среда, 01.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:43
ИНТЕРВЈУ: САМЕХ ШУКРИ, министар спољних послова Египта

Подржавамо Србију у међународним организацијама

Пажљиво пратимо дијалог Србије и Косова под покровитељством ЕУ, и надамо се да ће се у том смеру наставити до закључења дијалога, на начин који задовољава тежње народа у региону за бољом будућношћу
Аутор: Јелена Церовинапонедељак, 26.11.2018. у 12:58
(Фото Министарство спољних послова Египта)

„Снажна, кооперативна и пријатељска природа која карактерише односе Египта и Србије, како на нивоу народа тако и руководстава, континуирано се развија већ један век. И заиста, могу са сигурношћу да кажем да односи двеју земаља превазилазе политичке и економске интересе, те да су укорењени у пријатељству два народа. Историјски је ово можда најочигледније било када су се две земље удружиле како би основале Покрет несврстаних. Данас убирамо плодове тог односа, на дипломатском, политичком, економском, туристичком и културном плану”, каже у разговору за „Политику” Самех Шукри, министар спољних послова Египта, који сутра долази у посету Србији.

Две земље су ове године прославиле 110 година од успостављања дипломатских односа, а министар Шукри каже да постоји изузетан потенцијал за даље развијање односа Египта и Србије.

„Владе наших земаља су свесне ове чињенице и постоји чврста решеност обе стране за пуним развојем односа у свим областима”, истиче наш саговорник.

Можете ли да нам разрешите дилему да ли усмено признање Косова из јуна 2013, за време бившег председника Морсија, значи да ваша земља признаје независност Косова или не? За Србију би, наравно, било неизмерно значајно када једна утицајна земља попут Египта не би признавала Косово као државу.

Међународно признање држава је веома сложена и замршена тема. У вези с тим питањем постоје бројни услови, процедуре и мере, како на националном тако и на међународном нивоу. Египат је врло добро свестан ове чињенице и овом питању приступа с изузетном озбиљношћу. Не морам посебно да наглашавам да је наш став такав да подржавамо мирно решење свих отворених међународних питања – решење у које су укључене релевантне стране у циљу мирног решења, при чему се узимају у обзир њихове различите позиције, као и жеља народа за миром, стабилношћу и просперитетом. И заиста, Египат је одувек посвећивао дужну пажњу одлукама које доноси на међународној сцени. Ово је резултат његове принципијелне и постојане спољне политике која за циљ има стабилност и просперитет у свом региону и свету уопште, као и њихово унапређење.

Свакако се надамо размени посета на председничком нивоу

Сматрам да вишедеценијско стратешко савезништво које постоји између наше две земље може с лакоћом да превазиђе било какво процедурално питање у том смислу. Египат пажљиво прати дијалог Србије и Косова под покровитељством ЕУ, и нада се да ће се у том смеру наставити до закључења дијалога, на начин који задовољава тежње народа у региону за бољом будућношћу.

Египат је био уздржан приликом гласања о пријему Косова у Унеско. Какав ће бити став ваше државе на следећем гласању, како у оквиру Унеска, тако и неких других организација?

По правилу, одлуке Египта приликом гласања у међународним организацијама се детаљно проучавају и оцењују од случаја до случаја и узимајући у обзир околности у датом тренутку. Имајући то у виду, наш начин гласања је увек у складу с нашим националним интересима и нашим водећим спољнополитичким начелима.

Може ли Србија да очекује даљу подршку ваше земље у међународним организацијама?

Египат и Србија имају за собом доказан историјат координације и сарадње у међународним организацијама. Египат придаје велики значај овој димензији својих односа са Србијом. Подршка коју пружамо Србији у међународним организацијама не заснива се само на поштовању принципа реципроцитета већ и, што је још важније, на заједничким интересима и разумевању који постоје између две земље по низу питања од обостраног интереса. Египат и Србија били су снажни партнери у међународним организацијама у подршци миру, стабилности и просперитету широм света, и то ће се даље наставити.

Председник Абдел Фатах ал Сиси рекао је да је „арапско пролеће” 2011. године било „непромишљен покушај промене”, који је представљао „егзистенцијалну претњу по нацију”. Ко је био крив за ситуацију у којој се ваша земља нашла?

Те 2011. године, талас промена без преседана запљуснуо је регион доносећи са собом бројне наде, али, што је разумљиво, и многе претње. Постоје бројна објашњења тога како су ствари дошле до те тачке, укључујући грешке које су почињене од стране многих актера. Када се осврнемо уназад, многи имају много тога да кажу; разлога, циљева и њихових последица по догађаје који су уследили, а с којима су се суочили Египат и друге земље из региона, има превише да бисмо их овде набројали. Оно што је овде кључно јесте чињеница да су неке земље из региона успеле да се изборе с овим таласом и да изађу из њега снажније, притом сводећи на минимум било какве негативне ефекте који су повезани с таквим драстичним променама, а да друге очигледно нису биле те среће. Неке су биле подложне интервенцијама спољних актера и субјеката који су, нажалост, имали скривене мотиве.

У том контексту, сада када је прошло више од седам година, важније питање које се може поставити је како даље. Данас са сигурношћу могу да кажем да је египатски народ заслужан за изузетан напредак који је постигнут у нашој земљи у протеклих неколико година. Након што је покренуо две револуције. које су поставиле своје захтеве, египатски народ сада храбро плови својим курсом ка бољој, светлијој и просперитетнијој будућности – будућности обележеној одрживим економским развојем и чврстим демократским темељима. Египатско руководство управо и улаже напоре како би изградило темеље у том смислу. Наш актуелни статус заиста је одраз свега оног што је постигнуто у јасном уверењу нашег народа у погледу значаја концепта националне државе. Уместо да уништи своје националне институције, а с њима и целу земљу, египатски народ је мудро одлучио да спроводи прогресивне и праведне промене у циљу политичке и економске модернизације, одбацујући притом назадну и искључиву власт решену да промени природу египатског друштва и његове вредности.

Све чешће чујемо да у Египту има много сиромаштва. Како се борите с тим? Да ли таква ситуација може довести до нових побуна?

Као што сам поменуо, Египат је успешно кренуо у спровођење амбициозног програма реформи који су поздравиле и похвалиле бројне међународне финансијске институције, међу којима бих истакао Међународни монетарни фонд и Светску банку. Уочили смо тешке диспропорције у нашој економији и предузели храбре кораке да исправимо стање. Египат има младо становништво које је уједно и у порасту, те се сваке године све више Египћана укључује у тржиште рада.

Постојала су предвиђања у раној фази спровођења реформи да ће доћи до немира у друштву. Она се, наравно, никада нису обистинила. Упркос бремену економских прилагођавања које су грађани Египта били приморани да понесу, они су ипак показали изузетно стрпљење, разумевање и отпорност. Остварили смо значајан напредак на плану обнављања поверења у економију, а макроекономски показатељи указују на драстична побољшања. Сада убирамо плодове наше истрајности. Данас египатска економија наставља да расте брже и влада је одлучна да побољша животни стандард свих грађана. У овом смислу, здравство и образовање налазе се на самом врху листе наших развојних приоритета, зато што су кључ одрживости.

Колико Египћана је напустило земљу из економских разлога у таласу миграција из арапских земаља у Европу?

Пре свега, од велике је важности направити разлику између миграната и избеглица који су дошли након избијања сукоба у више земаља из региона, и миграната које Египат извози као радну снагу.

С једне стране, важно је констатовати да је и Египат сам примио милионе миграната и избеглица и у потпуности их интегрисао у друштво. С друге стране, Египат је поносан на своју дијаспору и на милионе египатских миграната широм света. Не само да су они извор остваривања важних дознака, већ су и важан додатак земљама домаћинима, јер доприносе вредности ових друштава, као и њиховим економијама.

Једнако вам је битна сарадња и с Истоком и са Западом, тј. и са САД и с Русијом. Какви су ваши односи с Вашингтоном и Москвом? Да ли у том смислу успевате да постигнете баланс?

Важна нам је сарадња и са САД и с Русијом. Египат има стратешке односе на свим нивоима и с Вашингтоном и с Москвом. Трудимо се да непрестано и доследно развијамо и унапређујемо ове односе упоредо, и на начин који максимално доноси корист свим укљученим странама. Наша политика у том смислу није ексклузивна само за САД и Русију, већ је и много шира. Ми желимо уравнотежене односе на глобалном нивоу засноване на узајамном уважавању, немешању и заједничкој користи. Ово је фундаментална основа наше спољне политике, чиме тежимо унапређењу мира и безбедности у свету.

Ипак, појам „балансирања” у овом погледу показује дубоко неразумевање природе и динамике наших односа с Москвом и Вашингтоном. Наша партнерства с Истоком и Западом нису супротстављена. Она се надопуњују и доносе добробит за све стране. Можда би појам „балансирања” био прикладнији у неко друго доба: Хладног рата, на пример. Структура међународног система више није иста као што је била. Идеолошке разлике које су некада подстицале ову дихотомију су ствар прошлости. Данас, цео свет, Исток и Запад, мора да буде уједињен у борби против заједничких изазова који се налазе пред нама, а нарочито, наравно, против одвратног и опасног феномена тероризма.

Египат се данас често описује као стабилна држава у турбулентном свету, поготово у вашем региону

Можда се Египат описује као стабилна држава у турбулентном свету и турбулентном региону зато што је увек држао компас у правцу развоја и заштите интереса свог народа, у време када нестабилност влада свуда око нас. Упркос свим изазовима, Египат је успео да демократизује своју власт, да ревитализује своју улогу у региону и да у својој савременој историји успешно спроведе амбициозни програм политичких и економских реформи, а да притом не угрози интегритет државе.

Египат такође чврсто верује да и његова браћа у арапском свету и региону могу да крену истим путем и активно улаже све напоре како би им у томе помогао. Ствар је општег принципа да Египат не интервенише, осим да пружи помоћ да се реше настали конфликти. Укратко речено, ми чврсто верујемо да је мирно решавање конфликта, и то између самих укључених страна, кључ стварања бољег, мирнијег и просперитетнијег света.

Председник Србије Александар Вучић упутио је позив вашем председнику да посети Србију. Какве су шансе да се ова посета и реализује у блиској будућности? Последњи пут је један председник Египта посетио Београд осамдесетих година двадесетог века.

Веома смо задовољни стварањем позитивног момента за билатералне посете између Египта и Србије. Заправо, моја посета Београду наредних дана биће потврда тога. Она наглашава нашу жељу да учврстимо везе у свим областима. Свакако се надамо размени посета на председничком нивоу, с циљем да се отворе нове димензије и простор за сарадњу на свим нивоима.


Коментари1
fd52f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зорица Аврамовић
Пријатељском Египту, дипломатији и народу, капа доле!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља