субота, 16.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:50

Извоз у Турску пореметио тржиште, јунетина постаје луксуз

Аутор: Ивана Албуновићсреда, 24.10.2018. у 12:25
(Фото А. Васиљевић)

Килограм јунећег бута тренутно кошта од 780 до 810 динара, што је 20 одсто више него средином прошле године  Цена јунећег меса на домаћем тржишту последњих пет година није била виша. Јунетина у откупу тренутно кошта око 2,4 евра по килограму док је вишегодишњи просек био од 1,9 до максимално два евра.

Стручњаци наводе да су договорени извозни послови са Турском разлог оваквог стања на тржишту, које одговара произвођачима али не и купцима.

У трговинским ланцима, и месарама, килограм јунећег бута јуче је коштао од 780 до 810 динара. То је око 20 одсто више од цене коју је ова врста меса постизала средином прошле године. За исти износ сада је могуће купити два килограма свињетине или три килограма пилећег меса.

Споразум о слободној трговини потписан са Турском, омогућио је домаћим произвођачима извесније пословање и делимично сигурну продају, коју до сада нису имали. Договорена извозна квота је 5.000 тона што би, према најавама из Министарства пољопривреде, могло да буде испуњено већ следећег месеца. С друге стране, раст цена могао би да допринесе смањењу потрошње ове врсте меса на домаћем тржишту. Она је и у редовним околностима била мала јер се у Србији годишње, по становнику, потроши свега три до четири килограма ове врсте меса.

Према најавама, извозна квота за Турску, од наредне године, могла би да буде удвостручена па је неизвесно даље кретање цена у малопродаји.

Петар Матијевић, власник индустрије меса „Матијевић” и један од највећих произвођача јунећег меса у Србији, каже за „Политику” да Србија има скупу производњу јунади, да откупне цене нису биле ни реалне ни исплативе за произвођаче као и да нису мењане пуних 10 година. Он ипак сматра да, чак и ако се повећају квоте за извоз у Турску, неће доћи до нових поскупљења.

– Увозићемо и ми и Европа из Америке, Аустралије… чим падну царине. Све ово говори колико смо мало тржиште, када је количина од 5.000 тона успела да нас поремети. Као што нас је све већ пореметило отварање 16 радњи немачког ланца – каже Матијевић.

У Србији се товом јунади бави више од 6.000 газдинстава, са годишњом производњом од око 75.000 тона меса. У посао са Турском укључени су многи произвођачи, а за припрему меса одабрана је кланица „Чајетина”. Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, недавно је за наш лист рекао да Србија има намеру да омасови ову врсту производње. Већ су, како је додао, укинуте царине за увоз телади, а следеће године биће повећане и субвенције за тов.


Коментари1
d7614
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

milan
Junetina postaje luksuz a mi cemo ovde da jedemo zarazeno poljsko i rumunsko meso.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља