субота, 19.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 16.11.2018. у 18:14 Оливера Милошевић

Кво­рум – по­ли­тич­ка игран­ка у Сме­де­ре­ву

Тре­ћи пут у овој го­ди­ни, од­бор­ни­ци Срп­ске на­пред­не стран­ке до­ве­ли су у пи­та­ње рад скуп­шти­не у овом граду
(Фото О. Милошевић)

Сме­де­ре­во – Ло­кал­на пар­ла­мен­тар­на прак­са у Сме­де­ре­ву по­след­њих ме­се­ци по­ста­ла је је­дин­стве­на. Уме­сто да опо­зи­ци­ја или ко­а­ли­ци­о­ни парт­не­ри твр­де па­зар, ов­де власт са­мој се­би ус­кра­ћу­је кво­рум. Пре не­ко­ли­ко да­на по тре­ћи пут у овој го­ди­ни, од­бор­ни­ци Срп­ске на­пред­не стран­ке до­ве­ли су у пи­та­ње рад скуп­шти­не. На­и­ме, за­се­да­ње ко­је је ре­гу­лар­но по­че­ло 9. но­вем­бра пре­ки­ну­то је услед не­до­стат­ка кво­ру­ма, на­кон што је део вла­да­ју­ће ве­ћи­не на­пу­стио сед­ни­цу. За­се­да­ње је на­ста­вље­но пет да­на ка­сни­је, као да се ни­шта ни­је до­го­ди­ло. Али, у ре­до­ви­ма сме­де­рев­ских на­пред­ња­ка у ме­ђу­вре­ме­ну, као и сва­ког прет­ход­ног пу­та, до­шло је до ка­дров­ских про­ме­на. Име­но­ван је но­ви шеф од­бор­нич­ке гру­пе и сме­њен по­ве­ре­ник јед­ног ме­сног од­бо­ра.

Сли­чан сце­на­рио до­го­дио се и у ав­гу­сту. На уред­но са­зва­ну сед­ни­цу ни­је се по­ја­вио ни је­дан од 44 од­бор­ни­ка вла­да­ју­ћег СНС-а. Са­мо три да­на по­том, сви на­пред­ња­ци би­ли су у пар­ла­мен­ту. Опет, као да се ни­шта ни­је до­го­ди­ло, а за­пра­во је­сте – про­ме­ње­на су че­ти­ри чла­на Град­ског ве­ћа.

У фе­бру­а­ру је би­ло слич­но. На за­се­да­ње ло­кал­не скуп­шти­не је до­шло све­га 27 од 44 од­бор­ни­ка СНС-а, а ка­ко су ов­да­шње де­мо­кра­те бој­ко­то­ва­ле сед­ни­цу, кво­рум се на­шао на иви­ци. Со­ци­ја­ли­сти, ина­че ко­а­ли­ци­о­ни парт­не­ри на­пред­ња­ка, за­тра­жи­ли су па­у­зу, а на­кон кон­сул­та­ци­ја са по­ве­ре­ни­ци­ма ГО СНС-а, сед­ни­ца је ипак на­ста­вље­на.

Опо­зи­ци­ја, али и но­ви­на­ри, и овог пу­та су оста­ли ус­кра­ће­ни за би­ло ка­кво об­ја­шње­ње.

– Ов­де вла­да­ју­ћа ве­ћи­на по­сто­ји три да­на, па два да­на не по­сто­ји. Ако хо­ће­те да сме­ни­те гра­до­на­чел­ни­цу, под­не­си­те ини­ци­ја­ти­ву. Ако она има по­др­шку, он­да за­што пре­ки­да­мо сва­ку сед­ни­цу. Ово је Скуп­шти­на гра­да, а ви је пре­тва­ра­те у стра­нач­ку скуп­шти­ну СНС-а, где пре­но­си­те уну­тар­стра­нач­ке раз­ми­ри­це пре­ко ле­ђа свих гра­ђа­на и од­бор­ни­ка – ре­као је Аца Цве­та­но­вић из Од­бор­нич­ке гру­пе „Бу­ди­мо Сме­де­ре­во“ и по­звао пред­сед­ни­ка скуп­шти­не да се не по­на­ша као да је све у нај­бо­љем ре­ду. Он му је, по­том, од­го­во­рио да не мо­же да ула­зи у то да ли ће не­ко од од­бор­ни­ка би­ти при­су­тан или не, што је иза­зва­ло бур­ну ре­ак­ци­ју Пе­ри­це Ђор­ђе­ви­ћа из ДС-а, ко­ји је ре­као да је не­ве­ро­ват­но да пр­ви чо­век скуп­шти­не да­је та­кво обра­зло­же­ње. Бо­го­љуб Спа­со­је­вић, пред­сед­ник ло­кал­ног пар­ла­мен­та, оти­шао је по­том ко­рак да­ље и оп­ту­жио опо­зи­ци­ју да је ус­кра­ти­ла кво­рум, јер ни­су оста­ли у са­ли на­кон што је утвр­ђе­но да не­ма до­вољ­но од­бор­ни­ка за на­ста­вак ра­да.

Овим је са­мо на­ста­вљен „рат“ уну­тар сме­де­рев­ског од­бо­ра СНС-а, ко­ји бој­ко­том скуп­шти­не, очи­то, сма­њу­је ути­цај гра­до­на­чел­ни­це Ја­сне Авра­мо­вић. Јав­на тај­на у Сме­де­ре­ву је да одав­но по­сто­је две стру­је у овој пар­ти­ји, те да Град­ски од­бор на че­лу са три по­ве­ре­ни­ка по­ла­ко ја­ча стру­ју ко­ја је су­прот­ста­вље­на Авра­мо­ви­ће­вој. У ви­ше на­вра­та, из ло­кал­ног на­пред­њач­ког та­бо­ра не­зва­нич­но је на­ја­вљи­ва­на сме­на гра­до­на­чел­ни­це, до че­га ни до да­нас ни­је до­шло.

Ина­че, симп­то­ма­тич­но је и да се сед­ни­це скуп­шти­не кон­стант­но за­ка­зу­ју бу­квал­но дан пре ис­те­ка за­кон­ског ро­ка од три ме­се­ца. На­кнад­ним за­се­да­њем у ав­гу­сту, за дла­ку је спре­че­но уво­ђе­ње при­вре­ме­них ме­ра у Сме­де­ре­ву.

У ак­ту­ел­ном са­зи­ву Скуп­шти­не гра­да ко­ја бро­ји 70 од­бор­нич­ких ме­ста, СНС има нат­по­ло­вич­ну ве­ћи­ну од 44 од­бор­ни­ка.

Коментари1
bddba
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Teca Peca
Tito je lepo govori.Nije za nas visetranacki sistem.Nas mentalni sklop je komplikovan.Danas smo jednom uvece ili ujutru nesto drugo.Para vrti gde burguja nece .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља