ва­ју на цр­ве­но, што и чи­не. Све се то де­ша­ва пред ула­зом на Бај­ло­ни­је­ву пи­ја­цу, ко­ју, ма­хом, по­се­ћу­ју ста­ри­је осо­бе ко­је хо­да­ју са по­ма­га­ли­ма. Слу­чај сам при­ја­вио „Бе­о­ком” сер­ви­су. Ре­ко­ше да ће при­ја­ви­ти „Бе­о­град пу­ту”. И оста­де на пу­ком обе­ћа­њу, иако се­ма­фор по овом ре­жи­му ра­ди већ ме­сец да­на. 

На углу Кнез Ми­ле­ти­не и Ули­це Ђор­ђа Јо­ва­но­ви­ћа го­ди­на­ма сто­је не­у­глед­ни са­о­бра­ћај­ни зна­ци, на ви­си­ни од јед­ног и по ме­тра. Ова­ко по­ста­вље­ни, ни­ти упо­зо­ра­ва­ју, ни­ти оба­ве­шта­ва­ју, јер је ве­ћи­на нас ви­ша од ме­тар и по, већ пред­ста­вља­ју опа­сност за пе­ша­ке. На је­дан од тих зна­ко­ва сам, пре ви­ше го­ди­на, рас­кр­ва­вио гла­ву, ко­ја ме и са­да бо­ли због не­чи­јег не­ма­ра и нео­д­го­вор­но­сти. 

Из рас­хлад­них уре­ђа­ја са фа­са­де у Кнез Ми­ле­ти­ној нас го­ди­на­ма за­си­па пр­ља­ва во­да. Ве­ро­ват­но из На­ци­о­нал­не слу­жбе за за­по­шља­ва­ње, ко­јој уре­ђа­ји при­па­да­ју, же­ле да не­вољ­ни­ке рас­хла­де пре не­го што за­тра­же по­сао. На вид­но обе­ле­же­ном ме­сту за ин­ва­ли­де, у ис­тој ули­ци, нај­че­шће су пар­ки­ра­ни бо­љи ауто­мо­би­ли са за­там­ње­ним ста­кли­ма. Из пре­пу­них кон­теј­не­ра, пред згра­дом по­ме­ну­те слу­жбе, ових лет­њих ме­се­ци се ши­рио не­сно­сан смрад. Са­ку­пља­чи се­кун­дар­них си­ро­ви­на их ре­дов­но по­се­ћу­ју, а по­сле пре­тра­жи­ва­ња иза се­бе оста­вља­ју оно што им ни­је по­треб­но. 

Кру­гу двој­ке би тре­ба­ло од­у­зе­ти не­за­слу­же­ни епи­тет елит­ног де­ла гра­да, или, што би би­ло по­жељ­ни­је, да град­ске слу­жбе ов­де поч­ну да ва­ља­но оба­вља­ју по­ве­ре­не им ду­жно­сти, јер је ово епи­цен­тар јед­не европ­ске пре­сто­ни­це. 

 

Ми­ро­слав Сре­да­но­вић, Бе­о­град


Коментари5
32e4a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ivan Zgrozeni
Na svakoj raskrsnici je pesacki prelaz koji moze biti obelezeni ili neobelezeni. Pesaci imaju prednost. Ulicu mozete preci i na mestu koje je udaljeno od najblizeg pesackog prelaza vise od 150 metara pod uslovom da propustite vozila. Vozacki ispit sam polagao pre 45 godina i jos uvk se secam. Ako se svetlo na semaforu promenio nakon sto ste stupili nogom na kolovoz, nastavite, bez brige. Semafor je programiran tako da cete imati dovoljno vremena da predjete kolovoz.
sloba car
ovo su sve tacne stvari, ALI, koje se ne vide ako se vozite automobilom. preporucujem gradskim rukovodiocima I prethodnim I sadasnjim, da jedno mesec dana koriste samo usluge GSP I idu peske, drukcije ce im grad izgledati. Kad se vozas kolima, brzo prodjes pored rusevina u izgradnji I nema sanse da osetis miris mokrace koji pesaci stalno osecaju, a I ne mozes se spoticati na rupe, neravnine I ispupcenja na trotoarima.....
davno
...je Tirnanić pisao da je Beograd kao izvrnuta rukavica, lepši je spolja nego unutra, tojest periferija se gradi a centar propada.
Miroslav
Grad je koncentrisan na uređenja oko tržnih centara velikih investitora, udovoljenja "krupnim" projektima ... Građani su ostali u drugom planu, kulturna baština takođe. One stare zgrade koje se i uređuju, većinom se rade, da ne ruže velike investicije. Za građanina su vitalna otvaranja mahom pred izbore.
Mara M.
Svaka reč je na mestu a situacija je zaista loša u celom gradu. Oni koji su plaćeni za posao koji obavljaju platu primaju redovno ali posao - preskaču. . Celo društvo je u rupi i plašim se skorog kraja... Vlast se ponaša osiono i bahato i to se oseća na svakom koraku. Dokle???

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља