четвртак, 18.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:30

Про­ра­ди­ла цер­ска ма­ги­стра­ла

Аутор: петак, 16.11.2018. у 18:22
Ме­шта­ни Дво­ри­шта на но­вом ас­фал­ту (Фо­то М. Ми­ју­шко­вић)

Ша­бац – Пут Дво­ри­ште–Рум­ска–Ми­ло­ше­вац, ко­ји по­ве­зу­је не­ко­ли­ко пла­нин­ских се­ла у ша­бач­кој оп­шти­ни, а ко­ји је због свог зна­ча­ја на­зван цер­ска ма­ги­стра­ла, ко­нач­но је ас­фал­ти­ран и пре­дат на упо­тре­бу ме­шта­ни­ма. Иако је ова де­о­ни­ца од 3,5 ки­ло­ме­та­ра би­ла пред­мет пред­из­бор­них обе­ћа­ња ло­кал­них вла­сти, пут је за­вр­шен тек ових да­на за­хва­љу­ју­ћи Вла­ди Ср­би­је, ко­ја је за ову на­ме­ну из­дво­ји­ла ви­ше од 37 ми­ли­о­на ди­на­ра.

Ас­фал­ти­ра­ње овог пла­нин­ског прав­ца ме­шта­ни­ма Дво­ри­шта скра­ти­ло је пу­то­ва­ње до Ми­ло­шев­ца за чак 20 ки­ло­ме­та­ра, јер су ра­ни­је мо­ра­ли да иду око­ло, пре­ко Вар­не и По­цер­ског Мет­ко­ви­ћа. Јед­на­ко ком­пли­ко­ва­но би­ло им је и до хлад­ња­че у – та­ко бли­зу а та­ко да­ле­ком – Бо­ји­ћу, до ко­је су у се­зо­ни пре­ла­зи­ли по 15 ки­ло­ме­та­ра у јед­ном прав­цу. Но­ви пут пре­ко Ми­ло­шев­ца отво­рио им је ве­зу пре­ма  Пет­ко­ви­ци (16 ки­ло­ме­та­ра) а ода­тле из­ла­зак на ма­ги­страл­ни пра­вац пре­ма Ло­зни­ци и Ре­пу­бли­ци Срп­ској.

– Пут из­ме­ђу Дво­ри­шта и Ми­ло­шев­ца је „про­би­јен” још дав­не 1948. го­ди­не, али је де­це­ни­ја­ма био не­про­хо­дан. Се­дам­де­се­тих је та­ко­ђе би­ло го­во­ра о ње­го­вом ас­фал­ти­ра­њу, али је про­јект­на до­ку­мен­та­ци­ја ура­ђе­на тек 2007. го­ди­не. Ра­до­ви су за­по­че­ти 2012. али су убр­зо за­у­ста­вље­ни, па је Дво­ри­ште оста­ло сле­по цре­во, због че­га је спа­ло на све­га 68 ку­ћа – ка­же Жи­ван Ма­рић, пред­сед­ник МЗ у овом се­лу.

Ова са­о­бра­ћај­ни­ца из­у­зет­но је зна­чај­на за ме­шта­не сва три се­ла, јер су са­да по­ве­за­на са Ма­чвом, али и пре­ко Те­ке­ри­ша са За­вла­ком и оп­шти­на­ма  Кру­пањ и Ло­зни­ца. Спа­ја­ју­ћи се­ла та­ко­зва­не гор­ње По­це­ри­не, Вла­да Ср­би­је уло­жи­ла је пре­ко 150 ми­ли­о­на ди­на­ра.


Коментари1
c39db
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Двориште се налази између Румске и Милошевца и не може овако да се наводи правац пута него Румска-Двориште-Милошевац или Милошевац-Двориште-Румска.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља