недеља, 29.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:30

Тужилаштво тражи изузеће Антонетија у случају Караџић

петак, 26.10.2018. у 13:52
Хашки трибунал (Фото Википедија)

Хаг – Ту­жи­ла­штво Ме­ха­ни­зма у Ха­гу за­тра­жи­ло је ју­че из­у­зе­ће су­ди­је Жа­на Кло­да Ан­то­не­ти­ја из од­лу­чи­ва­ња о зах­те­ву Ра­до­ва­на Ка­ра­џи­ћа да се из ње­го­вог жал­бе­ног ве­ћа из­у­зме су­ди­ју Ви­ли­је­ма Се­ку­ла, ко­јег је на то ме­сто име­но­вао пред­сед­ник Ме­ха­ни­зма Те­о­дор Ме­рон по­што се прет­ход­но сам из­у­зео из Ка­ра­џи­ће­вог жал­бе­ног ве­ћа на зах­тев од­бра­не. Истим зах­те­вом, Ка­ра­џић, од­но­сно ње­го­ви бра­ни­о­ци, тра­жи­ли су и да­ље не­по­сту­па­ње Ме­ро­на по­во­дом зах­те­ва од­бра­не.

У до­ку­мен­ту ко­ји је ју­че об­ја­вљен у Ха­гу, ка­ко пре­но­си Тан­југ, ту­жи­ла­штво на­во­ди да сум­ња у при­стра­сност су­ди­је Ан­то­не­ти­ја, ко­ји је по прин­ци­пу ста­ре­шин­ства у су­ду дру­ги по ран­гу иза пред­сед­ни­ка Ме­ро­на. 

Ме­рон се сам по­ву­као из Апе­ла­ци­о­ног ве­ћа, по­што је Ка­ра­џи­ће­ва од­бра­на за­тра­жи­ла ње­го­во из­у­зе­ће уз по­зи­ва­ње на прет­ход­ну Ан­то­не­ти­је­ву од­лу­ку у про­це­су ге­не­ра­лу Рат­ку Мла­ди­ћу. 

Су­ди­ја Ан­то­не­ти усво­јио је зах­тев Мла­ди­ће­ве од­бра­не да из Апе­ла­ци­о­ног ве­ћа, ко­је тре­ба да од­лу­чу­је о жал­би на пре­су­ду ко­јом је он осу­ђен на до­жи­вот­ни за­твор, из­у­зме тро­је су­ди­ја због „ути­ска да су при­стра­сни”, и то су­ди­је Ме­ро­на, Кар­ме­ла Ађи­ју­са и Лиу Да­цу­на. 

Ту­жи­ла­штво у свом зах­те­ву твр­ди да су­ди­ја Ан­то­не­ти ни­је над­ле­жан за од­лу­чи­ва­ње о Ка­ра­џи­ће­вом зах­те­ву за да­ље из­у­зе­ће Ме­ро­на и Се­ку­ла.„Ипак, ако жал­бе­но ве­ће за­кљу­чи да ипак је­сте над­ле­жан, он­да ту­жи­ла­штво тра­жи из­у­зе­ће Ан­то­не­ти­ја из од­лу­чи­ва­ња о Ка­ра­џи­ће­вом зах­те­ву”, на­во­ди се у зах­те­ву ту­жи­ла­штва ко­ји је де­таљ­но обра­зло­жен по­зи­ва­њем на Ан­то­не­ти­је­во ус­по­ста­вља­ње но­ве прак­се и не­по­што­ва­ње пре­се­да­на”.

Ка­ра­џић је у мар­ту 2016. го­ди­не осу­ђен на 40 го­ди­на за­тво­ра због ге­но­ци­да у Сре­бре­ни­ци и зло­чи­на про­тив чо­веч­но­сти у Бо­сни и Хер­це­го­ви­ни 1992–1995. го­ди­не.

Жал­бе­ни по­сту­пак у ње­го­вом слу­ча­ју ушао је у по­од­ма­клу фа­зу, али се због но­вих окол­но­сти и утвр­ђи­ва­ња ко­је ће суд­ско ве­ће од­лу­чи­ва­ти о жал­ба­ма, с њим за­ста­ло.


Коментари1
d7f3a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

buki
Ne znam kako je Antoneti uspeo da "prezivi" i oslobadjanje Seselja u Haskom sudu, koji je i konstituisan da osudi samo Srbe, verovatno uz veliku zalost sto su ukinuli smrtnu kaznu. Kako li im je on promakao, a da nisu shvatili da čovek nije sposoban toliko da se ponizi i unizi svoju profesiju sudije?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља