понедељак, 24.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:50

Шарчевић вратио изабрану директорку

Ју­че пот­пи­са­но ре­ше­ње у Ми­ни­стар­ству про­све­те следило је до­са­да­шњу про­це­ду­ру и ре­и­збор Та­ма­ре Ан­тић на че­ло Гим­на­зи­је „20. ок­то­бар” у Бач­кој Па­лан­ци
Аутор: Драгана Јокић-Стаменковићуторак, 16.10.2018. у 14:51
Младен Шарчевић (Фото Ж.Ј.)

Јед­но­и­по­ме­сеч­ну аго­ни­ју око из­бо­ра ди­рек­то­ра Гим­на­зи­је „20. ок­то­бар” у Бач­кој Па­лан­ци ре­шио је ју­че лич­но ми­ни­стар про­све­те Мла­ден Шар­че­вић, пре­ма чи­јем је на­ло­гу на­пи­са­но ре­ше­ње да на ту функ­ци­ју да­нас бу­де ре­и­за­бра­на Та­ма­ра Ан­тић, ко­ју је још у ма­ју ве­ћин­ски иза­бра­ло На­став­нич­ко ве­ће. То је „По­ли­ти­ци” не­по­сред­но по­сле при­је­ма у Ми­ни­стар­ству про­све­те по­твр­ди­ла Ду­шка Ла­лић, пред­сед­ник Син­ди­ка­та про­свет­них рад­ни­ка Гим­на­зи­је „20. ок­то­бар”. Ми­ни­стар је на овај на­чин пре­су­дио по­сле не­дав­не од­лу­ке По­кра­јин­ског се­кре­та­ри­ја­та за обра­зо­ва­ње да не ува­жи у шко­ли ве­ћин­ски из­гла­са­ну ди­рек­тор­ку, већ да на ту функ­ци­ју име­ну­је дру­гу на­став­ни­цу из гим­на­зи­је, ко­ја ни­је ни би­ла ме­ђу кан­ди­да­ти­ма на кон­кур­су за ди­рек­то­ра шко­ле. 

Шар­че­вић је ова­ко ре­а­го­вао по­сле не­ко­ли­ко про­те­ста, јед­но­днев­не об­у­ста­ве на­ста­ве у па­ла­нач­кој гим­на­зи­ји и но­вих на­ја­ва бло­ка­де ра­да шко­ле ко­је су у ми­ни­стар­ство прет­ход­не сед­ми­це упу­ти­ле Ла­ли­ће­ва и Ја­сна Јан­ко­вић, пред­сед­ни­ца Уни­је син­ди­ка­та про­свет­них рад­ни­ка Ср­би­је, чи­ји је члан и гим­на­зиј­ски син­ди­кат.

– У пе­так смо о ре­ше­њу си­ту­а­ци­је раз­го­ва­ра­ли са Алек­сан­дром Па­ји­ћем, по­себ­ним са­вет­ни­ком ми­ни­стра над­ле­жним за по­сло­ве сред­њег обра­зо­ва­ња, а ка­да смо по­сред­ством Ја­сне Јан­ко­вић у по­не­де­љак за­тра­жи­ли при­јем код ми­ни­стра, од­мах нас је по­звао у ми­ни­стар­ство. Ре­као нам је да му је жао што што ни­је до­шао лич­но у Гим­на­зи­ју „20. ок­то­бар” и да је си­ту­а­ци­ја чи­ста и го­во­ри у ко­рист на­став­ни­ка. Он­да смо за­јед­но оти­шли код ње­го­вих са­рад­ни­ка по ре­ше­ње, чи­ју нам је ко­пи­ју пре­дао – ис­та­кла је Ла­ли­ће­ва. 

Под­се­ти­мо, ре­и­збор до­та­да­шње ди­рек­тор­ке Ан­тић ко­ји је из­гла­са­ло На­став­нич­ко ве­ће, ка­ко ка­жу, ни­је по­твр­дио, ни­ти од­био Ми­хаљ Њи­лаш, по­кра­јин­ски се­кре­тар, већ је са­че­као да јој ис­тек­не ман­дат, чи­ме је сте­као пра­во да име­ну­је в. д. ди­рек­то­ра шко­ле. Уоби­ча­је­на про­це­ду­ра на­ла­же да пред ис­тек ман­да­та ди­рек­то­ра по­кра­јин­ски се­кре­тар да ми­шље­ње на на­став­нич­ку од­лу­ку и про­сле­ди га ми­ни­стру про­све­те, ко­ји би он­да тре­ба­ло да да ко­нач­ну реч. 


Коментари6
d0a71
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

molim komentar
U školi u kojoj radim na konkursu za direktora dobio sam podršku kolektiva oko 95%od 41 zaposlenog 38bilo za mene,školski odbor 6:0 i saglasnost pokrajinskog sekretarijata,a ministar želi da ponovi konkurs. Javno se zalaže da će postovati odluke kolektiva i ŠO a u stvarnosti to ne čini, čemu glasanje?? Ispravio je grešku u gimnaziji,hoce li i druge ii će nastaviti po starom. Da li samo reaguje na obustavu rada pa onda popusti ili.... Treba li da se učlanimo u stranku i boli nas kako će se glasati i zbog čega se onda glasa ako se ne poštuju te odluke!!' A o tome ne zeli niko da prica niti sme da objavi ?!
Slavica
Ja mislim da u sredjenoj drzavi ovo nije smelo da se desi. Ovo treba da bude Ministru opomena ako nije znao da nesto ne valja u zakonu. Nisu nase ustanove ulicne pa da je svak cepa kako hoce. Ovo su greske koju Ministar treba da ispravi u zakonu. Ministar je reagovao, verovatno ce uslediti kazna i odgovornost protiv ovih koji su ucinili da dodje do ovoga, ocigledno je da su prekrsili zakonske norme i njihova ovlascenja.
Dr Miggyy
Свака ћаст министру Шарчевићу, признао своју грешку, као прави човек, и исправио је. Чуо глас професора и свог разума. Ово је први пута, надам се не задњи, да неко из власти анулира своју грешку.
U prolazu
Nije Mimistar napravio grešku nego Pokrajinski sekretarijat.
Препоручујем 4
Dimitrije
Lepo da neko poštuje nastavnike a šta će biti sa tim pokrajinskim sekretarom ako je tačno da je učinio delo koje je protivzakonito? Napištite ćlanak kad to bude rešeno
stari doktor
Čestitam profesorskom kolegijumu na odlučnosti u otporu stranačkom naturanju kandidata, ali takođe i ministru g. Šarćeviću, koji je imao snage da se izdigne iznad "partizanštine" ( ne NOV, već sadašnje koja pokušava da glajhšaltuj, t.j.politički upodobi) i tamo gde bi takvo rešenje razorilo osnovnu namenu radne organizacije, u ovme slučaju škole koja obrazuje učenike i u kojoj na prvom mestu mora da stoji stručnost i zalaganje na radnom mestu. Ovo je primer kako se treba odupreti nasilju koje vodi jednoumlju i urušavanju osnovnim društvenih jedinica, a u krajnjem slučaju i sdruštva u celini. Bravo!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља