четвртак, 22.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:09

Вучић: Народ није хтео моје компромисно решење

четвртак, 11.10.2018. у 14:44
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

КРАЉЕВО - Председник Србије Александар Вучић истакао је да је увек спреман за разговоре о свим компромисним решењима и да га понуди нашем народу, али да није на видику по питању Косова и Метохије.

Одговарајући на питање новинара шта се догодило од прошлог боравка у Краљеву, када је најавио да ће представити грађанима решење за Косово, а потом, недавно, рекао да је његова политика доживела пораз, Вучић је казао да је оно што је мислио да је могло да буде решење наишло на опште противљење јавности у Србији.

„Како оних који су за целокупно независно Косово, тако и оних јунака који су довели до независног Косова, који су од једном постали велики храбри хероји, иако не иду у Косовску Митровицу, Зубин Поток, који више воле да се сликају по Њујорку и Лондону, да своју децу шаљу тамо... Не причам о онима који су отишли трбухом за хлебом, већ о оним бахатим који то раде да би тамо могли да уживају и живе много боље од свих, не наших грађана, већ и људи који живе у тим земљама”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Аеродром у Лађевцима половином наредне године и цивилни
Аеродром „Морава” у Лађевцима биће отворен за цивилно ваздухопловство до половине наредне године, а може и раније, већ у марту или априлу, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.Он је рекао да предстоји запошљавање људи на аеродрому, али и да се са Војском Србије треба договорити око земљишта.„Неће то бити аеродром капацитета београдског или нишког аеродрома, већ аеродром да могу мали авиони да дођу до Лађеваца”, рекао је председник.Краљевчани ће, поред аеродрома добити и затворени базен, чија је изградња почела, али су радови обустављени због недостатка новца.Вучић се, док је одговарао на питање новинара, обраћао присутним представницима локалне самоуправе, тражећи им податке о потребним средствима за планиране инвестиције, па закључио да заправо очекују да највећи део новца обезбеди држава.Замолио је, стога, локалне власти да убудуће не улазе у инвестиције, које ни изблиза не могу сами да заврше.

Каже да је на то навикао и научио, али да му је жао и тешко због тога.

„Мислим да је моја идеја за компромисним решењем била много боља за будућност Србије. То ћете процењивати за 15 или 20 година”, нагласио је он.

Казао је да ће, ако се било шта догоди у међувремену, било када, он опет изаћи пред народ и то рећи.

„У овом тренутку немам шта бих могао да кажем. Мислим да је то фер и одговоран приступ”, рекао је он.

Вучић је констатовао да народ практично каже да цело Косово треба да остане овако, да нам требају границе на Јарињу и Брњаку.

„Ако народ тако каже, шта ћу. Не могу ја против воље народа, морате да се сагласите и поштујете вољу грађана. Али, желим да народ запамти да сам био за другачије решење, па ће се неко у народу сетити за 20 година да смо могли више и боље. Већина неће, јер људи не признају своје грешке, а туђе на рабош, мере са невероватном лакоћом”, констатовао је он.

Вучић: Опозиција неће добити изборе ни 2020. ни 2024.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да опозиција неће добити изборе ни 2020, ни 2024. године.

„Неће добити изборе ни 2024. За 2028. још не могу да предвидим, али моћи ћу за две године и то да кажем”, рекао је Вучић новинарима у Краљеву, одговарајући на питања новинара о различитим наводима представника опозиције.

Вучић је рекао да је опозиција у стању да критикује посланика владајуће коалиције Владимира Маринковића због изјаве о фабрици у Куршумлији, а да су у стању да говоре о силовању председнице владе и да то нико не осуди.

Не говоре ни о томе како су пред изборе 2012. године отворили фабрику у Куршумлији, која је одмах потом и затворена, каже Вучић.

Председник је рекао да нема информације о фабрици о којој је говорио Маринковић, али да зна да у том граду постоје фабрике из доба владавине актуелне опозиције, које су сада затворене, преноси Танјуг.

„Маринковићева изјава није разлог за осуду, већ они који су разорили индустријско Краљево, Ниш, Трстеник, градове који су били индустријско срце Србије, а ниједну фабрику нису довели”, рекао је Вучић.

Коментаришући критике СДС-а да је изјавама о телевизији „Пинк” прекршио закон и надлежности, Вучић је рекао да је само одговарао на питања новинара, јер у супротном не би ни поменуо опозицију.

„Они за мене нису интересантни, ни народу, никоме. Суштина је у томе да је један од њих био власник Пинка до пре неколико дана, десет одсто су Ђилас и Шолак били власници Пинка. Док су били власници, био је добар, док трпају у своје џепове, добар је, кад пара за њих нема, хајде да затворимо”, рекао је Вучић.

Он је истакао да опозиција неће ништа гасити у Србији, да свако има право да ради и да сви новинари и њему могу да постављају питања, без обзира из којег медија долазе и да ли тај медиј води кампању против њега, као што, каже, чине Ђиласови и Шолакови медији.

Вучић је рекао и да се не плаши опозиције и да између Лутовца и Обрадовића нема никакве разлике.

Никада више нисмо улагали у капиталне инвестиције

Коментаришући критике Фискалног савета да је потребно да се више улаже у јавне инвестиције у земљи, председник Србије Александар Вучић рекао је да се никада више није улагало у тај сектор, али да је Савет „можда ту чак и управу”.

На питање новинара како коментарише изјаве појединих аналитичара да је добро да се запошљавају нови људи, али да ће због доласка великих трговинских ланаца попут Лидла многи остати без посла, Вучић је упитао:

„А, шта ја на то да кажем? Ево, и Фискални савет је дао све најбоље оцене”.

Говорећи о недавној замерци Фискалног савета да је потребно више улагати у јавне инвестиције, Вучић је рекао:

„Ево, кажу да треба више да се улаже, да се мање повећавају плате и пензије, а да се више улаже у јавне инвестиције. Ми никада више нисмо улагали у капиталне инвестиције, можда је Савет ту чак и у праву”, казао је председник и похвалио „оштрину” Фискалног савета, преноси Танјуг.

Једна од тема о којој је говорио Фискални савет је била и тема заштите животне средине и екологија, јер у том сектору може да се постигне значајан раст.

„Може, али ја се жив поједох да вам искрено кажем када радимо фајндинг тарифе”.

Објашњава да, када се из Колубаре из Костолца добије угаљ, Србија „направи цену” струје која је најјефтинија у Европи - 4,5 евроценти по киловату.

Затим, наводи, Србија због европских регулатива мора да се обавеже да плати девет евроценти по киловату.

„Жив се поједох. То је иста струја, људи, киловат струје је киловат струје, а ми морамо дупло више да платимо”.

Каже да је срећан због изградње ветрогенератора у Банату, али указује да је „то много, много, скупо плаћено”.

„Ако све тако у тим оквирима треба толико скупо да платимо, срећан сам што нисам у влади и што могу само да гледам са стране, да вам искрено кажем, ја сам за овакве ствари, за фабрике за запошљавање људи, за борбу за будућност, за нова радна места”.

Подсећа да је на отварању Лидла видео много младих мајки и девојака, које су добиле посао....

„И да се не радујем за 1.600 новозапослених? Како да се не радујем? Како да се не радујем за пет хиљада људи овде? Живим за ово, радим за ово”, рекао је Вучић.

Каже да је много тога претходило да би се оваква фабрика отворила, од обилажења хеликоптером терена и тражење погодне локације, до добијања дозвола на време...

„Ви мислите то тако пало с неба, дошла фабрика... Па што није дошла 20 година, што није дошла 30 година... Па није, то је озбиљан и тежак посао”, рекао је Вучић.

Вучић: Пленковић ми није ни на крај памети

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у разговорима са међународним званичницима никада не говори о Хрватској, нити је приметио да се Србија бави Хрватском онако како је то рекао хрватски премијер.

Адреј Пленковић је, наиме, изјавио да Србија клевеће Хрватску у међународној заједници, а Вучић истиче да са међународним званичницима разговара о важним стварима за Србију, о економији, проблемима са Приштином.

„А, Пленковић ми није ни на памети. Осим ако ме неко не пита, у животу их нисам поменуо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да ће Срби и Хрвати имати добре односе у будућности, што ће, рекао је, једног дана разумети и Пленковић, јер ни једни ни други неће моћи да опстану уколико не буду сарађивали.

Наводећи да ништа лоше не говори о Хрватима и да није приметио да се Србија њима бави, Вучић је рекао да му се чини као да су њега уврстили међу кандидате за неке наредне изборе у Хрватској, јер има више насловних страна од њихових политичара.

„Неколико пута сам им рекао да нећу тамо да се кандидујем, да се не секирају. Нек' причају шта хоће за Србију, никакав проблем”, рекао је Вучић.

До „Србије после Вучића” још десетине хиљада трибина

Је л' ово спаљена земља, запитао је председник Александар Вучић показујући на будућу халу фабрике Леони у Краљеву, прве после три деценије у том граду, а у одговор на питање како види најаву трибине Независног друштва новинара Војводине, у којој се каже да ће резултат ове власти бити „спаљена” земља.

„Ако они називају ово спаљеном Србијом, ја ово називам подизањем, обновом Србије, спасом за Србију. Ја ниједну фабрику нисам затворио, а отворио сам на десетине, стотине, на много места. Они ништа отварали нису, само су затварали. Неко је ту побркао лончиће”, поручио је он.

„Боље је понекад прећутати”

Председник Србије Александар Вучић оценио је , поводом изјаве новоизабраног члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је за њега Косово независно, да је понекад боље прећутати и да жели одговорно да гради односе са БиХ.

„Србија жели добру сарадњу са БиХ, и свом тројицом новоизабраних чланова Председништва, са Милорадом Додиком, Шефиком Џаферовићем и Комшићем”, подвукао је он, преноси Танјуг.

Истакао је да неће да користи сваку прилику, чак и када је лака за стицање политичких поена, да одговара на тврдње било кога, иако, истиче, свакако није нарочито срећан због такве изјаве.

„Желим да на одговоран начин приступам изградњи односа у региону и односа са БиХ. Боље је понекад прећутати. Мање штете у будућности”, указао је он.


Коментари78
d3e3e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
"Ono što sam mislio nije prihvaćeno", a ja naivno mislio da kada nešto mislim niko ne zna šta mislim, te da moram da kažem šta hoću. Sve mi se čini da to oko razgraničenja ni Vučiću nije baš jasno i da je sam shvatio da je ideja bila besmislena jer podrazumeva priznanje terorističke države i komadanje Srbije. Ni od Turaka se nismo oslobodili za 10g pa ne mora da znači da ćemo od NATO i UČK morati za 11, ali sigurno je da nećemo biti okupirani ni 25. Jedino što je sigurno je to da će tada na KiM biti jako malo zdravih i da će ležati i po ulicima i hodnicima zdravstvenih prihvatilišta. Ono što je zločinačka mašinerija napravila 1999 je najveći zločin u istoriji čovečanstva, mnogo podmukliji i teži i od zverstava nad Hirošimom i Nagasakijem. Ako 80% ne prihvata ideje i misli Predsednika nije li vreme da se povuče, zajeno sa onima koji stoje koaliciono iza njega?
komarac sa zapadne obale Nila
Nije uvek tako kako želi predsednik.Prvo što treba da uradi,je da uporedi troškove svojih putovanja u ovoj godini i prosek plata stanovništva u Srbiji i njihovu platežnu mogućnost.Po njegovoj izjavi,da je vojsci "dao"milijardu evra,neka objasni za kakve svrhe je to uradio i kako razmišlja o propadanju kasarni i Domova vojske Srbije po celoj zemlji?
marko
Ne mogu da budem protiv neceg sto ne razumem sta je.?A to komromisno resenje trebalo je odmah napocetku briselskog sporazuma staviti na stolu.
Живко Пековић
Како изгледа то ваше "компромисно решење"? То што смо до сада чули, на српском има само једно име: велеиздаја.
Пантелија
Ја мислим да је председник потценио памет сопственог народа и прихватио се срамног задатка да нас "преведе жедне преко воде". Време му истиче, повериоци притискају, а јуначина се сакрива иза кобајаги народне воље.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља