уторак, 22.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 25.10.2018. у 12:53 Доротеа Чарнић
ЗАСТОЈ У ПРОЦЕСУ ЗА СКАНДАЛ У БЕЛГИЈСКОМ ФУДБАЛУ

Споран судија који води истрагу „Чисте руке”

Поступак је у прекиду док се не одлучи о захтеву за изузеће Жориса Раскина, судије који је уједно и члан фудбалског савеза
Петер Маес (Принтскрин Јутјуб)

Ис­тра­га под на­зи­вом „Чи­сте ру­ке” ко­ју спро­во­ди бел­гиј­ско пра­во­су­ђе у по­ку­ша­ју да се об­ра­чу­на са ко­руп­ци­јом у та­мо­шњој пр­вој фуд­бал­ској ли­ги, тре­нут­но је у за­сто­ју док се не утвр­ди мо­же ли су­ди­ја Жо­рис Рас­кин да на­ста­ви да ра­ди на овом слу­ча­ју. Од­бра­на сма­тра да не мо­же јер је Рас­кин у су­ко­бу ин­те­ре­са. 

Пре­ма бел­гиј­ским за­ко­ни­ма, жал­бе­ни суд у Ан­твер­пе­ну са­да има рок од осам да­на да раз­мо­три зах­тев од­бра­не, а по­сле то­га по­сто­ји и дру­го­сте­пе­ни по­сту­пак пред Ка­са­ци­о­ним су­дом. За са­да је те­шко пред­ви­де­ти ка­да ће ис­тра­га, у ко­јој су осум­њи­че­ни и фуд­бал­ски ме­на­џе­ри Де­јан Вељ­ко­вић и Урош Јан­ко­вић, би­ти на­ста­вље­на. Бел­гиј­ски за­кон чак пред­ви­ђа по­сту­па­ње за­ме­ни­ка ис­тра­жног су­ди­је ко­ји би мо­гао да пре­у­зме Рас­ки­нов слу­чај и на­ста­ви ис­тра­гу док се не ре­ши пи­та­ње из­у­зе­ћа свог ко­ле­ге, ко­је не­ма ни­ка­кве ве­зе са слу­ча­јем „Чи­сте ру­ке”.

„Оста­ви­ћу ва­ма да су­ди­те да ли је нор­мал­но да ис­тра­гу во­ди чо­век ко­ји је члан фуд­бал­ске асо­ци­ја­ци­је и ко­ји је био члан ко­ми­си­је за ли­цен­це. Он са­да су­ди мом кли­јен­ту. Ве­ру­јем да ће су­ди­је пре­су­ди­ти у ко­рист мо­јих кли­је­на­та”, ре­као је бел­гиј­ским ме­ди­ји­ма Ханс Ри­дер, адво­кат при­тво­ре­ног фуд­бал­ског су­ди­је Бар­та Вер­тен­те­на и још не­ко­ли­ко окри­вље­них у афе­ри са на­ме­шта­њем утак­ми­ца. 

Вер­тен­тен је, под­се­ћа­мо, за­др­жан у при­тво­ру по­сле хап­ше­ња 10. ок­то­бра, због сум­ње да је при­стра­сно су­дио у од­лу­чу­ју­ћим утак­ми­ца­ма у до­го­во­ру са срп­ским ме­на­џе­ром Де­ја­ном Вељ­ко­ви­ћем. Ње­гов адво­кат је под­нео зах­тев за из­у­зе­ће су­ди­је Рас­ки­на. Овај су­ди­ја, ко­га ме­ди­ји већ на­зи­ва­ју кон­тро­верз­ним, члан је Ко­ми­си­је за из­да­ва­ње до­зво­ла бел­гиј­ске уни­је, што би га, по оце­ни од­бра­не, учи­ни­ло и су­ди­јом и стран­ком. 

Рас­кин је, ка­ко је ју­че об­ја­ви­ло ту­жи­ла­штво у Лим­бур­гу, од­лу­чио да се не по­ву­че сам, што је би­ла пр­ва од две за­кон­ске мо­гућ­но­сти у си­ту­а­ци­ји ка­да је за­тра­же­но ње­го­во из­у­зе­ће. Да је та­ко учи­нио, по­сту­пак про­тив 20 осо­ба био би до­де­љен дру­гом су­ди­ји и фор­мал­но вра­ћен на по­че­так, што би зна­чи­ло гу­би­так вре­ме­на док се но­ви су­ди­ја не упо­зна са већ по­од­ма­клим по­ступ­ком. Рас­кин се опре­де­лио за дру­гу мо­гућ­ност па ће од­лу­ку о из­у­зе­ћу до­не­ти жал­бе­но ве­ће су­да у Ан­твер­пе­ну.

За то вре­ме, ис­тра­га сто­ји у ме­сту. Ње­гов ко­ле­га Дирк Ван­ден Бер, бра­ни­лац Пе­те­ра Ма­е­са, тре­не­ра Ло­ке­ре­на, са­оп­штио је да је ње­гов кли­јент, на­кон хап­ше­ња по­сле тре­нин­га у по­не­де­љак, пу­штен да се бра­ни са сло­бо­де. Клуб је ју­че са­оп­штио да ће тре­нин­ге во­ди­ти дру­ги струч­њак. Иако је пу­штен, Ма­ес тек тре­ба да се из­ја­сни на оп­ту­жбе о пра­њу нов­ца и при­па­да­њу кри­ми­нал­ној ор­га­ни­за­ци­ји ко­је му се при­пи­су­ју.

 

Коментари0
e5dbc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља