среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55

Ју­га као ту­га

среда, 05.12.2018. у 13:15
Бањалука (фото М. Кременовић)

Док се ових да­на за­тр­па­ним исто­риј­ским го­ди­шњи­ца­ма тра­жи и од­го­вор на пи­та­ње шта нас је то сна­шло у по­след­њих сто го­ди­на, стал­но сам под ути­ском да ана­ли­ти­ча­ри пре­ви­ђа­ју чи­ње­ни­цу да су у том пе­ри­о­ду бал­кан­ски на­ро­ди про­ла­зи­ли кроз ево­лу­циј­ски про­цес кроз ко­ји су не­ки европ­ски на­ро­ди про­шли пре нас. Ако по­ђе­мо од ево­лу­циј­ске те­о­ри­је о на­шој вр­сти, ко­ли­ко се се­ћам, по­чи­ња­ла је са гру­пом зва­ном хор­да, на­ста­вља­ла пле­ме­ном па др­жа­вом, да би се да­нас на­ста­ви­ло пре­ко ЕУ (не­ком за­јед­ни­цом др­жа­ва).

Уз то би тре­ба­ло до­да­ти и Ду­чи­ће­ву де­фи­ни­ци­ју отаџ­би­не „да она ни­је ни тло ни ва­здух, већ дух на­ро­да”, као и вла­да­ју­ћу па­ра­диг­му свих на­ро­да све­та (као не­ки вид ко­лек­тив­не све­сти – све што је у ин­те­ре­су мог на­ро­да је и прав­да). Они ко­ји су ства­ра­ли, пр­ву па и дру­гу Ју­го­сла­ви­ју, као да и ни­су би­ли до­вољ­но све­сни ових за­ко­ни­то­сти, ка­ко би ин­же­ње­ри ка­за­ли – по­гон­ских си­ла ко­је по­кре­ћу по­ступ­ке на­ро­да. Из на­ве­де­ног про­из­ла­зи да сви на­ро­ди ко­ји су ушли у са­став пр­ве и дру­ге Ју­го­сла­ви­је ни­су про­шли кроз фа­зу про­жи­вља­ва­ња вла­сти­тих др­жа­ва. 

Из Ду­чи­ће­ве де­фи­ни­ци­је се ви­ди до­кле тре­ба да су гра­ни­це не­ке др­жа­ве, до пре­де­ла у ко­јем до­ми­ни­ра дух тог на­ро­да, не ју­че не­го да­нас. Тај дух се на­ро­чи­то ма­ни­фе­сту­је кроз спорт­ска над­ме­та­ња. Ми­шље­ња сам да Ср­би­ја не тре­ба да оспо­ра­ва на­сту­пе спор­ти­ста Ко­со­ва на би­ло ком так­ми­че­њу. За­што да не­чи­јој де­ци ус­кра­ћу­је­мо та­ко не­што са­мо за­то што ми ста­ри­ји ни­смо спо­соб­ни да про­бле­ме ра­зум­но и бр­зо ре­ша­ва­мо. Је­ди­на утак­ми­ца ко­ју бих ра­до гле­дао ужи­во је­сте она из­ме­ђу спор­ти­ста Ср­би­је и Ко­со­ва.

Она не тре­ба да че­ка ре­ша­ва­ње свих дру­гих про­бле­ма из­ме­ђу Ср­ба и Ал­ба­на­ца. Ва­тер­по­ло утак­ми­це Ср­би­је и Хр­ват­ске и фуд­бал­ске Ср­би­је и Цр­не Го­ре де­лу­ју као по­твр­да да су нас де­ца (спор­ти­сти) по зре­ло­сти пре­ва­зи­шла. Ти­ме би­смо ко­сов­ским Ал­бан­ци­ма омо­гу­ћи­ли да ис­по­ља­ва­ју свој иден­ти­тет. Што да се не ра­ду­ју и они, као што се ра­ду­ју Хр­ва­ти, на­сту­пу сво­јих спор­ти­ста. Ко­лек­тив­не (спорт­ске) емо­ци­је не тре­ба ве­зи­ва­ти за дру­ге про­бле­ме. Њих на­ро­ди и ни­су уне­ли у за­јед­ни­цу др­жа­ва на­зва­ну ЕУ. 

А што се ти­че оне тре­ће тврд­ње, о ин­те­ре­су на­ро­да, она се на овим про­сто­ри­ма зор­но ма­ни­фе­сту­је, по­сле ха­шких и са­ра­јев­ских пре­су­да за рат­не зло­чи­не. 

Др П. Пе­тро­вић, Ба­ња­лу­ка

 


Коментари21
6c7d1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Д. Мирсин Сибничанин
У реду је ваша широкогрудост и хуманост. Али је озбиљан проблем у томе што се у спорт убацује пропагирање "државности Косова", тј. отцепљење од Србије. Косово и Метохија су колевка српског народа, ту је душа српског народа, а не само територија. Тамо је српско небо у које су се српски највећи родољуби и борци узвисивали до неба, а нису остајали духиом у земљи и прашини коју су крвљу заливали. Нека се та деца радују тако што ће наступати под оним што је правично, легално и несепаратистичко. Зашто би им сметало да не наступају под "државним знамењиам>" нелегалне државе на отетом Косову и Метохији под бомбама страних сила против која се мала Србија није могла изборити. Ако је и њиховој деци да се радују спорту, нека му се радују под легалним одређењем Покрајина Србије Косово и Метохија? Кад би свака мањина у свакој држави, уз помоћ светских сил, добила прилику да се отцепи, нема мањине у свету која то не би желела. Ствар је у томе што велике силе цепају мале. А то није на Божјој правди.
Šime
Tuga ?! Kakva tuga? Čija tuga? istini za volju , vjerojatno i jest..."srpska tuga", ali mi ostali jedva smo (do)čekali da se riješimo te srboslavije!
Д. Сибничанин
Тако је то када се гледа само свој себичан интерес. Срби су сто година трпели антисрпску Југославију само да будемо и даље заједно своји на своме. Ви сте хтели да само Ви будете на своме и туђем. У том смислу сте одузели српском народу конститутивност и, уз помоћ голих белосветских интереса, једва сте дочекали да трећина конститутивног народа с Вама буде побијена, једна трећина протерана да бисте докрајчили асимилацију преостале трећине с Вама конститутивног народа захваљујући чијим сте жртвама и добром вољом избегли да плаћате ратне одштете у две светска рата у коме сте масовно били на страни окупатор и фашиста. на милионским српским костима антисрби су разбили Југославију и направили своје територије које сте могли стећи само у Југославији захваљујући жртвама Срба.
Препоручујем 0
Dunja
Ja imam 24 godine i neke stvari nikako ne mogu da razumem. Eto, stvarno bih volela da mi neko objasni i odgovori zašto nas baš niko od komšija iz te bivše Juge ne voli, a tako dugo smo živeli zajedno?!
Snežana
Zašto nas Srbe u toj Jugi niko nije volio i zašto nas ni danas niko ne voli? Ima li neki odgovor na to pitanje?
Jura z bregov!
Nije lako biti Srbin...bez Juge! Jer, svi su pobjegli iz te Juge čim im se ukazala prilika. I Franjo Tuđman je rekao veliku istinu kada je kazao da smo mi Hrvati bili i za rat (i opet bi bila ako bi trebalo) ako je to cijena naše neovisnosti i ako je to cijena našeg izlaska iz te "Srboslavije". A sve što se dogodilo s tom Jugom samo potvrđuje kako je to definitivno bilo i mišljenje i stav ne samo Slovenaca i Hrvata nego i svih ostalih naroda (svih...osim Srba) koji su nekada živjeli u zajedničkoj državi. A zašto je to tako i da li je moralo baš tako da bude ...eeee....eeee... o tome bi Srbi trebali upitati samo sami sebe i nikoga drugoga jer u biti velikosrpska ideja i ideologija i jest osnovni razlog raspada te ..."Juge"(pokoj joj duši i počivala u miru Božjem).
Jovan Milanovic
Toliko gluposti i neznanja u nekoliko recenica, ali autor je z bregov.
Препоручујем 0

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља