уторак, 20.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:58
Консолидација банкарског тржишта Србије

Само најјачи остају

четвртак, 15.11.2018. у 12:47
(Фото Драган Јевремовић)

Талас преузимања, који је запљуснуо банкарско тржиште Србије, очекиван је из разлога што је 29 банака превише за земљу чији је бруто домаћи производ прошле године био мањи од 37 милијарди евра. Први потез је повукао Миодраг Костић, који је у међувремену постао стопостотни власник АИК Банке, да би она потом преузела Алфа банку. Прошле године АИК Банка је била прва у Србији по нето профиту од 118 милиона евра, четврта по капиталу од пола милијарде евра и шеста по укупно одобреним кредитима од скоро 1,8 милијарди евра.

Тренутно има чак 14 банака са тржишним учешћем мањим од 1,5 одсто. Све оне заједно одобриле су само 7,5 одсто укупних кредита, док је удео шест највећих банака, Интезе, Комерцијалне, Уникредит, Сосијете женерал, Рајфајзен и АИК Банке осам пута већи - 62,2 одсто. „Нисам сигуран да ће још дуго моћи самостално да опстане десет патуљастих банака са тржишним уделом мањим од 0,4 одсто, од којих је чак шест прошлу годину завршило са нето губицима”, закључује економски новинар Миша Бркић.

Ако се погледају резултати пословања за 2017. највише новца за куповину нових банака има АИК Банка. Миодраг Костић је практично једини бизнисмен из Србије који је у банкарском сектору већ ушао у ЕУ, као сувласник Горењске банке. Сагласност Европске и Словеначке централне банке за куповину већинског пакета акција Горењске банке за Костића су потврда са највишег места да је његова АИК Банка капитално јака, стабилна и ликвидна, а то су особине о којима и штедише воде све више рачуна, посебно од како су каматне стопе на историјски најнижем нивоу.


Почетна / Специјални додаци /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља