среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55

Не­моћ Европ­ске уни­је

четвртак, 06.12.2018. у 09:06
(Д. Стојановић)

ЕУ је до­жи­ве­ла крах, а бри­сел­ска по­ли­ти­ка пот­пу­ну ка­пи­ту­ла­ци­ју, на­кон од­би­ја­ња При­шти­не да по­ву­че так­се од сто од­сто. Бла­ге и без­лич­не осу­де ко­је су про­те­клих да­на сти­за­ле из ка­би­не­та ко­ме­сар­ке Мо­ге­ри­ни и не­му­шта по­зи­ва­ња на њи­хо­во уки­да­ње са­мо су да­ли ве­тар у ле­ђа љу­ди­ма из шу­ма, но­си­о­ци­ма са­да­шње при­штин­ске вла­сти, да оду­ва­ју ЕУ, ка­ко је то „По­ли­ти­ка” ока­рак­те­ри­са­ла.

Уме­сто да је за­пре­ти­ла При­шти­ни уки­да­њем Спо­ра­зу­ма о ста­би­ли­за­ци­ји и при­дру­жи­ва­њу, оштро упо­зо­ри­ла на оп­ста­нак у ЦЕФ­ТА, и при­ме­ни­ла дру­ге об­ли­ке „при­во­ђе­ња па­ме­ти”, она је ско­ро бо­ја­жљи­во „за­мо­ли­ла”, ка­ко су аген­ци­је пре­не­ле, да се так­са по­ву­че, без ијед­не ре­чи о по­сле­ди­ца­ма ко­је При­шти­ну мо­гу сна­ћи ако се о њих оглу­ши.

Др­скост ис­ка­за­на у иг­но­ри­са­њу Бри­се­ла је оту­да мо­гла би­ти оче­ки­ва­на, а ЕУ је по­ка­за­ла да је не­моћ­на да би­ло шта учи­ни, ако се не ла­ти до­ку­ме­на­та на ко­ји­ма по­чи­ва њен од­нос са При­шти­ном. Али, да ли она уоп­ште има же­љу да то учи­ни? Ви­де­ли смо да се на­сто­ја­ња ЕУ сво­де ис­кљу­чи­во на вер­бал­ну екви­ли­бри­сти­ку ко­јом се увек по­зи­ва­ју обе стра­не, иако јед­на ни­је ни „лук је­ла, ни лук ми­ри­са­ла”. 

Не­мач­ка је тр­го­вин­ску бло­ка­ду Хр­ва­та пре­ма Ср­би­ји ре­ши­ла јед­ним по­зи­вом Мер­ке­ло­ве. Кан­це­лар­ка се у слу­ча­ју Ко­со­ва не огла­ша­ва на та­кав ди­рек­тан и ауто­ри­та­ти­ван на­чин. Не­мач­ка јед­но­став­но ћу­ти. А ка­да га­зда јед­не до­ста рас­кли­ма­та­не ор­га­ни­за­ци­је, чи­ја је бу­дућ­ност не­из­ве­сна, ћу­ти, он­да и би­ро­кра­ти­ја у Бри­се­лу не ре­а­гу­је. 

И да не об­ма­њу­је­мо са­ми се­бе: ве­ћи­на зе­ма­ља ЕУ је при­зна­ла Ко­со­во и оне, упр­кос мо­гу­ћем уну­тра­шњем не­при­хва­та­њу ова­квог гру­бог га­же­ња основ­них еко­ном­ских прин­ци­па и ци­ви­ли­за­циј­ских вред­но­сти, ни­су у су­шти­ни про­тив, јер им ди­рек­ти­ва до­ла­зи с дру­ге стра­не Атлан­ти­ка. При­шти­на је по­ка­за­ла да ис­кљу­чи­во слу­ша САД, Ха­ра­ди­нај је ре­као да Ко­со­во не­ма спољ­ну по­ли­ти­ку да њу во­ди Аме­ри­ка, и за­то је оду­ва­ла ЕУ. 

Ср­би­ја мо­ра ко­нач­но да схва­ти ко су јој ствар­ни при­ја­те­љи. Бри­сел­ски про­цес је мр­тав по­сле пот­пу­не ка­пи­ту­ла­ци­је ЕУ, чи­ји је зва­нич­ник Хан до­жи­вео и лич­ни по­раз. За­то је нео­п­ход­но да Ср­би­ја из­ву­че по­у­ке у сми­слу за­шти­те на­ци­о­нал­ног и др­жав­ног ин­те­ре­са: да јав­но опо­зо­ве све оно за­шта је да­ла са­гла­сност. При­шти­на је то ра­ни­је учи­ни­ла. Ако се на­шим спор­ти­сти­ма и удру­же­њи­ма же­на са ху­ма­ни­тар­ном по­мо­ћи ус­кра­ћу­је ула­зак на Ко­смет, то мо­ра да про­бу­ди со­ли­дар­ност и у Ср­би­ји. Ре­ал­но је оче­ки­ва­ти да, на при­мер, „Же­не у цр­ном” при­ку­пе ху­ма­ни­тар­ну по­моћ, да се упу­те на КиМ, да та­мо из­ве­ду не­ки од сво­јих пер­фор­ман­са, а да то исто учи­ни и Ини­ци­ја­ти­ва мла­дих, или не­ка дру­га НВО. 

Ако ова­кво по­на­ша­ње ЕУ и ка­пи­ту­лант­ска по­ли­ти­ка ни­су до­вољ­ни да нас упо­зо­ре ка­ква је ор­га­ни­за­ци­ја ко­јој стре­ми­мо, он­да је про­блем у на­ма. 

Дра­ги­ша Пе­тро­вић, но­ви­нар, Кра­гу­је­вац

 

 


Коментари3
7a214
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragan Jaćimović
Perfektno napisano..., i vrlo oštroumno zaključeno...!
db
Trezven komentar . Svaka čast godpodine Petroviću . Dosta smo mi zurili u prazno. Kako upokojiti mrtvaca ? Eto stanja EU danas u naslovu jedne nama poznate komedije . Umrla je ta ideja , a niko onima koji se u nju kunu još nije to i javio . Kosmet - tragedija koju smo izazavali lošim politikama u 100 godina , boleće nas još dugo. E pa ne treba da živimo u dve nesreće .
Joca Dopisnik Belosvetski
Pobogu ljudi, pa zar vi stvarno ne znate da su sve to planovi iz EU? Albanci su isuvise zaostali da bi to izmislili. Mozda je to maslo Toni Blejera?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља