недеља, 16.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:46

Добар род, јабуке остале неубране

За индустријску јабуку мањка купаца, а откупна цена недовољна да надокнади дневнице ангажованих радника
Аутор: Александра Исаковпонедељак, 19.11.2018. у 09:59
За индустријску јабуку премало купаца (Фото А. Исаков)

Суботица – У воћњацима на северу Бачке јабуке леже на земљи, нема ко да их сакупи, а труд се и не исплати. Индустријска јабука се откупљује за четири динара по килограму, понегде и за три, што је цена за коју се не исплати ни сагнути се да је покупе, нити ангажовати раднике за сакупљање у воћњаку.

При томе, каже Марија Вујић, менаџер продаје у Хладњачи „Воћко” у Таванкуту, домаћи прерађивачки капацитети Србије не могу да приме сву индустријску јабуку која је остала у воћњацима.

„Седмично смо успевали да пошаљемо тек по један, највише два камиона прерађивачима, а имали смо јабука за двоструко више”, наводи Вујићева за „Политику”. „Воћко” је индустријску јабуку откупљивао за четири динара, а од тога остајало им је 50 пара за манипулативне трошкове.

Таванкут је насеље поред Суботице који је изразито воћарски и повртарски крај, а слична ситуација је и на северном обрубу града, у насељима Хајдуково и Бачки Виногради. Саболч Галгоци спада у велике произвођаче јабука у Бачким Виноградима, задовољан је њеним родом и квалитетом, и каже да је сав род убрао.

Међутим, јабука која је опала са дрвета и третира се као индустријска остала је да лежи испод стабала. „Спомињали су цену од четири и пет динара, али нису хтели ни за толико да је однесу. Зато је и пропала”, рекао је Галгоци.

Процењује се да је ове године у воћњацима, и поред доброг рода, негде и до 30 и 35 одсто јабуке индустријског квалитета. Труд око ње исплатио се само онима који пеку своју ракију.

Берачима јабука, који у Таванкут стижу из Босне и Херцеговине и са југа Србије, плаћала се сатница од 200 динара, плус још 30 до 50 динара на име трошкова превоза човеку који је доводио раднике. То су трошкови који су се исплатили само онима који су имали јабуке врхунског квалитета, а и то је услов који је све теже достићи.

Овогодишње временске прилике погодовале су роду јабуке који је обилан, и мада су произвођачи задовољни са квалитетом, Руси који су готово искључиви страни купци домаћег рајског воћа, додатно су затегли услове под којима се јабука може наћи на њиховој пијаци.

Марија Вујић каже да су услови ригорозни, и да свака „слабост” јабуке, која и неће довести до њеног пропадања, враћа шлепер. Тако наводи да је сорта „грени смит” која се бере крајем октобра, због неколико хладних дана у септембру добила прамен црвене боје. Због те „мане”, која уопште не утиче на њен квалитет, напротив јабука је тек у октобру физиолошки зрела, „грени смит” је обран у септембру док је још био зелен.

Хладњача „Воћко” има 20 коопераната и капацитет од две хиљаде тона, али уз мини-хладњаче самих одгајивача они на тржиште, претежно руско, пласирају и до три хиљаде тона јабуке и то само из Таванкута.

Међутим, шта са оним воћем које није перфектно, а које због цене не вреди ни убрати? Марија Вујић каже да су од прошле године почели са цеђењем органског сока од јабуке и за сада раде мале количине које пласирају у овдашњим продавницама здраве хране.


Коментари10
8f8c0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bratislav Zivadinovic
Zivim u Ekvadoru vise od 30 godina. Za to vreme nikada nisam mogao da kupim kilogram jabuka za manje od $1,2. Ako je neko zainteresovan za izvoz u Latinsku Ameriku, neka mi se javi.
Dragana
Kontak adresa?
Препоручујем 0
Vojislav
Privatni sector nema novaca za ozbiljniju preradu voca ,zato je neophodno da Drzava ponudi novac I nadje strucnjake da se zapocne prerada.Vocke su odgajene i sposobne da daju prinos. To je vec pola investicije ulozeno i steta je da propadne. Drzava moze da dobije ulozene pare nazad za nekoliko godina i nadalje prikuplja porez od razvijene proizvodnje.Tako bi barem trebalo da bude ,ako imamo iole pameti.
Леон Давидович
@Држава је своја предузећа за прераду воћа и поврћа уништила. Постоје случајеви да су приватници који су купили фирме упропастили постројења за примарну прераду и продали машине , можда и добар део као росфрај . Приватници само гледају лаку зараду. А то значи направи пуниоцу сокова, нектара освежавајућих пића. Уместо да се бавиш мукотрпним послом где ти треба 9 или 10 кг јабука за килограм концентрата јабуке, купиш из увоза концентрат, додаш, воде , шећера киселине, ароме и упакујеш у Тетра пак амбалажу и ето зараде. Примарном прерадом баве се они који још цене индустрију као на пример кад су у питању јабуке Кинези, Пољаци, Турци итд. Овде код нас привватник само гледа како да што лакше заради новац , неће ти да се баве мукотрпним пословима прооизводње.
Препоручујем 7
MRMila
Ali voce propada diljem Srbije gde svako ima par stabala za svoje potrebe. Zrele jabuke divno se crvene i evo docekale su sneg na grani kao i trulo grozgje na lozu. A sve sto je padalo (celo Gospodnje Leto) na zemlju a rodile su do zemlje savijenih grana, propadale su ispod stabla isred kucnih vrata. Daleka je Evropa ako nismo znali, jer kod njih ne propada ni kap Kise.
Леон Давидович
Ко ће прерадити јабуке када нема више фабрика. Присетимо се колико је некада у Србији било фабрика за прераду воћа и поврћа и које су то количине готових производа биле. Највише јабуке могло би отићи у производњу концентрата, али уместо да се производи домаћи концентрат многе пунионице сокова и нектара радије ће купити увозни итд. Шта се данас све подразумева под фабриком? Није исто имати пунионицу сокова и примарну производњу где се управо прерађују огромне количине сировине до полупроизвода или готовог производа пто би у овом случају од јабуке значило, концентрат или сок.
Sasa Trajkovic
Dokle više taj javašluk u Srbiji kad NE rodi NE valja kad rodi još gore? Dokle ćemo prodavati sirovine umesto sokove ili džem... dajtre nešto naučite od tog zapada kome se toliko divite.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља