четвртак, 15.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:33

Глобално загревање може значити и скупље пиво

понедељак, 15.10.2018. у 19:32
(Фото Раде Крстинић)

Глобално загревање би могло довести до тога да неке од животних радости попут кафе, чоколаде, вина и пива постану теже доступне и скупље, наводе научници.

Све дужи периоди екстремно топлог времена, топлотних таласа, и суша могли би да у будућности нанесу велику штету производњи јечма, кључног састојка пива. Међународни тим истраживача је оценио да би губици могли да износе и до 17 одсто приноса.

То би значило да ће се просечне цене пива удвостручити, наводи се у студији објављеној у данашњем издању часописа Нејчр Плентс, преноси Бета. У земљама где је пиво већ скупо, као што је на пример Ирска, цене би могле бити и утростручене.

Налази су објављени недељу дана након што су у извештају УН описане последице опасног нивоа климатских промена, укључујући све веће несташице хране и воде, топлотне таласе, повећање нивоа мора и болести.

Један од аутора истраживања, Стив Дејвис, рекао је да је истраживање о пиву урађено делом да би се на јасан начин послала порука да климатске промене штетно утичу на најразличитије аспекте свакодневног живота.

Неколико научника који нису учествовали у истраживању је навело да је то добар и ефикаснији начин да се изложе опасности глобалног загревања.

Амерички агрикултурни еколог Дејвид Лобел наводи да наука одавно зна да је јечам „међу усевима најосетљивијим на топлоту” али да истраживање то повезује с нечим до чега је људима заправо стало, ценом пива, и да је због тога вредно.

Стив Дејвис је и сам љубитељ пива и један је од оних којима је стало.

– Ово истраживање је створено из љубави и страха – рекао је он.

Јечам се широм света користи за најразличитије ствари, највише за исхрану стоке. Мање од 20 одсто светског јечма заврши у пиву. Али у САД, Бразилу и Кини најмање две трећине те житерице заврши у флашама, бурадима и лименкама.

Дејвис и његове колеге су посматрале само ефекте комбинованих топлотних таласа и суше, а не и опште отопљавање.

Ако емисије гасова стаклене баште из трошења угља, нафте и гаса наставе с тренутним нивоом раста, вероватноћа да ће временске прилике нанети штету производњи јечма, порашће од једном у деценији до 2050. до једном у две године до краја овог века.


Коментари5
fc985
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zemo
Ionako sam prestao da pijem.
Đoda
Jaooo Milane propali smooo!
Draskone
Znao sam da je Pivo zelena hrana sa pet zvezdica. Ni ono ne podnosi globalno zagrevanje. Ali zato !....Kad se dobro ohladi....hmmmm - divota !!! 'Ajd živeli !
Ђода
Значи, треба хитно да направим залихе.
Миливоје Радаковић
То сте требали раније да нам кажете!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља