недеља, 21.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:45

Србија против војске Косова

Дачић: Далеко смо од стабилне ситуације на Косову и Метохији.- „У августу није било седнице и не могу а да не изразим незадовољство због одлуке Велике Британије што је тако одлучила уз објашњење да ситуација мирна и да се на терену ништа не дешава”, рекао је министар иностраних послова Србије
среда, 14.11.2018. у 18:11
Ивица Дачић у Уједињеним нацијама (Фото МСП - Танјуг)

ЊУЈОРК - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је у Њујорку да се Србија изричито противи унилатералним актима Приштине, пре свега трансформацији „КБС” у оружане снаге и затражио да чланице СБ УН то осуде, као и да не подрже захтев Приштине за чланство у Интерполу и другим међународним организацијама.

Дачић је подсетио да је тзв. Скупштина Косова усвојила законе којима ће практично бити омогућена трансформација „КБС"у оружане снаге.

„Упркос упозорењима и сталном позивању међународне заједнице на опрез, а уз потпуно игнорисање интереса и ставова српске заједнице на Косову и Метохији, власти у Приштини не одустају од стварања оружаних снага”, рекао је шеф српске дипломатије на седници СБ УН у Њујорку.

Дачић се састао са Гутерешом
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешем о ситуацији на Косову и Метохији и значају улоге УНМИК-а у изградњи трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.
У том смислу, још једном је потврдио да је за Србију од великог значаја да се тема Косова и Метохије задржи у фокусу Уједињених нација, односно Савета безбедности.
Министар Дачић информисао је саговорника и о току дијалога између Београда и Приштине, преноси Танјуг.
Генерални секретар Уједињених нација је реафирмисао позицију Уједињених нација, која је дефинисана поштовањем Резолуције СБ УН 1244, и у том контексту, наставак ангажмана УНМИК-а на КиМ, саопштило је Министарство спољних послова.
Дачић и Гутереш састали су се после седнице Савета безбедности УН о Косову, која је одржана после шест месеци.

Додао је да се Србија изричито противи оваквим унилатералним актима, јер је јасно да је реч о снагама које би имале све атрибуте и надлежности војске, без обзира на њихов назив.

„Подсећам да је, према резолуцији 1244 СБ УН и Војно-техничком споразуму, КФОР једина легална војна формација на КиМ, која је уједно важан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине”, каже Дачић.

Неприхватљиво је да у тренуцима док се води дијалог о проналажењу решења, истовремено доносе тако радикалне и далекосежне једностране одлуке, каже Дачић и додаје да очекује од чланица Савета безбедности да ову самовољну одлуку Приштине осуде.

Он је констатовао да се ништа суштински позитивно није догодило у периоду од последње седнице СБ - Заједница српских општина, која представља стуб Бриселског споразума, није формирана сада већ више од 2000 дана, нису створени услови за повратак 200.000 интерно расељених лица, није почео са радом Специјални суд, док скоро годину дана од убиства Оливера Ивановића није пронађен починилац овог гнусног злочина.

„Ништа од тога се није десило. А тешко је рећи било шта позитивно и о ономе што се догодило, а то су груба кршења резолуције овог уваженог тела, нове провокације и нови инциденти”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Подсетио је да председнику Србије Александру Вучићу током посете Косову и Метохији, 8. и 9. септембра није било омогућено да посети место Бање у српској енклави, као и на упад специјалних полицијских снага на језеро Газиводе, као најдрастичније примере провокација.

Такође, каже и да Србија сматра да је реаговање у овом другом случају КФОР и ЕУ било неадекватно и у најмању руку непримерено њиховој улози и мандату.

„Индикативан и недавни покушај угрожавања рада „Електромреже Србије” и намера Приштине да преузме енергетску инфраструктуру на северу Косова и Метохије”, додао је он, рекавши да потези Приштине угрожавају енергетску стабилност читавог региона.

Наводећи и неке друге примере, он каже да је нејасно како неко овакву ситуацију може да окарактерише као стабилну.

„ Или можда „стабилна ситуација” подразумева да су напади на Србе допуштени и сасвим нормална ствар, да их је било, да ће их бити, те да је то нешто што не захтева пажњу и реаговање”, навео је министар.

Дачић се осврнуо и на писмо које је одлазећа амбасадорка САД Ники Хејли упутила генералном секретару УН захтевајући да иницира стратешки преглед УНМИК којим би се започела излазна стратегија мисије.

Навео је низ контрааргумената на теза да је тзв. „Косово” изградило демократске институције, као и да се поштују владавина права и људска права.

„Готово сви за овим столом подржавају међународно присуство у БиХ, где је општа ситуација неупоредива и где безбедност грађана, сложићете се, није угрожена. Како је онда тамо потребно међународно присуство, а на Косову и Метохији није?”, упитао је он.

С обзиром на то да је мандат УНМИК у надлежности управо овог уваженог тела, упитао је и шта генерални секретар одговорио амбасадорки Хејли.

Навео је и да многе државе своју одлуку о признању ЈПНК преиспитују и 10 држава је до сада променило одлуку јер су схватиле да нису биле довољно упознате са ситуацијом и да је неопходно дати шансу дијалогу.

„Ускоро би овај број могао значајно да порасте, а да се број држава које су признале ЈПНК спусти испод половине чланица УН. Одлуке о повлачењу признања се од стране Приштине и појединих држава осуђују, а лобирање Србије квалификује као провокација. Са друге стране, за њих је лобирање Приштине за нова признања легално и не представља провокацију”, примећује он и додаје да нешто у том резоновању није у реду.

„Приштина је у маниру очајника прошле недеље увела додатни порез од 10 одсто на производе из Србије као казну за наше спољнополитичке активности, кршећи при томе најгрубље правила ЦЕФТА којом тренутно председава, што су врло оштро осудили сви међународни актери, укључујући и ЕУ. С овом одлуком приштинских власти се не слаже чак ни Хашим Тачи”, навео је он.

Указао је и на неутемељеност покушаја Приштине за чланство у међународним организацијама, мислећи да ће тако доказати државност, а не схватајући да то није пут који води ка било каквом решењу, а као очигледан пример навео захтев тзв. Косова за чланство у Интерполу.

Аргумент који Приштина често користи је да не може да сарађује са Интерполом због тога што није његов члан, а колико је та тврдња потпуно неоснована говори управо податак из Извештаја генералног секретара где се као редовна активност наводи да је УНМИК наставио да обезбеђује комуникацију између ПИС у Приштини и Интерпола.

Јасно је да се ради о искључиво политичким аспирацијама, те стога позивам чланице да не подрже захтев Приштине, каже Дачић.

Он је нагласио да је Србија најискреније заинтересована за постизање компромиса за питање Косова и Метохије.

„ Ми смо опредељени за проналажење обострано прихватљивог решења. Таквог решења не може бити без договора Београда и Приштине, али ни без ваше подршке. У том смислу, ја поново апелујем на све вас да помогнете овај процес, да искористимо моментум и покушамо да направимо искорак”, истиче Дачић.

Он каже да даље поделе у СБ око овог питања и расправе на тему треба ли нам УНМИК или не свакако не доприносе томе.

„Одговор на питање да ли су нам потребни састанци СБ и да ли је потребан УНМИК биће дато оног тренутка кад пронађемо обострано прихватљиво решење. А до тада нам остаје резолуција 1244 коју је ово цењено тело донело и коју смо сви дужни да поштујемо. Србија ће, са своје стране, уложити максимални напор да се настави дијалог и да се дође до трајног решења које уважава интересе и српског и албанског народа”, рекао је Дачић.

Дачић: Борићемо се до краја да Приштина не уђе у Интерпол

ЊУЈОРК - Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Њујорку да ће се Србија борити до краја да Косово не постане чланица Интерпола, оценивши да су велике шансе да Србија победи у тој борби.

Упитан колике су шансе да Косово буде примљено у Интерпол, Дачић је за РТС рекао да је тешко одговорити на то питање, јер се Београд „не суочава са Косовом, већ са великим лобирањем западних земаља”.

„Ми се боримо и желимо да кажемо свима да је овде у питању статусна ствар”, рекао је Дачић.

Како је објаснио, Приштина не жели да уђе у Интерпол да би се борила против криминала, већ како би показала да је Косово независна држава, равноправна са Србијом.

„Мислим да је то, с једне стране, сада и наша предност јер државе увиђају да је то веома опасно и борићемо се до краја, заједно са Министарством унутрашњих послова, укључујући председника Србије, да се то не деси”, рекао је шеф српске дипломатије.

Он каже да лично мисли да су велике шансе да Србија у тој борби победи.

„Али Вучић ће се љутити ако кажем да ће они да доживе дебакл, па то нећу рећи. Рећи ћу у понедељак”, додао је Дачић.

Говорећи о седници Савета безбедности УН, на којој је разматран извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика, Дачић је рекао да је најважније да је Косово враћено на заседање СБ УН, као што је предвиђено Резолуцијом 1244.

Оценио је да се дискусија одвијала у складу са већ претходно изнетим ставовима о статусу Косова, али је истакао да је мала разлика у односу на раније седнице приметна у смислу да велике силе сада позивају на флексибилност свих страна у дијалогу, „што можда раније није био случај јер се очекивало да Србија само треба да призна Косово”.

„Са друге стране присутне су тежње да они позивају све земље које нису то урадиле да признају Косово, да гласају за Интерпол, позивају се и даље на неке бројке, али више нема прецизних бројки. Нико није оспорио моју тезу да је 10 држава повукло признање Косова и та бројка ће на следећим седницама сигурно бити све мања”, рекао је Дачић.

Он је додао да је искористио прилику на седници да укаже на инциденте који су се дешавали на Косову и да је неопходно да постоји редовна динамика која ће сагледавати стање, „јер оно је крхко и може да доведе до различитих инцидената”.

„Изнео сам и наше опредељење да наставимо дијалог, али да тај дијалог мора да се заснива на тражењу заједничких интереса српског и албанског народа, на тражењу компромиса, а не на наметању једнострано донете одлуке од пре 10 година. Од тога сигурно нема ништа, ми нећемо променити наш став”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија захвална Кини што је вратила Косово на дневни ред СБ УН, уз подршку Русије, преноси Танјуг.

Шеф дипломатије је подсетио да се следеће године мења састав несталних чланова СБ УН, те навео да тренутно нема договора да ли ће о Косову бити редовних седница или не.

„Ми јесмо за то да се постигне договор о динамици, а ако се не постигне, онда ће се поступати на исти начин као и до сада, зависно од тога ко је председавајући у том месецу”, рекао је Дачић.

Дачић: Далеко смо од стабилне ситуације на Косову и Метохији

ЊУЈОРК  - Конфликт на Косову је далеко иза нас, али смо далеко од стабилне и безбедне ситуације и зато Косово треба и даље да буде високо на агенди СБ УН , поручио је вечерас шеф дипломатије Србије Ивица Дачић у Њујорку.

У време када Србија настоји да дође до трајног решења за КиМ другачији приступ био би контрапродуктиван, оценио је он на седници СБ УН о КиМ, првој после шест месеци.

Подсетио да је чланство у овом телу привилегија али и одговорност у циљу превенције конфликата.

Он се захвалио Кини, председавајућој СБ УН, на томе што је ставила питање Косова и Метохије на дневни ред, након што је Велика Британија одлучила да то питање током њеног председавања у августу не буде разматрано.

„У августу није било седнице и не могу а да не изразим незадовољство због одлуке Велике Британије што је тако одлучила уз објашњење да ситуација мирна и да се на терену ништа не дешава”, рекао је Дачић.

Како каже, у говору ће објаснити зашто је то погрешан приступ и зашто је важно да ова тема даље остане високо на агенди Савета безбедности УН.

Због неуспеха у договарању о дневном реду створена је лоша атмосфера између Београда и Приштине, али међу чланицама СБ УН, а постојала је опасност да се програм рада СБ УН доведе у питање што није добро.

„Сматрам да о томе треба да постигну договор све чланице СБ УН и да то није техничка ствар”, поручио је Дачић.

Подсетио је да Заједница српских општина није формирана 2000 дана и да је Приштина имала у претходном периоду једностране кораке, преноси Танјуг.


Коментари8
8d262
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Suzana Žagar
Jasno je da je KiM sastavni deo Srbije , to je naša dedovina , naš Jeruzalem. neka svi znaju...MI ĆEMO SE VRATITI .... svi mogu tamo da žive slobodno , to je multietnička regija , a novonastala država Kosovo , to nije... Kosovo je srpska, sveta reč.
Миливоје Радаковић
Претерујете, Сузи; Косово није ни Шумадија, ни Поморавље, и није у свим српским државама саставило ни 2 века, нити су Срби икада били етничка већина на њему. Србија ће без икаквих проблема живети без Косова и напредовати без њега, уколико те проблеме сама себи не направи - из глупости. Ако је нама Косово "света реч", Косоварима је 3 пут "светија".
Препоручујем 3
Зоран Матејић
Заиста, СРЦЕПАРАЈУЋЕ! Можда ће такви говори некога и да дирну... Ја мислим да би много ефикасније било да и Србија почне да доноси једностране одлуке.
Миливоје Радаковић
Наравно, Зоки - можемо још данас једнострано да признамо Косово!
Препоручујем 3
vladimir
Kad pročitam neke komentare pitam se da li oni navijaju za lava ili žrtvu, ili toliko ne poznaju svetsku globalističku politiku pa pišu gluposti. Još davne 1976.g. na sastanku trilarelare u Vatikanu (Nemačka,Engleska,SAD i Vatikan) doneli su odluku o uništenju pravoslavlja,SSSR-a, i ondašnje YU, a posebno uništenje Srbije.Do sada ni za dlku nisu odustali od tog plana,čak su trilateralu proširili na više od dvadeset zemalja.Možemo mi dubiti na trepavicama oni će nas lagati a raditi po svom planu.Imperijalistički zapad je ostao bez kolonija i izvora pljačke i resursa na čemu je vekovima opstajao.Zato izmišlja druge vidove zločinačke dominacija,kao što su ((NATO, EU, Arapska Liga(istureno odeljenje SAD)) i neke druge manje prilepke ovih.Mutirali su u nove oblike zla.Nacrt Rezolucije Protiv heroizma fašizma i nacizmau UN podržale su 134 države, uzdržane 32 a protiv je glasala 21 ; Zemlje EU bile su uzdržane ili su glasale protiv.To je slika međunarodne zajednice od koje očekujemo pravdu.
preciznije
Србија ... verbalno ... против војске Косова
Mimica
Srbija zaslužuje sve što joj se događa, pa i Dačića. Izgleda da boljih i nema.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља