уторак, 22.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:11
ИСХРАНА

Шармантна рођака поморанџе

Мандарине су богате витамином Це, снажним антиоксидансом који добро чува организам од грипа и прехладе, али и дијететским влакнима, калцијумом, калијумом, фосфором и гвожђем
четвртак, 15.11.2018. у 20:00
(Фото Пиксабеј)

Ово цитрусно воће најсличније је поморанџи. На први поглед се разликује од поморанџе јер је мања и њен облик је спљоштен. Много лакше можете да је огулите од већег рођака, а и кора јој је знатно тања. Можете да је једете у свежем стању или у воћној салати.

Мандарина је осетљивија на хладноћу од поморанџине и гаји се у топлим пределима. Постоји много подврста мандарине. Неке од њих имају семенке, док су код других оне мање присутне.

Највећа земља произвођач мандарина јесте Кина, са укупном количином око 54 одсто светске производње. У овој земљи кора мандарине користи се за „регулацију чија”, као и за смањење тегоба при варењу.

Кора је веома специфичног, ароматичног мириса, па ако још нисте пробали да свој простор освежите, баците је на врелу ринглу и замирисаће цео стан.

Ово јужно воће потиче из југоисточне Азије и Филипина. Поред јужне Кине, много се узгаја и у Јапану, Индији, али и на Медитерану.

У Европу је дрво мандарине стигло 1805. године, а најбоље се гаји у Италији на Сицилији, у Грчкој, Турској, Египту и Мароку.

У односу на поморанџу, дрво мандарине боље подноси сушу. Мандарине не могу дуго да се чувају, па је то вероватно један од фактора који утиче на то да се мање узгајају од поморанџи (6 милиона тона годишње према 44 милиона тона).

Кора мандарине се користи за добијање есенцијалног уља које се комерцијално употребљава за бојење тврдих бомбона, желатина, сладоледа, гума за жвакање, газираних пића и неких пекарских производа.

Мандарине су као и сво цитрусно воће (агруми) богате витамином Це, који је снажан антиоксиданс и добро чува организам од грипа и прехладе. Једна до две просечне мандарине задовољиће вашу дневну потребу за витамином Це. Поред тога, она садржи и дијететска влакна, калцијум, калијум, фосфор и гвожђе. Све ово чини је идеалном за заштиту здравља у зимским месецима.

Просечан плод мандарине има 110 грама, а енергетска вредност јој је 80 кцал. Масти готово и да нема, па се често препоручује, уосталом као и други цитруси, за воћне ужине у току разних дијета.

За разлику од другог цитрусног воћа, од мандарина се ретко прави сок. Најчешће се конзумира свежа, у салатама, највероватније зато што су мање киселе од свих других агрума. Од мандарина се може правити и џем, компот, као и колачи и торте.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари2
8189c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ivan bošković
Ne znam od čega prave ove što su po pijacama pa koštaju evro kilo (o supermarketima da ne pričam). Znam da su u Istambulu kad sam bio koštale oko 10 centi kg. Verovatno se previše ugrađuju lokalni mandarini.
ivan bošković
P.S. Čudo, izgleda da čitaju Politiku. Juče nađem u Idei za oko 90 din. Nezapamćeno.
Препоручујем 0

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља