субота, 20.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:04

Зе­мљо­рад­нич­ке за­дру­ге и ма­шин­ски кру­го­ви

понедељак, 03.12.2018. у 09:35
(Фото Анђелко Васиљевић)

Иде­ја о фор­ми­ра­њу 500 но­вих зе­мљо­рад­нич­ких за­дру­га је од­лич­на и пре­ста­вља до­бру осно­ву за ре­ви­та­ли­за­ци­ју се­ла. Зе­мљо­рад­нич­ка за­дру­га тре­ба да об­је­ди­њу­је и уна­пре­ђу­је про­из­вод­њу на по­љо­при­вред­ним га­здин­стви­ма пу­тем тран­сфе­ра но­вих тех­но­ло­ги­ја, ор­га­ни­за­ци­је про­из­вод­ње, от­ку­па и пре­ра­де по­љо­при­вред­них про­из­во­да. Та­ко се ства­ра­ју усло­ви да по­ро­дич­на га­здин­ства не­сме­та­но раз­ви­ја­ју про­из­вод­њу, ства­ра­ју усло­ве за оп­ста­нак омла­ди­не на се­лу. 

Ме­ђу­тим, у зе­мљо­рад­нич­ке за­дру­ге тре­ба оба­ве­зно укљу­чи­ти и ма­шин­ске кру­го­ве – то је за­јед­нич­ка на­бав­ка и ко­ри­шће­ње ме­ха­ни­за­ци­је као кључ­ног фак­то­ра у обла­сти уна­пре­ђе­ња по­љо­при­вред­не про­из­вод­ње. Утвр­ђе­но је да ма­шин­ски кру­го­ви омо­гу­ћа­ва­ју сма­ње­ње ула­га­ња у на­бав­ку ме­ха­ни­за­ци­је нај­ма­ње 30 од­сто, што је огром­на уште­да.

Ово по­твр­ђу­је ду­го­го­ди­шње ис­ку­ство у ко­ри­шће­њу ма­шин­ских кру­го­ва у Швед­ској, Аустри­ји, Не­мач­кој, Ве­ли­кој Бри­та­ни­ји, Фран­цу­ској, Сло­ве­ни­ји, Ма­ђар­ској, Лук­сем­бур­гу, Нор­ве­шкој, Швај­цар­ској, Фин­ској, Ја­па­ну, а у то­ку је уво­ђе­ње и у Ки­ни. У Швед­ској је 17 ма­шин­ских кру­го­ва са 5.000 чла­но­ва, а у Аустри­ји 170 са око 70.000 чла­но­ва. Нај­ви­ше ма­шин­ских кру­го­ва је у Не­мач­кој – 258, са 193.000 чла­но­ва, а код њих је и се­ди­ште Европ­ског са­вез ма­шин­ских кру­го­ва, у ме­сту Ној­берг на Ду­на­ву. 

По­љо­при­вред­ни фа­кул­тет из Но­вог Са­да, на че­лу са пен­зи­о­ни­са­ним про­фе­со­ром Тот Ан­дра­шом из Аде је у стал­ној бли­ској ве­зи са во­де­ћим са­ве­зом у Не­мач­кој. Овај са­вез је спре­ман да по­мог­не у при­ме­ни ма­шин­ских кру­го­ва у Ср­би­ји. Сто­га пред­ла­жем да струч­на еки­па ко­ја ра­ди на про­јек­ту 500 но­вих за­дру­га у Ср­би­ји оба­ве­зно укљу­чи и ма­шин­ске кру­го­ве као нај­бо­љи вид ра­ци­о­нал­ног ко­ри­шће­ња ме­ха­ни­за­ци­је у по­љо­при­вре­ди. 

Проф. Рат­ко Ни­ко­лић,
По­љо­при­вред­ни фа­кул­тет Но­ви Сад, ре­дов­ни члан АИНС-а 


Коментари5
8c930
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Savan
Ne obezvredjujte i ne omalovažavajte rad g.Krkobabica,nego svojim predlozima nadopunite i obogatite nastojanja, da se rad srpskog seljaka učini produktivnijim ,korisnijim kako za njega tako i za društvo.
Nikica Ivanovic
objasnite narodu sta znace MASINSKI KRUGOVI!
Mike Kovian
Pre nekih (možda već i) 10 godina u kolumni Nebojše Katića izneo sam i svoju podršku nečijoj ideji o revitalizaciju zadrugarstva u Srbiji, u odnosu na koju je, koliko se sećam, g.Katić bio dosta rezervisan. Isto se sećam da je Aleksandar Mihajlović tada imao stav sličan mome. Pozdrav g.Mihajloviću!
Aleksandar Mihailović
Ideja o ZZ je odlična, ali ne ovako zamišljena gde više služi u populističke i reklamnopropagandne predizborne svrhe i stvaranje organizacione infrastrukture PUPS-a koji se za nove izbore ozbiljno priprema gde bi da ponovo izdejstvuje bezrezervnu podršku penzionera, poljoprivrednika i njima bliskih. Istu mora da vodi stručnjak, a ne neko ko je obespravio penzionere i ko se zalaže za teror nad njima, pored svega o poljoprivredi zna toliko koliko i o servisiranju nišanskog radara sistema S-400. Da je ideja ozbiljna ne samo da bi se formirali mašinski krugovi, parkovi, već bi se odmah krenulo i sa izgradnjom najveće fabrike na Balkanu za preradu svih poljoprivrednih proizvoda.
Ana
Krkobabici misle intezivno sto znaci u prevodu jednog dana a mozda i kasnije.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља