субота, 25.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:02

Риба тражена и скупа уочи божићног поста

Понуда на пијацама разноврсна, највише се продају ослић, скуша, лосос и „славска риба” шаран. – Осим рибе, која је замена за месо, треба јести и коштуњаво воће, пасуљ, гершлу, незаслађене компоте...
Аутор: Мина Ћурчић / Ана Вуковићнедеља, 25.11.2018. у 21:22
(Фотографије Д. Јевремовић)

Предстојећи божићни пост и славе које ове године махом падају у среду и петак обрадовали су продавце рибе на градским пијацама, али колико год да је понуда богата и примамљива, није за свачији џеп. Трговци су сагласни са муштеријама да им је роба скупа, али кажу да су задовољни како иде продаја. Најтраженији су лосос, ослић, скуша и наравно шаран који слови за „славску рибу”. Када се купује за славску трпезу, суграђани углавном пазаре већ печено рибље месо, док они који посте узимају рибу коју припремају сами, истичу продавци.

– Народ купује, што за славу, што за пост. Највише иду скуша и ослић, бар код нас. Скуша је 299, ослић 410 динара по килограму – кажу трговци са Каленић пијаце и потврђују да се риба најбоље продаје у току поста и средом и петком целе године када многи верници посте.

Избор свеже и замрзнуте, али и пржене и печене рибе на овој тржници је разноврстан. Најскупљи су филети: килограм од бранцина и ораде стаје 2.250 динара, лососа и смуђа 1.990, туне 2.200, пастрмке 1.185. Калифорнијска пастрмка се креће од 520 до 780 динара по килограму, док цео лосос, који тежи између четири и пет килограма, кошта између 5.640 и 7.050 динара.

– Не постим, али кад ми се једе риба за ручак, не спремам је код куће, него купим пржену – каже суграђанка Даница Ђорђевић.

У једној од рибарница где се продаје готова риба кажу да се људи овако снабдевају много чешће него некад.

Сто грама прженог лососа износи 289, скуше 79, ослића 89, а шарана 109 динара.

– Коју рибу ће домаћице изабрати зависи од буџета, али и од рецепата, а ретко кад се може видети посна славска трпеза без шарана или ослића. Зато га и волимо – објашњавају купци у једној рибарници.

И када нису славе и пост људи често купују лигње, паниране штапиће и друге замрзнуте рибље производе који су укусни и могу се брзо припремити.

– Некад се највише исплати купити замрзнуте производе и не боли те глава, али тако се слава не слави. Не постим, али славим Светог Николу. Много је скупље и теже припремити посну славску трпезу, него мрсну. А риба је скупа, нарочито уочи поста и слава – каже суграђанка Соња Савић.

И на Бајлонијевој пијаци цене су готово исте као на Каленићу: килограм ослића је 420, скуше 300, шарана 460, сома 750, штуке 960, димљене пастрмке 1.290 и лососа 2.200 динара. Ту и тамо се може наћи нека врста рибе које другде нема, али према речима продаваца, купци се углавном одлучују за неку „класичну” и уобичајену варијанту, нарочито када је реч о слави.

Цене на пијацама
• скуша 300
• ослић 410
• шаран 460
• пастрмка 520–780
• сом 750
• штука 960
• димљена пастрмка 1.290
• димљени лосос 2.200
• филети бранцина 2.250
у динарима

Срби, према проценама, поједу осам килограма ове намирнице, што је упола мање од светског просека. Разлози за то су различити – немамо навику, избор рибе је мали, понуда није задовољавајућа... И колико год да је рибље месо здраво, и колико год стручњаци препоручују да би двапут недељно требало да буде део нашег оброка, многи и не могу да приуште себи да га чешће укључе у јеловник.

– Знамо сви да је риба здрава и да је треба јести, али то је веома скупо. Данас је готово немогуће да се храните здраво јер кошта. А после вас питају што сте болесни! – жале се два старија суграђанина која смо срели на Каленић пијаци.

Како саветује нутрициониста Милка Раичевић, они који се одлуче на уздржавање од одређених намирница, требало би да се посаветују са лекаром и нутриционистом. Јер, како истиче, „пост је здрав колико смо ми здрави”.

– У питању је врста детоксикацијe. Чистимо се тако што уносимо више влакана, витамина, минерала, лакше сварљиве хране, здравих масноћа... – објашњава Раичевић. Она додаје да осим рибе, која је замена за месо, током поста треба јести и коштуњаво воће, пасуљ, гершлу, незаслађене компоте...

– Рибу треба уносити два пута седмично јер садржи омега три масне киселине које чисте крвне судове, чувају срце, утичу на ниво холестерола… Најбоље врсте су лосос који уједно има највећи проценат масних киселина, али и задовољава количину беланчевина неопходних у једном оброку. Здрави су и инћуни, пастрмка, харинга... Са скушом никада нећете погрешити јер се храни искључиво планктоном, па у њеном месу нема живе, трагова нафте и муља који се могу наћи код рибе која живи у нечистим водама – препоручује Раичевић. 

Најбезбедније у продавницама и на тржницама

Да би уштедели, многи Београђани ће током предстојећег поста заобилазити продавнице и проверене пијачне тезге, па ће свежу или димљену рибу пазарити на улици или код непознатих аласа. Зато стручњаци апелују да приликом избора намирница које ћемо изнети на породичну трпезу ипак бирамо очима, а не новчаником.

Свежа риба препознаје се по црвенкастим шкргама, светлим крљуштима које су чврсте и не отпадају, по бистрим очима... Када се притисне прстом, рибље месо не сме да се лепи, већ мора бити чврсто и еластично, и никако не сме имати непријатан мирис.

Најбезбедније је ову намирницу куповати у самопослугама, продавницама деликатеса и рибљег меса, угоститељским објектима и на пијацама које су под будним оком надлежних и тешко им се може „провући” риба која није за употребу.

Уздржавање од лоших мисли, речи и дела

Божићни пост који је, како каже вождовачки парох Глигорије Марковић, припрема за славље Рождества Христовог, почиње у среду и трајаће до 7. јануара. Четрдесет дана до најрадоснијег хришћанског празника верници ће провести уздржавајући се од мрсне хране, али и лоших мисли, речи и дела.

– Средом и петком се пости на води, суботом и недељом на уљу, а на празнике се узимају риба и вино. Пост не чини јеловник сам по себи, већ је све то повезано са доласком у цркву, односом човека са Богом и са самим собом – објашњава Марковић и додаје да је најбоље да верници са свештеницима разговарају о томе како ће постити наредних дана. Важно је, како каже, да према другима покажемо љубазност, добра осећања, поступамо без осуде и презира и гајимо милосрђе и човекољубље.

– Наш пост је наш сјај, односно сјај неба који смо на себи понели – каже свештеник Марковић подсећајући да смо на свету једни због других, а не због самих себе.


Коментари9
9aa7b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Neverovatno
Mi siromasni mozemo napustiti hriscanstvo. Nemamo para ni za postove, ni za popove...ma nemamo ni za goli zivot.
Саша
За духовни пост, који је и најважније, новац није потребан.
Препоручујем 2
sibirski slavuj
Ogromna vecina covecanstva jos uvek zivi na pocetku srednjeg veka.
Mustafa Aga
Au bracho Pravoslavci kakav je to post kada se osoba nakrka ribe i raznoraznih drugih djakonija...Kod nas Muslimana nista od svanucha pa do smrknucha...Ni hrane ni vode...Shto bi rekli medicinari...Nishta per os...Upeklo sunce a seljak obradjuje svoju njivu...Pusti hranu nego kada bi se moglo malo hladne vode...Ali ne sme se...Tako je naredio nash Tvorac, Uzviseni Bog...Mora da se isposhtuje...
Саша
Не мијешам се у правила Вашег поста, па не дозвољавам да се ни Ви мијешате у правила нашег. Да бар живимо једни поред других, јер једни са другима дефинитивно не можемо.
Препоручујем 4
Marija
Sada bismo mi vas mogli pitati u čemu je poenta ako se vi muslimani, kako rekoste, "nakrkate" uveče... Poenta je u suzdržavanju od hrane i uopšte telesnih zadovoljstava i kod vas i kod nas ali na nešto drugačiji način. Najopasnija stvar je kada veru počnu da tumače oni koji verska pravila doživljavaju i shvataju bukvalno, a ne na pravi način. Bolje je ćutati i gledati svoja posla.
Препоручујем 20
слободан
Новинари би требало да се већ једном обавесте о начину поста.Сваке године погрешни стереотипи како је пост скуп јер се једе риба.По правилима поста риба је дозвољена, током Божићног поста, суботом и недељом и на ткз. црвено слово.Остали дани су на уљу или води.Има разноврсних рецепата од састојака из нашег поднебља,да не приметиш да није месо.Православни верници са радошћу кажу-ко пости,душу гости.
dipl. agronom
...moze se postiti i uz migrantske sardine...sa Zelenog venca...
Препоручујем 4
Marko Petrović
Samo kod nas se podižu cene za vreme Božića. U zapadnim zemljama tad važe popusti kako bi svako mogao sebi da priušti ručak ili kupi porodici poklon. Jedino naši prodavci trljaju ruke kako bi dodatno zaradili i ogulili kožu osiramošenom narodu.Baš hrišćanski nema šta. Preskupa hrana, a plate male dok je u EU obrnuto.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља