недеља, 20.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:28

Ду­го­трај­на и ску­па за­ме­на стру­јо­ме­ра

среда, 07.11.2018. у 08:45
(Фото Д.Ј.)

У на­шој по­ро­дич­ној ку­ћи са два ста­на до­сад је по­сто­јао са­мо је­дан стру­јо­мер. Ка­ко би сва­ко до­ма­ћин­ство пла­ћа­ло свој утро­шак стру­је, под­не­ли смо 19. ју­на зах­тев Елек­тро­ди­стри­бу­ци­ји Бе­о­град, у Го­спо­дар Је­вре­мо­вој ули­ци, да се ин­ста­ли­ра још јед­но бро­ји­ло. Ре­ко­ше да тре­ба да се при­ло­жи: уве­ре­ње о при­ја­ви објек­та за ле­га­ли­за­ци­ју, до­каз о вла­сни­штву над пар­це­лом, ре­ше­ње о кућ­ном бро­ју, по­твр­да овла­шће­ног ар­хи­тек­те о бро­ју стам­бе­них је­ди­ни­ца, на­лаз (атест) ли­цен­ци­ра­ног елек­тро­ин­же­ње­ра о ис­прав­но­сти кућ­них ин­ста­ла­ци­ја, ко­пи­ју лич­не кар­те и по­след­њи ра­чун о пла­ће­ној стру­ји!

За ме­сец да­на, уз тро­шко­ве од 13.000 ди­на­ра, при­ба­ви­ли смо тра­же­на до­ку­мен­та и по­том упла­ти­ли још 47.000 ди­на­ра на име „на­бав­ке и уград­ње бро­ји­ла”. Та­да нас у ЕДБ у оба­ве­сти­ше да ће наш зах­тев про­сле­ди­ти Елек­тро­ди­стри­бу­ци­ји у Зе­му­ну, ко­ја је над­ле­жна за на­ше под­руч­је. У се­ди­шту Елек­тро­ди­стри­бу­ци­је на Ду­нав­ском ке­ју су нам пре­до­чи­ли да је нео­п­ход­но да на огра­ди на­пра­ви­мо отвор од­ре­ђе­них ди­мен­зи­ја за сме­штај ме­тал­не ку­ти­је са стру­јо­ме­ром, а уз то још да обез­бе­ди­мо кон­зо­лу ви­си­не шест ме­та­ра, од нер­ђа­ју­ћег ме­та­ла, за про­во­ђе­ње ка­бло­ва са елек­трич­ног сту­ба. 

По­што смо и ове усло­ве, уз тро­шко­ве од 20.000 ди­на­ра, обез­бе­ди­ли, у ЕДБ Зе­мун ре­ко­ше да ће стру­јо­ме­ре угра­ди­ти њи­хов по­ди­зво­ђач „Ју­жна Бач­ка” из Но­вог Са­да. По­сле ду­жег че­ка­ња и те­ле­фон­ске ин­тер­вен­ци­је, до­шла су два мла­да тех­ни­ча­ра и у то­ку пре­по­дне­ва мон­ти­ра­ла на зи­ду огра­де ор­ма­рић са но­вим, али и ста­рим бро­ји­лом из ку­ће и по­ве­за­ла их са обли­жњим елек­трич­ним сту­бом. А за по­ве­зи­ва­ње стру­јо­ме­ра са де­се­так ме­та­ра уда­ље­ним кућ­ним ин­ста­ла­ци­ја­ма и њи­хо­во раз­два­ја­ње за сва­ки стан по­себ­но, мо­ра­ли смо са­ми да ан­га­жу­је­мо елек­три­ча­ра, уз но­ви из­да­так од два­де­сет хи­ља­дар­ки, чи­ме се на­ши укуп­ни тро­шко­ви по­пе­ше на сто хи­ља­да ди­на­ра! 

Та­ко су се 17. ок­то­бра, по­сле ви­ше од сто да­на, нај­зад окон­ча­ле на­ше му­ке око уград­ње јед­ног скром­ног уре­ђа­ја за ме­ре­ње утро­шка стру­је. 

Ина­че, ова­кви по­сло­ви се у за­пад­ној Евро­пи, пре­ма све­до­че­њу на­ших љу­ди ко­ји та­мо жи­ве, за­вр­ша­ва­ју нај­ду­же за не­де­љу да­на, и то из ку­ће, са­мо уз по­моћ ком­пју­те­ра и те­ле­фо­на. 

Све­та Јо­кић, Бе­о­град


Коментари27
e8cb9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Милан Топалов
"... у ЕДБ Зе­мун ре­ко­ше да ће стру­јо­ме­ре угра­ди­ти њи­хов по­ди­зво­ђач „Ју­жна Бач­ка” из Но­вог Са­да". И У ЗРЕЊАНИНУ, "СВЕ" РАДИ "ЈУЖНА БАЧКА"!!!??? Шта мислите, ко стоји иза оваквог дила!!!??? Зна се, неко "велики", из Београда!!! А, што се тиче ових "игара без граница" ЕПС, са својим потрошачима, то ће трајати, до уласка РС у ЕУ! Тамо тога нема, СВЕ ПРИПАДА ЕД( БРОЈИЛО, УКЛОПНИ САТ,... И 12Ч "СКУПА"-12Ч. "ЈЕФТИНА", + "ВИКЕНД" ТАРИФА, КАО ПОГОДНОСТИ), ПОТРОШАЧ ПЛАЋА кWh!!! После 2000. почело је "черупање", укинута "викенд" тарифа и поподневна 3 сата "јефтиније", као и 1 сат ноћне "јефтиније"!!!??? Остадосмо на 8ч. ноћне "јефтиније" и на, "НОВЕ" И СВЕ КОМПЛИКОВАНИЈЕ ОБРАЧУНСКЕ ЛИСТЕ!!! Благо нама! Прекор из Баната!
Marko
Cesto porede cenu struje sa cenom na zapadu i time se pravdaju. Ne zaboravite da je Elektroprivredu izgradio narod bivse Jugoslavije,nije ona nicija prcija.Radilo se na oruk,trpeli zuljevi,pozajmljivao novac za merezu i postrojenja.Sada bi neko da pljacka ali bey da podnosi racun narodu koji je krvlju to stvorio.I u ovom slucaju kao u mnogim drugim, bitange nadjacavaju interes gradjana.
Duška
lično sam se uverila kako u Zemunu institucije svih vrsta, deru, koče, onemogućavaju da ljudi obave svoje poslove. Jako puno nameštenika je drsko da bi opravdali svoj nerad i nestručnost. Pretpostavljeni im ugađaju jer ih se plaše, ne organizuju nikakve seminare da bi nešto naučili i možda promenili svoje ponašanje. To je takva sramota ali niko ne reaguje. Gradska čistoća, katastar ne znam ko je gori. Ne može se reći da maltretiraju građane samo iz neznanja, to rade namerno sa neviđenim sadizmom. pojedinci su nemoćni. Brnabićka nek dođe da malo sedi u Katastru. Normalno da je i zgrada bruka neviđena.
Radomir
@Duška, moja potpuna podrška vašem komentaru! Tako stanje je moguće samo u državi koja ne funkcioniše namerno ili zbog nesposobnosti.
Препоручујем 14
jeremija
Kakvi bre strujomeri!? To su brojila, ili tačnije: brojilo utroška električne energije. Struja se meri ampermetrom.
Joca
Uvek se nadje neki pametni lektor koji skrece sa teme,vayniji mu pravopis od zivotnih problema.Zato deca beze sa nastave,nije rec o pravopisu, vec je sustina pljacka naroda na svakom koraku.Da bi se ovo svatilo treba pokrenuti sivu masu.
Препоручујем 26
moravac
Nekada je ed sve sama obavljala ali sada ovi perači para uništiše sve

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља