понедељак, 10.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:55

Стишка посна трпеза

Аутор: Оливера Милошевићпонедељак, 03.12.2018. у 23:33
(Фото О. Милошевић)

Пожаревац – Коло српских сестара Пожаревац и ове године, једанаести пут, организовало је добротворну изложбу посвећену божићном посту, под називом „Стишка посна трпеза”. Учествовало је шеснаест екипа, углавном удружења жена из Браничевског и Подунавског округа, као и пожаревачки Црвени крст и ученици – кувари овдашње економске школе.

Према речима Јасмине Живковић, председнице пожаревачког Кола српских сестара, жирију је било тешко да одабере најбоље јело, па је договорено да се на свакој изложеној трпези пронађе нешто што је најбоље и додели нека награда.

Јер такмичење и јесте у другом плану ове манифестације. Поента је у доброчинству – сви гости давали су прилог од хиљаду динара за хуманитарне активности Кола српских сестара.

– Прикупљена средства намењена су сиромашним основцима. Коло у свакој школи има по једног штићеника, одличног ученика од четвртог до осмог разреда, коме донира средства за школски прибор, уџбенике и још шта устреба – казала је Јасмина Живковић и најавила да ће чланице Кола српских сестара посетити мајке са троје и више деце и однети им пригодне поклоне.

„Стишка посна трпеза” одржана је под благословом епископа браничевског др Игнатија.

– Човек треба да жели, да има вољу да се уздржава од извесне хране, да докаже да није по природи биће ограничено храном, а с друге стране да му је потребно дружење. На делу треба да показујемо да пост није само храна, него да је пост у другом човеку, у заједници, одрицању у љубави и помагању – поручио је Владимир Кочабер, парох цркве Свете Петке у Бусију код Пожаревца.

Коло српских сестара Пожаревац проширило је мисију, па су у заједничком пројекту са одборима Кола из Македоније, Републике Српске и Србије, реализовале изложбу традиционалних ручних радова под називом „Сачувајмо од заборава – Коло српских сестара своме отечеству”.

Чланице ове хуманитарне организације припремиле су и два документарно-историјска филма о пожаревачком Колу и о Босиљки Павловић, која га је основала давне 1905. године, иначе баки Милене Павловић Барили.

Како је недавно у дому Јеврема Грујића у Београду отворена изложба славне српске сликарке, родом Пожаревљанке, договор је да филм о њеној баки буде приказан баш тамо, док су изложене Миленине слике.

Најбољи посни специјалитети

Прва три места за најлепше аранжирану посну трпезу припало је удружењима жена из Жагубице, Кленовника и Тополовника. Најоригиналније посно јело припремило је УЖ из Кобиља, а најукусније Удружење жена МЗ „Доњи град” из Смедерева. Најукуснију чорбу скувале су чланице Кола српских сестара из Милошевца, а најбољи пребранац направиле су жене из Лазнице и Великог Села. Најбољу посну сарму искрчкале су чланице удружења из Осипаонице и Лугавчине, док је посна паприка специјалитет Кола српских сестара из Крагујевца. Најукуснију слану посну питу направиле су жене из Рашанца и Старчева, а слатку из Малог Црнића. Најоригиналнији посни рибљи специјалитет направили су ученици Економске школе у Пожаревцу, а најбољи стишки посни сто у категорији професионалаца припремио је Црвени крст Пожаревац.


Коментари9
1ab68
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Миро Марковић
За многе наше исељенике по свету би било много корисно да напишете рецепте како је поједина јела спемају и једу за време поста. Слике су лепе, али са слике не може ништа да се одгоненте. Хвала унапред добим душама!
Muradin Rebronja
Наука о исхрани каже да човек треба да се уздржава од хране животињског порекла јер садржи холестерол који проузрокује атеросклерозу и онда инфаркт и/или шлог, убице број један у развијеним земљама. Биљна храна је храна без холестерола. Кључна је формула нутрицијског баланса од 75 одсто сложених угљених хидрата, 15 одсто беланчевина и 10 одсто скробних угљених хидрата. Е, али како ми, нови кувари за ново доба, од те медицинске формуле правимо храну укуса за цара и султана, јефтину да свима буде доступна и профитабилна да омогући развој из сопственог профита ће морати да се проучава на Реброњином балканском кулинарском институту у Новом Пазару, при Интернационалном универзитету, као задужбини. Мало ли је?
Opacic
Nemas ti nikakav institut niti si poznat niti priznat od bilo koga vec godinama ostavljas komentare samo hvale ovdje Ti si ustvari know nothing strucnjak
Препоручујем 10
Sacha Bakker
Pređite na našu veru, dobro nam došli, kad mislite da je post kod pravoslavnih jedenje, pijenje i pušenje. Niste nikad probali, možda vam se i dopadne 6 nedelja jesti po pravilima posta. a Fazu zaboravite do Božića.
dipl. agronom
Obrni-okreni,stomakougadjanje...
Mustafa Aga
Bash vam zavidim na vashem Pravoslavnom "postu." Jedete, pijete, pushite...A kod nas Muslimana nishta od toga od svanucha pa do smrknucha dana...Chak ne smem ni mojoj Fati da se "priblizim" dok se ne smrkne...
Opacic
Ko se u potpunosti pridrzava Pravoslavnog Posta to je oko 250 dana ugodini
Препоручујем 10
Srdjan
Ни у хришћанском посту није дозвољено "приближавање" жени, пушење, алкохолисање... Али током целог поста а не само док је Сунце на небу.
Препоручујем 22
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља