субота, 20.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:40

Вучић: Пензионерима веће пензије и посебна захвалност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Истанбулу да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о сарадњи Србије и Турске, даљим инвестицијама, ауто-путу ка БиХ, као и о Ердогановој посети Србији следеће године, која је већ договорена
понедељак, 29.10.2018. у 20:44
Председник Србије Александар Вучић са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом (Фотографије Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у новембру пензионери добити веће пензије и да ће им из године у годину бити боље, а најавио је да ће им упутити и писмо уз захвалност што су поднели тежак терет економских реформи.

„Мислим да ће пензионери бити нешто задовољнији. То су дивни људи који су издржали и поднели највећи терет реформи, али озбиљних реформи, зато данас видите резултате и раст од 4,8 одсто у првом полугодишту ове године, смањење јавног дуга, да смо шампиони у привлачењу страних инвестиција...”, рекао је Вучић новинарима у Истанбулу.

Он је додао да Србија на озбиљан начин напредује у свим областима, од војске до инфраструктуре, преноси Танјуг.

Према његовим речима, пензионери ће моћи и следеће године да очекују повећање, ако се буде наставило са добрим послом, дисциплинованим и одговорним понашањем.

„Ја сам им захвалан и сад је време да почнем да пишем писмо свим пензионерима. Неки ће да се љуте, неки ће да кажу нешто лепо, али се надам да ће да прочитају”, рекао је Вучић.

Упитан зашто би се љутили, каже да је то зато што је тешко да некоме објасните да нема новца и као пример навео да и руски председник Владимир Путин трпи критике због пензионе реформе.

„Као да смо ми волели то што смо морали да направимо, довели су нас лопови, криминалци, пљачкаши до ивице пропасти, уништили пензиони фонд. Људи кажу 'зарадили смо те пензије'. Зарадили сте, али, ја им кажем 'тог новца нема, појели су, потрошили су'...”, навео је Вучић.

Поновио је да су пензионери боље него остали слојеви друштва разумели неопходност реформи.

„Зато ћу да им се захвалим, зато ћу да напишем како је то изгледало, само неколико бројки да свако од њих може да прочита, јер знам да се они више него сви други радују успеху и будућности наше земље. Њима ће бити из године у године боље”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је минимална цена рада увећана за 42 одсто у односу на 2012. годину.

Тада је, према његовим речима, минималац био 162 евра, а од 1. јануара ће бити 230 евра.

„Показали смо да радимо више, да смо способни да изведемо консолидацију, да будемо дисциплиновани и одговорни и да напредујемо и да радимо, тако да што се економије тиче, нема проблема. Проблема има око регионалне политике и онога што се нас највише тиче, а то је КИМ”, рекао је Вучић.

Вучић: Ердоган је желео да се издвојимо и сами разговарамо

Вучић је на Ердоганов позив присуствовао отварању највећег аеродрома на свету, изграђеном у европском делу Истанбула, а касније поподне имао је и билатерални састанак са турским председником.

„Пре свега сам изразио захвалност, јер нисам ни очекивао овај билатерални сусрет. Било је овде много председника, не само из нашег региона, већ и Пакистана, Киргистана... Ердоган је желео да се издвојимо и да сами дуго разговарамо”, рекао је Вучић новинарима у Истанбулу.

Са Турцима о изградњи Националног стадиона
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Турској разговарао не само о изградњи путева и другим пројектима, него и о изградњи националног стадиона.Вучић је новинарима у Истанбулу рекао да је разговарао са турским домаћинима о изградњи стадиона зато што код нас нема фирме која би могла да изведе тај посао, јер је то исувише компликовано.Како је рекао, наше фирме ће радити као подизвођачи, „али да фирма добије тај посао - то је за нас веома веома тешко у овом стадијуму”.

Како је пренео, разговарали су о сарадњи Србије и Турске, даљим инвестицијама, Ердогановој посети нашој земљи следеће године, коју су већ договорили, као и о два крака аутопута према БиХ и РС.

„Ми ћемо ускоро кренути да радимо пут Нови Пазар - Тутин, то је 19 милиона евра из нашег буџета, и турске компаније ће да раде. Правићемо посебне уговоре са њима у вези са аутопутем ка Босни и Херцеговини што је од изузетног значаја за људе у Мачви и Подрињу, али и за житеље Моравичког и Златиборског округа”, рекао је председник Србије.

Он је подвукао да је то важно због изласка нашег аутопута до Котромана, односно до Вишеграда, чиме бисмо се много ближе повезали, не само са источним делом РС, већ и са Сарајевом, преноси Танјуг.

Истакао је да је турском колеги честитао на изванредном резултату и изградњи новог аеродрома.

„Једна велика ствар, коју сам знао, а данас сам је чуо по ко зна који пут, а која је важна, јесте да све ствари полазе од једног великог сна. Људи су сањали и досањали да ће Турска имати већи аеродром, него што је данас највећи у Атлантии честитао сам на томе”, рекао је Вучић.

Он је поручио да ће Србија развијати пријатељство са Турком, јер је оно од великог значаја за земљу.

Како је приметио, не говори се ту о „празним причама”, јер ћемо ускоро отворити турску фабрику у Србији, у Малом Зворнику, где ће бити запослено 300 људи.

„Мислим да 50 година није било фабрике која би дошла у Мали Зворник”, указао је.

Када се, каже, томе додају Крупањ, Лебане, Житорађу, где ће ускоро отворити једну турску фабрику, као и Владичин Хан - сва места која су на нестајала и пропадала - види се да су Турци дошли у много малих места.

„Зато ћу сваки пут када добијем позив од Ердогана да дођем, да покажем поштовање према Турској, јер тиме чинимо добру ствар за Србију”, закључио је Вучић.

Вучић: Да помогнемо Србима на КиМ, у свим сферама живота

ИСТАНБУЛ - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се на сутрашњој седници Владе Србије са представницима Срба са КиМ, којој ће присуствовати, разговарати о ономе што им је обећао, како им помоћи у свим сферама друштвеног живота.

„Ја ћу се кратко обратити и замолићу Владу Србије и министре да, у складу са оним што смо обећали нашем народу на КиМ, помогнемо у свим сферама друштвеног живота , од инфраструктурних радова, до наставка и увећања подршке и помоћи у здравству, образовном систему, наравно у инвестицијама”, рекао је Вучић новинарима у Истанбулу, преноси Танјуг.

Говорећи о инвестицијама, Вучић је рекао да треба видети како и на који начин то урадити, у околностима у којима имамо „два правна система која функционишу”, али и подвукао да сматра да ће тај састанак бити веома важан за Србе на КиМ.

Како је рекао, тиме показујемо и колика је жеља и на који начин држава хоће да помогне у побољшању њиховог животног стандарда.

„Наше је да урадимо шта можемо и то можемо захваљујући суфициту у буџету и тешким реформама које су предузете пре неколико година”, рекао је Вучић.

Додао је да ће се видети шта се још може учинити за наш народ на КиМ, да осете присуство своје државе Србије и да виде, како је приметио, да не морамо да причамо онако лепо како неки други причају, али да можемо да урадимо много боље него што су сви други радили.

Вучић: Без Србије нема решења, ни у Паризу, ни било где

Без учешћа Србије не може да се реши питање Косова и Метохије, нити било који проблем који се тиче Србије, истакао је у Истанбулу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање да ли има сазнања да би „велика четворка” - председници Русије, САД, Немачке И Француске - на састанку у Паризу, током обележавања Дана победе у Првом светском рату, могли да разговарају и о Косову И Метохији, казао да не зна ништа о томе да би велике силе у Паризу требало да се баве Косовом И Метохијом.

„Мислим да се размишља како и на који начин да ми разговарамо са Хашимом Тачијем И у чијем присуству у Паризу... а, да ће велике силе да седну и реше то питање... нити то тако иде, нити је могуће. Без учешћа Србије нико не може да реши ниједан проблем. Сви могу да помогну, неки да одмогну, али, без учешћа и воље Србије нема ништа од тога”, поручио је он.

Он је додао да му је немогуће да коментарише „све шпекулације које се појављују у штампи”.

„Данас сам у неким, тобоже најугледнијим, новинама у Србији, које се хвале да су најугледније и најпаметније, видео да су они написали 'министар иностраних послова Немачке Зигмар Габријел'. Очигледно, није их нико обавестио да Габријел већ годину дана није министар спољних послова”, приметио је он.

Вучић: Јеремић је увек негде „иза кулиса”...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не зна о чему Вук Јеремић прича када каже да се „иза кулиса” воде интензивни разговори о разграничењу, али да је јасно да је реч о човеку који сам јесте углавном негде „иза кулиса”, јер је људе срамота да се виде са њим у јавности.

„Можда он (Јеремић) зна”, приметио је Вучић иронично и подсетио да је Јеремић исто тако пре два месеца обелоданио да је „сазнао”, ваљда исто тако „иза кулиса”, да се овог 4. новембра одржавају општи избори у Србији, да се Вучић неће видети са Ангелом Меркел, па се видео после два дана, да Владимир Путин неће да га прими, па га је примио четири дана после.

Јеремић, где год се појави, то је, каже, „иза кулиса”, не јавно, јер људе је срамота да се са њим виде негде отворено, па, он, као, зна шта они причају, али „иза кулиса”.

„Са мном нико не прича иза кулиса, причају отворено, али ме нико ништа не пита, да вам кажем право, у последњих 20 - 25 дана”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Како је рекао, требало је да буде нешто у Бриселу у вези са Косовом и Метохијом, али да ништа није најављено и да ће се тек видети шта ће и када бити.

Поводом Јеремићеве изјаве да није примио „катарске паре”, Вучић је рекао да ће бити објављено „тачно који дан, у који сат и који минут су му легле катарске паре” и колико је примио пара од Хоа, односно - пет милиона евра.

„А, и он је ситан лопов у односу на Ђиласа. . . тај је 25 милиона евра прихода пријавио. Можете да мислите колико је украо, а при томе каже да је два пута некога (Шолака) видео”, додао је Вучић.

Како је рекао, може се замислити „колико та лопужа пара има” када је само два пута имао потребу да види човека који му је купио зграду за скоро пет милиона евра.

„Пет милиона евра - ситница за њега”, казао је Вучић и додао да му је једну фирму продао у Бугарској, једну у Србији, укупно неких 20 - 25 милиона евра, „а можда га је једном видео”.

Како је рекао, и то око Малте је у праву Ђилас, јер то није он, него је његова директорка направила фирму са Шолаком.. .

„Да не буде он, него је његова фирма и његова директорка...„, казао је Вучић и упитао да ли неко мисли да је народ луд и блесав, те да ће на крају да се израчуна ко је шта радио за људе и ко за себе.

Вучић: Са Меркел отворено, а ко је Рада Трајковић?

Меркеловој сам, као и свима осталима, све што је требало рекао у лице, као што сам био спреман и мени да се каже све у лице, али нисам спреман да разговарам са „сваким ко помисли да је важан само зато што је нешто изговорио против мене”, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на тај начин прокоментарисао тврдње српске политичарке са КиМ Раде Трајковић да је он „Меркеловој радио иза леђа и да је разочарао” канцеларку.

Каже да је Меркеловој све рекао у лице, али и упитао ко је Рада Трајковић.

„Ко је Рада Трајковић, извините? је л' она одборник на Савском венцу можда, јел је бирао неко на Савском венцу пошто тамо живи, а нешто прича о Косову, па вас питам кога она представља”, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Упитао је и шта да коментарише - „то што једне новине не знају шта ће друго, исцрпе све оне који га мрзе по цео дан, па онда дођу до тога шта каже Рада Трајковић?”, преноси Танјуг.

„Кога она представља? Је л' има сто Срба који су за њу било где на планети земљи? Нема. А шта сам то радио њој иза леђа? Па, ја сам Ангели Меркел све у лице рекао”, истакао је председник.

„Мислим да ми је тада рекла: 'Да то ниси ти, Александре...'“, препричао је Вучић.

„Ја сам рекао 'можеш да радиш са мном шта хоћеш, али ја тако мислим'. Као што видите, са њима врло отворено разговарам, као и данас што сам разговарао са парламентарцима. И свима све кажем у лице, као што сам увек спреман сваком да кажем у лице, и да чујем волим све у лице, али од оног ко неког представља, али нисам спреман да разговарам са сваким ко помисли да би био важан зато што је нешто изговорио против мене.

На крају је поручио: „Питајте Меркел шта мисли о томе...”

Наставићу да поштујем Меркел, била на власти или не

ИСТАНБУЛ- Председник Србије Александар Вучић истакао је у Истанбулу да није радостан што немачка канцеларка Ангела Меркел после 2021. неће наставити да се бави политиком.

„Морам да се борим за Србију, али морам и да кажем једну личну ствар. Меркел је једна изузетно морална особа. Не морам увек с њом да се усагласим у свему, али нисам радостан што она неће после 2021. да настави да се бави политиком”, рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли би најава повлачења канцеларке могла да утиче на позицију Немачке у решавању питања КиМ, преноси Танјуг.

Он је подвукао да није радостан због најављеног повлачења Меркел из политике, јер мисли да ће се ретко наићи на људе који су тако и толико посвећени, који држе до своје речи, као што је то Меркелова.

„Ја сам неко ко је изузетно поштује и то ћу наставити да радим, била она на власти или не била”, нагласио је Вучић.

Билатерални састанак Вучића и Ердогана у Истанбулу

ИСТАНБУЛ - Председник Србије Александар Вучић састао се касније поподне са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом у Истанбулу

Састанак је одржан на иницијативу турског председника, после свечаног отварања новог истанбулског аеродрома.

Билатералном састанку два лидера присуствовао је и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, преноси Танјуг.

То је пети билатерални сусрет турског и српског лидера у овој години.

Председник Србије је на позив Ердогана присуствовао отварању највећег аеродрома на свету, изграђеном у европском делу Истанбула.


Коментари28
8e1fc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
Predsedniče, vratite im oteto sa kamatama, kako reguliše čl.58 Ustava, kakva pisma zahvalnosti, kako ćete ih poslati onima koji su zbog reketiranja prevremeno otišli u "večne banje" jer nisu imali za lekove, takvih je na desetine hiljada? Nikakve reforme nije bilo već samo drske pljačke penzionera, a bilo bi da je ukinuto najmanje 100 nepotrebnih agencija za svašta i ništa namenjenih jedino zapošljavanju stranačkih poslušnika, da ste obezbedili pravnu sigurnost građana, napravili socijalne karte i socijalni program a ne isti realizovali iz naslova otimanja od jednih penzionera da bi se davalo drugima. Reforma je sprečiti milijarda evra mesečno da se otuđuje poreskim, akciznim, carinskim utajama, radom na crno, sivom ekonomijom, krađama struje, u javnim nabavkama, iz JP, lošim i fuš radovima, naduvanim cenama, nekompetentnošću kadrova. Reforma je obezbediti da Parlament ne bude rijaliti pozornica, da minimalne plate budu kao velika potrošačka korpa.
Vladimir
Eeeeee,kako da mi bude bolje kad sam sve stariji i bolesniji!
Aleksandar
Od posebne zahvalnosti ce cika Ljubisa (92) moci da plati operacije katarakte a komsinica Vuka (80) da prvi put poseti banju i more!
Mučenik
Kome treba verovati da će penzije sledeće godine biti uvećane, a još nisu penzosi osetili slast godinu dana najavljivane “no ikada veće penzije” u ljudskom rodu, a sada su poranili za sledeću godinu. Fiskalni savet kaže da nema prostora za povećanje penzija, ministri čekaju da se oglasi ΛV. Oglasio se, biće veće penzije u 2019. godini. Zamolio bih ga da meni ne šalje pismo zahvalnosti za otimanje mi penzije
zvocara
Predsednice meni ne pisite. Ne mucite se. Hvala , racunajte kao da ste poslali. Ja sam od onih koji ce traziti vracanje uzetog.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља