понедељак, 26.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:24

Светковина чварака и кобасица у Новом Саду

субота, 24.11.2018. у 14:31
Спремање чварака (Принтскрин Јутјуб)

НОВИ САД  - У Гастро хали 6 Новосадског сајма одржава се први Новембар фест, права светковина чварака, кобасица, џигерњача и шваргли, као традиционалних војвођанских деликатеса.

А све то праћено звуцима тамбурашких оркестара и фолклором - то је слика првог Новембар феста.

На једном крају топе се чварци, на другом настају домаће кобасице које одмах иду на роштиљ на задовољство свих посетилаца.

Славко Субичин из Идвора, родног места нашег прослављеног научника Михајла Пупина, каже да не постоји тајна прављења врхунских чварака, али да су најбољи они од домаћих свиња које се хране здраво и природно.

„Свињска маст, умерена ватра и стално мешање и после сат и по чварци су готови. Наравно додаје се мало млека које им да ону лепу, црвену боју, ето то је сва филозофија”, прича нам Славко.

Сви знају за туријску кобасицу, али и за чувени петровачки кулен. Јан Лачок из Бачког Петровца каже да свако домаћинство у том месту прави најмање 100 килограма кулена за своје потребе. А они који га продају имају унапред наручене кобасице јер људи из свих крајева Србије обожавају овај љути деликатес.

„Све је то природно. Најбоље је правити кобасице од свиња које имају годину дана, а тајна је и у води из наших бунара које свако има у свом дворишту”, тврди Лачок.

И стара Новосађанка, сада председница српског парламента, Маја Гојковић, није одолела да обиђе ову манифестацију и да купи нешто од производа у којима уживају генерације у њеној породици.

„Све више се људи враћају тим правим вовођански, традиционалним специјалитетима. Покушавали су да нас убеде да нису здрави, а напротив неупоредиви су са индустријском храном. Ја сам заговорник покрета јести полако и уживати у томе”, рекла нам је Маја Гојковић.

Организатор манифестације је Колор прес група, а њен председник Роберт Чобан каже да су у Нови Сад долазили људи из разних крајева и да је свако са собом донео и нешто од традиције коју су манифестацијом желели да прикажу.

„У мом се крају говори свињокољ, у другима је карабиње или забијачка, али све је то наша традиција која се одржава крајем новембра и ми смо хтели да прикажемо не само храну, већ и музику и културу тих наших крајева”, истиче Чобан.

У изради кобасица на Новембар фесту организовано је и такмичење. Да не би било неравноправне борбе постојале су категорије, од професионалаца, преко аматера из старих новосадских насеља, до спортиста и новинара. За жири су неке биле боље, неке мало мање, али су сви били задовољни и сви су, кажу, победили, преноси Танјуг.


Коментари4
8304d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nedim
Previše je to holesterola,treba zimi jača hrana ali sada idu slave pa Nova godina,Božić,Pravoslavna Nova Godina,pečenje praseće,jagnjeće,kolači,torte,vina...povećan holesterol u krvi nije dobar a crvena mesa kažu da izazivaju i kancer.Dijeta pa sok od cvekle,ne mora sve da bude masno,nije dobro za želudac i žuč.Gojkovićeva ne čeka dugo kod lekara ako joj zatreba ali običan svet nijeVIP.
Juraj
Retko kad "stara Novosadjanka" kaže nešto suvislo. Ovoga puta se sa njom slažem u potpunosti.
Метузалем
Само кад погледам ову слику пође ми вода на уста.
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Српски крекери!
Препоручујем 13

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља