недеља, 09.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 01.11.2018. у 14:42

Вучић осудио насловну „Илустроване политике”

Оставка Сузане Васиљевић на чланство у Надзорном одбору Политике АД

Председник Србије Александар Вучић осудио је данас и као председник Републике и као грађанин насловну страну „Илустроване политике”.

„То није јавни дискурс какав желимо”, рекао је Вучић за Прву телевизију поводом насловнице тог недељника са поруком „Пси су пуштени”.

„Покушаћу да одговорим без било каквог 'али'. Као председник Републике и обичан човек то осуђујем”, рекао је Вучић и додао да се нада да се тако нешто неће понављати, бар не у медијима у чијем власништву било какав удео има држава.

Упитан да ли ће неко бити кажњен, Вучић је рекао да није полицајац да би кажњавао, те да се нико не кажњава због уређивачке политике, и додао да се Надзорни одбор Политике не меша у уређивачку политику.

Вучић је указао такође да се ствари врло често једнострано посматрају, те да тако нико није реаговао на насловне стране на којима је писало „Само снајпер Србина спасава”, преноси Танјуг.

„Нисте ме питали ни данас да ли ме је узнемирило то што поједини политичари, случајно моји политички противници, забрањују новинарима да буду новинари, и то најтиражнијим новинарима, зато што другачије мисле. Нисте се сетили да кажете како то да на јавном сервису, када наркодилер Сандуловић говори о председнику републике да је криминалац, новинар му каже 'хвала на томе', а када потпредседник највеће странке пита како је могуће да не знамо ко је уплатио седам милиона долара Јеремићу и одакле 25 милиона евра Ђиласу, новинар га ућуткује...”, рекао је Вучић.

Председник је приметио да јесте тема „Илустрована политика”, а да није тема РТС, забрана Драгану Вучићевићу да говори, то што неко тражи да новинари иду у затвор...

„Ја немам двоструке аршине. Имам исти аршин и за „Илустровану политику” и за оне који прете Драгану Ј. Вучићевићу, Александру Игњатовићу, за оне који туку новинарке Пинка... То је потребно да сви у друштву имамо - да истим аршинима меримо добре и лоше ствари”, рекао је председник.

Упитан да ли има утисак да су новинари и медији у Србији подељени на „оне за и оне против Вучића”, Вучић је одговорио питањем - да ли је некоме забрањено да говори против њега, да ли је неко због тога санкционисан и коме није на нека питања одговорио.

„Кад је оно што говорим истина, тим горе по истину”, констатовао је председник каква је перцепција када њега медији нападају.

Поновио је да су сви новинари и уредници на РТС постављени у време ДС и да нико од њих није промењен, те упитао ко је најнападанија личност у Србији, те указао на последња издања и насловнице недељника Време, НИН, Недељник...на која се, каже, није жалио, напротив:

„Молим их да ме још више нападају, јер то снажи демократију у Србији, мене мотивише још више и показује разлику између овог и оног периода, до пре шест година, када нисте смели да казете реч против Ђиласа, управо захваљујући Шолаку и Дајрект медији који су контролисали све медије. Данас то није случај”, рекао је Вучић.

Он је навео да неке телевизије 24 сата на дан воде кампању против њега и истакао да би желео да критика његовог рада буде још жешћа.

„Волео бих да ми не дирају децу, а мене туците како хоћете, измишљајте шта хоћете, не можете да победите марљивост, рад, образовање, посвећеност, љубав према отаџбини”, рекао је Вучић.

Оставка Сузане Васиљевић на чланство у Надзорном одбору Политике АД

Сузана Васиљевић, саветница за медије председника Србије Александра Вучића, саопштила је да данас подноси оставку на место члана Надзорног одбора Политике АД, након насловне стране најновијег броја Илустроване политике, на којој је натпис „Пси су пуштени”.

Васиљевић се на тај потез одлучила јер, како наводи у писму које је упутила медијским удружењима, а у које је Танјуг имао увид, не жели да својим чланством у Надзорном одбору Политике АД даје подршку таквој уређивачкој политици, упркос томе, истиче Сузана Васиљевић, што на њу не може да утиче.

„Ја данас подносим оставку на место члана Надзорног одбора Политике АД, јер не желим да својим чланством дајем подршку оваквој уређивачкој политици, на коју, нажалост, не могу да утичем, али ни вама разлог за неосноване нападе на председника државе”, навела је Васиљевић.

Васиљевићева је истакла да разуме забринутост колега, као и да забринутост разуме и председник државе, који је тим поводом реаговао, али, каже она, не разуме да потписници саопштења, намерно или не, државу означавају као директног наручиоца овог срамног текста.

„Не разумем да знате ко седи у Надзорном одбору, а да не знате да Ђорђе Мартић није „главни аутор” (шта год то значило) Илустроване политике, да није чак ни запослен у Илустрованој политици (што стављање његове приче на насловну страну чини још скандалознијим)”, каже Васиљевићева.

Она је навела да не разуме ни да потписници саопштења не знају да Надзорни одбор нема ингеренције над уређивачком политиком, већ је, подсећа, за њу задужен и одговоран једино и само главни и одговорни уредник.

„Не разумем какве везе има „крај деведесетих када је Вучић био министар информисања” са насловном страном једног магазина из 2018. године. Не разумем да не схватате да је наручилац овог текста држави учинио највећу стету”, истакла је Васиљевић.

Наводећи да је у државном власништву још неколико медијских кућа, што је, иначе наслеђено, Васиљевићева је упитала да ли они заиста мисле да сваки од тих уредника, на дневном нивоу, контактира са председником државе и тражи његову сагласност за сваку насловну страну и сваки текст објављен у њиховим новинама или магазину.

„Сигурна сам да не мислите”, подвукла је Васиљевић.

Она је додала да потпуно подржава и разуме осуду насловне стране Илустроване политике, као и бригу за колеге поменуте у том срамном тексту.

„Да ли је осуда била довољна, или је било неопходно да мене лично, а у ствари председника посредно, оптужите за све несреће од 90-тих па надаље, политизујете цео случај, намерно игноришете закон и захтевате од државе да га крши? О томе бих са вама волела да разговарам на следећем састанку Радне групе 5. новембра”, поручила је Васиљевић.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља