петак, 06.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:52

Заштитићемо лесковачки ајвар и футошки купус и на нивоу ЕУ

среда, 24.10.2018. у 12:29
(Фото Р. Крстинић)

Србија ће настојати да заштити своје пољопривредне и прехрамбене производе, између осталог лесковачки ајвар и футошки купус, као брендове на нивоу ЕУ како би могла да их тако пласира потрошачима на европско тржиште, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, преноси Танјуг.

Упитан о поглављу 12 у преговорима са ЕУ које се односи на безбедност хране и да ли ће у Србији моћи да се настави традиционална производња ајвара и ракије, министар је за ТВ Прва рекао да домаћини не треба да брину, јер ће и даље за своје потребе моћи да производе ракију у казанима. Међутим, додао је министар, уколико неко жели да се бави индустријском производњом ракије мораће да се, као и до сада, региструје и добије сертификат.

„Немојте да плашите народ. Није то баш такав баук. Претходних 10 година наслушао сам се прича о тој ракији да сам мислио да кога видимо са казаном да ћемо морати да га јуримо. Наравно, те приче не стоје”, наводи Недимовић.

На питање о коришћењу средстава из ИПАРД фонда ЕУ намењеног пољопривреди, Недимовић каже да се до сада за коришћење средстава пријавило више од 500 пољопривредника. Каже да у односу на друге државе које су користиле ИПАРД средства у претходних 10 до 15 година, Србија има много више апликација спрам броја пољопривредника.

„Конкурси се с времена на време објављују. Јуче је објављен један који се тиче физичке имовине, објеката, силоса, различитих складишта која су неопходна и опреме која иде уз то”, каже министар.

Поводом навода да се италијански Фереро повлачи из Србије, Недимовић је поновио да је то дезинформација, те да произвођачи лешника у Србији не треба да брину јер Фереро остаје да се развија у Србији и представио је такав програм до 2025. године.

„Фереро је завршио своју прву фазу, подигао је 600 хектара свог засада, има 197 коопераната, тренутно негде око 1.000 хектара укупно. Њима је идеја да дођу до 10.000 хектара у кооперацијама. То је укупно скоро 10 пута више него што тренутно сад раде”, рекао је Недимовић.

Плодови лешника, каже, тек после седам година дају прве праве плодове и додаје да су у Србији такве климатске прилике да италијанској компанији савршено одговара квалитет лешника са овог простора.

„Нека не брину људи”, поручио је министар произвођачима лешника.


Коментари4
b1bad
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Данас сам био у куповини и опет купио две тегле одличног Подравкиног ајвара. Тај воз о српском ајвару је одавно прошао.
Slobodan CVETANOVIC
Najzad. Spavalo se do sada. Treba to uraditi pod hitno. I ne samo kiseli kupus i ajvar ima jos mnogo poljoprivrednih i prehrambeni proizvodi. Srecna Slava svim onima koji slave Sv. Petku. Slobodan
jeremija
E, blagoc nama. U vrijeme umjetne inteligencije, naš domet kiso kupus.
Deda Radovan i Kompanija
Ne znam za Ajvar, ali da se zastiti Futoski Kupus, mora prvo da se ukiseli, pa da mu se doda sveza svinjetina ili susena govedina - toga nema nigde na svetu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља