уторак, 02.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 09.12.2018. у 13:34

Вучић: Ниједна власт није имала такву подршку жена као наша

(Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Председник Србије Александар Вучић поручио је на скупу у организацији СНС „Јаке жене за јаку Србију” да ће наставити да се бори за пристојну Србију у којој нико неће мислити да има право да жене назива погрдним именима, да их туче и омаловажава, како то данас раде неки који себе називају иконама опозиције.

„И то је борба за пристојну Србију, а не за Србију у којој би стављали жене у тор, у којој би жене биле „фуксе” и у којој жене не би биле жене. Ми ћемо се борити против тих и таквих који се за такву Србију боре и побеђивати безброј пута”, рекао је Вучић. Председник је поручио да пристојна Србија никада неће дозволити да „такви дивљаци овом земљом управљају”.

Вучић је захвалио женама у Србији које дају подршку СНС и истакао да је утврђено, на основу истраживања са бирачких места, да ниједна власт у региону и ниједна наша власт од 1990-их година никада није имала толику процентулну подршку жена и да им је на томе бескрајно захвалан.

„Знајући колико је то важно и колико је рада и труда потребно да добијете поверење дама”, истакао је Вучић додајући да жене нису површне, лаковерне, нити лакомислене и да их не интересује форма, већ суштина.

Каже да неки потцењују жене и заборављају да оне увек гласају за будућност, рад, марљивост и посвећеност свом снагом и срцем. „Ти који су потцењивали даме правили су велику грешку”, додао је он.

Све жене које су овде јесу гранција сигурније и боље будућности за нашу земљу, поручио је Вучић и истакао да жене увек дају глас за мир, стабилност и сигурност. „Толики број жена је уз нас и разумеју каква нам је пристојана Србија потребна”, рекао је Вучић.

Каже да као председник земље може увек да подржи измену закона како би био што бољи положај жена и то да увек имамо што више жена у политичкој сцени, јер ће нам то допринети здравијој и бољој Србији.

Вучић истиче да не постоји ништа страшније него када мушкарац удара жену и да би сваки частан човек требало тога да се гади, јер то није човек, нити мушкарац. Додаје да пре физичког насиља увек претходи вербално насиље, које је још страшније и болније.

Председник Србије каже да је наводна „икона опозиционарства и пристојности” у Србији рекла Маји Гојковић да је „фукса”, претендујући да су они ти који би требало, како кажу, да воде нашу земљу у будућности.

Вучић истиче да су рекли и да би тешко ко могао да утврди да је Гојковић жена, а да су онда наставили још горе, мислећи на оно што је 'тобожњи синдикални лидер', рекао за Ану Брнабић.

„Срамота ме је да поновим. Шта је њему потребно?”, упитао је он, а на узвике из публике да је то затвор одговара: „Немам шта да додам на то”. Како је истакао, жене су увек и у свему неупоредиво оданије од мушкараца, и посебно се захвалио Ани Брнабић.

„Она није члан наше странке, али желим да јој се захвалим. Зато што постоје многи, па неки и у нашој странци, који би волели да се додворавају свима другима а да буду некако издвојени из странке, а она је другачија, зна да сте ви ти који сте је подржали, гласали за њу, указали јој поверење и она на то узвараћа поштовањем. Ако изрази жељу да нам се придружи, бићу срећан да вас о томе обавестим”, рекао је Вучић.

Он је навео да у Србији на истакнутим функцијама има пуно жена, такорећи на свим им кључним функцијама, осим председничке, и да одлично обављају свој посао. „Ако говоримо о објективним резултатима, сви су драматично бољи него пре, иако је јасно да људи нису још задовољни”, рекао је Вучић, додавши да рад жена мора да буде поштован исто као и рад мушкараца”, рекао је он.

Захвалио је и на присуству Смиљи, мајци новинара Ранка Панића, као и Милени Ивановић, супрузи убијеног Оливера Ивановића, која је, каже, на удару најстрашнијих увреда. Осврнуо се на излагање Винке Радосављевић са КиМ, истаквши да има мало места у којима је теже живети него у Клини - свега четири српске породице, све остало су Албанци.

„Винка има храбрости да дође овде и говори о својој Србији , да одгаја своју децу у Клини и да добро зна, да је реална и објективна, шта можемо да имамо, шта ставрно немамо, али да ће увек да се бори за своја огњишта и за своју државу Србију. То је снага жене коју нико други не мзозе да пружи Србији”, поручио је Вучић.

Посебно се захвалио старијим женама које су изнеле најтежи терет реформи, увек биле уз државу и добро разумеле оно што смо радили. „Жене не можете да преварите. И када бирају партнера знају како да бирају, и кад погреше оне пре партнера кажу да су погрешиле, и та отвореност и храброст је допринела да спроведемо реформе, да имамо раст од 4,5 одсто, а да јавни дуг од јануара буде 46 одсто БДП”, каже он.

То је, како истиче, залог за будућност. „Оне више неће морају да брину да ли ће морати да отплаћују бесмислене кредите којимасу нас други задужили неодговорним понашањем. Наша обавеза је да не купујемо ничију подршку, поготово не лажним обећањима. Хоћемо да људе придобијемо радом, желимо да се изборимо за економски напредак, за јаку Србију”, рекао је Вучић.

Чланице СНС позвао је да се укључе у процедуру пред скоре страначке изборе. Како каже, много је урађено али још много тога има да се уради у борби против насилника, против оних који мисле да могу да силују жене, да их називају фуксама, да кажу за неког да није жена. У борби против свих таквих да будете јаче него икад. И да помогнемо женама на КиМ јер без њих нико не би опстао на Косову и Метохији. Без вас не вредимо ништа”, закључио је Вучић.

Види се ко је јачи у СНС, жене или мушкарци

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је важно да се успостави пуна равноправност жена и да се цени способност, а не то да ли је неко жена или мушкарац. На питање новинара ко је јачи у СНС, жене или мушкарци, Вучић је рекао: „Мислим да се то види”.

Он је рекао да је на истакнутим позицијама више жена, али да је „по дубини” државе више мушкараца и да то мора да се мења. Он је приметио да је на местима градоначелника, председника општина, али и међу директорима предузећа, много више мушкараца, али и то да посао које жене обављају у држави - од председнице Скупштине Србије, гувернерке НБС, председнице владе и свих жена које воде важне послове и ресоре у влади - раде одлично и да је то рецепт.

„Али, суштина је да направимо да су жене равноправне, да се цени способност, а не да ли је жена или мушкарац. Да рад жена и мушкараца буде једнако цењен”, подвукао је председник.

Додао је да ће се тражити у свим органима странке да буде и значајно већи број жена од онога што су законом прописани услови. „Надам се да ћемо тако имати бољу будућнсот, јер су жене одговорније, стабилније, озбиљније. Жене нису површне и то је важно за државу и њену стабилност”, поручио је Вучић.

Брине лудило Приштине које нико не обуздава

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Приштина спремна на нове мере усмерене против Србије и Срба на Косову и Метохији, да су у питању три нова потеза, која би могла да предузме, али није прецизирао о којим мерама је реч.

На питање новинара да ли има процене шта би Приштина могла даље, после такси, да предузме против српског народа, Вучић је рекао да су у питању три ствари, које би могли да покушају да ураде и да се не зна која је гора за нас.

„Али, не мислим да је једна од тих ствари дугорочно добра за њега (Харадинаја), он је човек који краткорочно посматра ствари, као и неки од наших политичких противника. Врло краткорочно гледају на ствари”, рекао је Вучић. Председник додаје да ће држава доносити одлуке о новим мерама албанске стране тек када и ако буду предузете.

„Мислим да је за нас важно да показујемо стабилно и снажно, а увек мирно, одупирање и супростављење таквим мерама, али видећемо шта ће да предузимају и у складу са тим доносићемо одлуке”, донео је Вучић.

Према његовим речима, Косово и Метохија му задаје највише бриге, страха и зебње, јер, каже, види да је „лудило” Приштине постало безгранично, а да нико из међународне заједнице то лудило не зауставља.

„Крива је међународна заједница која није спречила таксе од 10 одсто. Сада неко стиче популаност што је већ степен безумних мера и то користе за унутрашње потребе. То ме брине”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Где је Харадинај видео тенкове?

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се на писање појединих приштинских медија на албанском који су синоћ „видели” на улицама Београда тенкове. „Не знам где је Харадинај видео те тенкове синоћ. Мајко рођена, шта су у стању да измисле...„, реаговао је Вучић.

Приштинска „Газета експрес” објавила је, наиме, да се на улицама Београда наводно налази наоружана војска и да су тенкови у приправности, због протеста опозиције.

„Можда је фатаморгана у питању, а можда су тенкове видели у земљама које су њихови политички спонзори, код којих је, можда, било тих тенкова. Код нас није, а нема ни разбијених глава, код нас се слободно протестује”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Не попуштам притисцима, можете добити само изборе

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да није фасциниран протестима и да неће попуштати ванинституционалним притисцима. „Хоћете изборе? Шта хоћете? Ја да вам нешто попуштам, тим вашим глупостима и за шта се залажете, нећу. Нисам ни четири месеци када су шетали. Унапред вам кажем да ми не пада на памет”, рекао је Вучић новинарима, након трибине СНС „Јаке жене за јаку Србију”.

Подвукао је да ниједан захтев, никада неће да им испуни: „Може пет милиона да вас се скупи, можете само да добијете изборе и онда испуњавајте оно што је народу обећано. Ја под пристисцима нећу да радим и по томе се разликујем од свих других”, казао је Вучић.

Председник Србије рекао је и да је Србија земља у којој ће свакоме бити дозвољено да каже шта мисли али да силеџијство никада неће победити, нити постати мејнстрим, преноси Танјуг.

Гојковић: Када је једна жена нападнута, нападнуте смо све

Чланица Председништва СНС и председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић поручила је „женама Европе”, које данас иду слободно Римом, Паризом, Вашигнтоном и купују поклоне за Божић, да постоји једна мала енклава на територији Србије која се зове КиМ, и да ту живе жене које се боре за лекове, хлеб, кињиге, за новине на свом језику, за кисеоник, за небо...

„Небо над КиМ, убеђена сам, вреди једнако као небо над Берлином, Римом и Паризом”, подвукла је Гојковић у обраћању на скупу „Јаке жене за јаку Србију”.

Она је рекла да је аплаузом на те речи заправо послата порука да жене на КиМ нису саме, и да ће жене из централне Србије марширати са њима сваки дан за правду, за наш српски народ на КиМ, жене и децу, ако их позову.

Гојковић је нагласила да је остала без речи после говора председнице Уније жена СНС на Косову и Метохији Винке Радосављевић, која је у само пар реченица покушала да прикаже како је то данас бити Спркиња на КиМ, и уз то бити храбра, не дати на себе и свој народ, борити се за право свог народа.

„Тамо није лако ни лећи да спаваш, а камоли организовати величанствени марш за слободу и равноправност српског народа у Европи у 21 веку. Треба да посветимо овај скуп женама на КиМ, које су пре неки дан марширале храбро, и да посветимо њиховој дилеми коју ми је Винка изнела када сам јој честитала - да не зна да ли је то неко видео. Видела је чтава Србија и тај протест. Тај марш мира је у ствари марш солидарности свих нас за неправду коју доживљавају Срби и српска деца на КиМ и данас, док ми овде говоримо о нашој равноправност”, истакла је она.

Гојковић је рекла да наши грађани на КиМ, и наше жене тамо, имају право да живе једнако као сав развијени свет 21 века. И данашњи скуп, рекла је, треба посветити храбрости Винке и женама на КиМ, јер су оне у овом тренутку слика Србије. Обраћајући се женама на скупу, она је рекла да неће читати свој говор, иако су у њему важни рез ултати које је постигла наша држава.

„Има у говору дивних података о томе шта смо урадили до 2012. до 2018. године да би биле равноправне, видљивије и у политичком и јавном животу државе. Одустајем, јер сам бескрајно захвална Весни Станојевић која је пионир у овом послу, као и Марији Обрадовић, на покретању женске парламентарне мреже која је узор многима у свету.

Гојковић је казала да је Србија постигла много у вези равноправности полова, указујући да је донето много добрих закона. „Али, то није могуће ако немате подршку, ако не постоји јединство. Подршку имамо у ономе ко води ову странку, а то је Вучић. Као члан СНС захваљујем на томе, пре свега у име свих жена ове државе. Без његове подршке не би могли много тога да урадимо”, казала је она.

Рекла је да је Србија заиста лидер у Европи, што се тиче равноправности жена. Пренела је да увек добија велики аплауз када оде на међународне скупове, чим каже да не мора да набраја функције које заузимају жене у нашој држави, већ каже да су на свим одговорним местима жене, изузев једне, а то је место председника, који подржава жене. „То је сан многих жена”, нагласила је она и додала да, међутим, недостаје солидарност.

„Када неко напише да треба силовати Ану Брнабић, онда мисли да треба силовати сваку од нас, када неко напада неку жену само зато што припада другом политичком спектрр, каже ружну за мене, тај је послао поруку вама, вашим сестрама, мајкама, најмање само мени. Молим вас да будемо солдарни. Када је једна нападнута физички или вербално нападнуте смо све”, подвукла је она.

Истакла је да је најгоре када као жртва насиља налетите на зид ћутања других жена, али и медија који се труде да се никада то није десило, преноси Танјуг.

Јаке жене за јаку Србију

Јаке жене за јаку Србију – назив је скупа у организацији Српске напредне странке, у Београду, који је директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић отворила оценом да то што шест од девет националних музеја воде жене, углавном страначки неопредељене, показује колики значај Влада и председник Александар Вучић придају учешћу жена у јавном животу.

Трибини присуствују председник Србије и СНС, као и премијерка Ана Брнабић. Бојић је нагласила да су жене, пре свега, нечије ћерке, сестре, супруге и мајке, које, каже, уздижу Србију.

„Дају наду и рађају потомство и крче пут, али, да се не лажемо, свака од нас која се налази на неким позицијама у овој држави, не би имале такав ветар у леђа да немамо снажног лидера као што је председник Вучић”, рекла је Бојић, преноси Танјуг.

Према њеним речима, само тако јаке личности међу припадницима јачег пола, какав је и Вучић, могу да буду перципиране као вођа нације, што Вучић, каже Бојић, свакако јесте, али је, истакла је, свеједно окупио тим у којем има пуно жена.

„Мислим да смо својом улогом у претходним годинама оправдале поверење читаве нације и оних који су нас поставили на наша радна места. Ако Србија има природне лепоте, онда су оне највеће управо у овој сали”.

Бојић је подсетила да су жене на најважнијим позицијама у Србији – председника Скупштине, Владе, на челу министарстава, на местима државних секретара и директора многих институција и предузећа.

Како је рекла, оне дају нови живот и нову енергију нашој држави.

„Надам се бољитку и желим да вам честитам Нову годину, да вам у следећој години буде све добро и да се осећате добро на својим радним местима, да имате снажну подршку”, поручила је она.

Бојић је рекла да су жене лепши пол којем је потребна подршка и истакла да управо од СНС добијају ту подршку и да верује да ће та странка увек стајати иза жена у Србији.

На скупу, како је најављено, говориће и потпредседница Главног одбора СНС Марија Обрадовић, чланица Председништва СНС Маја Гојковић, председница Уније жена СНС на Косову и Метохији Винка Радосављевић и координаторка Сигурне куће у Београду Весна Станојевић.

Коментари37
472da
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miloš
Au predsedniče šta ispriča. Teško državi koje vode žene. A teško i ovoj zemlji ako vas većina žena podržava. Tj. teško ženama. I treće, a ko je to glasao za Anu Brnabić? Ko? Kad? Gde?
Majka 3 tri sina
Danas su u Srbiji žene ravnopravne sa muškarcima , ali moramo biti ravnopravne i sa LBT osobama , koje sve više zauzimaju najbolje funkcije, iako nemaju potrebnog iskustva i znanja !
Ravnopravnost žena i REGIONA
Sledeće izbore odlučiće snaga PRAVIČNIH ideja i RAVNOPRAVNOST za sve građane i regione, pogotovo pravo na rad. Zašto danas samo Vojvodina i Beograd imaju lokalne (pokrajinske) organe i vladu, koja ima milione evra za investicije u bolji život građana na lokalu ?! Zašto tu samoupravu i finansijska prava nemaju i 2,1 milion građana Centralne Srbije (Kragujevac) i 1,6 miliona Jugoistočne Srbije (Niš) !?
Milorad
POrodilje i mlade majke svakodnevno vide vasu podrsku, bednim i tesko ostvarivim nadoknadama.
jeremija
Samo se ti zavaravaj. Buđenje će biti bolno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља