петак, 18.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:58

Дарко Шарић осуђен за шверц кокаина на 15 година затвора

Адвокат најавио жалбу на пресуду
понедељак, 10.12.2018. у 11:07
Дарко Шарић (Фотодокументација „Политике”)

Судско веће Специјалног суда у Београду осудило је данас у поновљеном првостепеном поступку Дарка Шарића за шверц кокаина на 15 година затвора, смањивши му тако казну за пет година. Апелациони суд је укидајући првостепену пресуду оценио да је судско веће применило погрешни кривични законик и изрекло строже казне него што је то могло, уместо блажег закона где је максимална казна 15 година затвора.

Шарићев адвокат најавио жалбу
Адвокат Дарка Шарића, Радослав Баћевић најавио је данас да ће поднети жалбу на пресуду Специјалног суда којом је његов клијент осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина јер је, како је рекао, „веће само преписало оптужницу”.Баћевић је новинарима после суђења рекао да је веће Специјалног суда требало да расправи сва спорна питања које је навео Апелациони суд.„Веће не само што није расправило ниједно спорно питање већ је само преписало пресуду. Стиче се утисак као да веће није ни прочитало одлуку Апелационог суда”, казао је адвокат, преноси Бета.Баћевић је додао да је веће из одлуке Апелационог суда уважило само да је потребно применити блажи закон.Судско веће Специјалног суда у Београду осудило је раније данас у поновљеном првостепеном поступку Дарка Шарића за шверц кокаина на 15 година затвора, смањивши му тако казну за пет година.Казне су смањене и Горану Соковићу са 20 на 15 година и Жељу Вујановићу са 18 на 14 година.Апелациони суд је укидајући првостепену пресуду оценио да је судско веће применило погрешни кривични законик и изрекло строже казне него што је то могло, уместо блажег закона где је максимална казна 15 година затвора.

Казне су смањене и Горану Соковићу са 20 на 15 година и Жељку Вујановићу са 18 на 14 година, преноси Бета.

Оптуженом Родољубу Радуловићу, који се терети да је својим бродовима пребацивао дрогу из Јужне Америке, изречена је казна од 11 година затвора, пола године мање него раније.

Веће је саопштило да се Шарићу продужава притвор, као и да је остало при својим одлукама у вези чињеница које је раније изрекло у првостепеном поступку.

Председавајући Судског већа Синиша Петровић рекао је да су Шарић, Вујановић и Соковић који је у бекству, формирали криминалну групу за трговину дрогом и да су њени припадници били „урачунљиви, да су поступали са умишљајем, свесни својих дела и њихове забрањености”.

Дрога је пребацивана прекоокеанским бродовима, камуфлирана, при чему су чланови групе имали подељене улоге и користили шифре са лажним именима за међубну комуникацију, навео је председавајући.

Осталим окривљенима изречене су казне у распону од 10 до 13 година а у току је изношење образложења пресуде.

Председник већа Петровић завршио је са читањем образложења пресуде Шарићу у којем је саопштио да је примењен блажи закон.

„Током извршења кривичног дела закон се мењао и били смо дужни да применимо блажи”, рекао је Петровић.

Поводом захтева тужиоца Саше Иванића да оптужени исплате 47 милиона евра као износ стечен шверцом дроге, Петровић је рекао да тужилац није понудио доказе за то „сем голе тврдње”.

„Тужилац је морао да приложи доказе, или предложи вештачење како бисмо могли да утврдимо износ противзаконито стечене користи”, рекао је Петровић.

Он је подсетио да је део дроге заплењен.

„Посебну тежину су имале изјаве сведока сарадника али се пресуда не темељи само на томе, већ је изведен и велики број доказа”, рекао је Петровић.

У поступку су била три сведока сарадника који су осуђени на вишемесечне казне затвора, док је девет окривљених закључило споразум о признању кривице, због чега су им умањене казне током претходног суђења.

Шарић је уочи данашње седнице обавестио суд да неће присуствовати изрицању пресуде, што је урадио и претходни пут.

Он је осуђен за покушај шверца више од две тоне кокаина заплењене у акцији Балкански ратник у Монтевидеу, препродаје тоне дроге у Бразилу, пребацивању око две тоне кокаина из Јужне Америке у Европу, као и продају дроге у Италију.

 

Шарићевој групи укупно 300 година затвора

Специјални суд у Београду осудио је данас у поновљеном поступку Дарка Шарића на максималну казну од 15 година затвора као организатора криминалне групе која је прокријумчарила 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Шарић и припадници његове групе осуђени су укупно на скоро 300 година затвора.

По сопственој жељи, Шарић није присуствовао изрицању пресуде.

Његови сарадници и припадници групе осуђени су на казне од годину до 15 година затвора, док су двојица окривљених ослобођени оптужби за помагање извршиоцима после извршног кривичног дела.

Одлуком суда ни Шарићу нити било коме од није одузета имовина.

Према ставу суда, захтев тужилаштва за организовани криминал да се осуђенима одузме имовина у вредности од 47 милиона евра јер је прибављена на незаконит начин, остао је на нивоу тврдње.

Суд сматра да је тужилаштво у завршној речи навело само цифру, без извођења доказа и објашњења како се дошло до ове бројке.

Ова пресуда је изречена у поновљеном поступку, након што је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду из јула 2015. године, којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне.

Апелациони суд је тада оценио да је првостепени суд прекршио закон када није применио блажи закон који је донет 2005.

Према Кривичном законику из 2005. године за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога запрећена је казна од 5 до 15 година затвора, па је Шарић овога пута осуђен на максималну законску казну.

Првом првостепеном пресудом коју је укинуо Апелациони суд, Шарић и остали били су осуђени по одредбама закона које су ступиле на снагу 11. септембра 2009. године.

Казну од 15 година затвора суд је изрекао и Горану Соковићу који је у бекству, такође као организатору групе, док је Жељко Вујановћ, као трећи организатор осуђен на 14 година затвора.

Тројица сведока сарадника добили казне од од пет до 10 месеци затвора.

Ово је првостепена пресуда коју је Специјални суд изрекао након поновљеног суђења и на њу осуђени, њихови браниоци као и тужилаштво за организовани криминал имају право жалбе Апелационом суду.

Прву првостепену пресуду, којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне, укинуо је Апелациони суд у јуну 2016. године и наложио понављање суђења.

Специјални суд сматра да је током поступка утврђено да су Шарић Соковић и Жељко Вујановићи сада покојни Драган Дудић Фриц организовали транспорт кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине тако што су припадницима групе давали усмене налоге шифрованом комуникацијом, а ови су их извршавали.

Као припадници групе осуђени су Марко Пандрц на 13 и по година затвора, Ненад Новаковић на јединствену казну од 13 година, Бошко Недић, Дарко Тошсић и Никола Димитријевић осуђени су на по 13 година затвора.

Петар Обрадовић добио је 12 година затвора, Милош Цајић и Милан Миловац осуђени су на по 11 и по година затвора, а Родољуб Радуловић звани Миша Банана 11 година затвора.

На по 10 и по година затвора осуђени су Мијајло Ђоковић, Владимир Рачић Марко Рачић, Борислав Туњић као и Небојша Сретеновић, а Живко Сибински 10 година затвора.

Бобан Стојиљковић добио је две и по године због неовлашћеног ношења оружја, а Марко Дабовић годину дана затвора због кривичног дела фалсификовање исправе, док су обојица ослобођени од оптужбе да су извршили по једно кривично дело удруживања ради вршења кривичних дела и неовлашћено стављање у промет опојних дрога.

Сведоци сарадници тужилаштва Драшко Вуковић, Радан Адамовић и Небојша Јоксовић осуђени су на осам, 10 и пет месеци затвора. Мирко Кнежевић и Милош Николић су ослобођени од оптужби да су извршили помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Председник судског већа Синиша Петровић рекао је да је веће пресуду донео једногласно.

Шарићевој групи је поновљено суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Он је четири и по године био у бекству, а српским српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе.

Осморица оптужених су још у бекству.

Шарићу, Сретеновићу и Обрадовићу суд је данас продужио притвор, а Вујановићу и Цајићу кућни притвор.

У овом кривицном поступку процесуирано је укупно 37 лица.

Бојан Станојковић, Дарко Газдић и Александра Мишић су пресудом Вишег суда у Београду од 13. јула 2015.године, потврђеном пресудом Апелационог суда у Београду од 25. маја 2016. године, правоснажно ослобођени од оптужби.

У току поступка деветорица окривљених Александар Миодраг, Дејан Ракић, Марко Воротовић, Никола Павловић, Милош Крповић, Милош Пандрц, Мирко Миодраговић, Борис Лабан и Драган Лабудовић су осуђени на вишегодишње казне затвора на основу споразума о признању кривице.

Сходно тим пресудама осуђени су на укупно 69 година и 3 месеца затвора. Заједно са овим казнама Шарићева група добила је укупно 292 године и осам месеци затвора.

Они су осуђени због крјумчарења 1.1 тоне кокаина из Бразила у марту 2008. године, три кријумчарења у Италији током 2008. године када је заплењено укупно преко 650 килограма кокаина затим за кријумчарење из Аргентине крајем 2008.године и из Уругваја, када је заплењено 2.174 килограма и 682 грама кокаина пронађеног на јахти „Мауи” која се налазила у уругвајским територијалним водама.

Чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева.

Полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији „Балкански ратник”.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра, преноси Танјуг.


Коментари12
ad13c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

коментар
Oдузимање противправно стечене имовинске користи, као рецимо читавог ланца теретана, сплавова, бројних станова и хотела у Србији, потом јавна процена њихове стварне вредности, затим јавна продаја и давање тих одузетих пара за обнову болница или куповину апарата? И онда за годину дана испратити да ли су те болнице стварно обновљене и да ли су им предате паре? Одузимање све противправно стечене имовине је једина делотворна санкција која осигурава да се особа више неће бавити криминалом.
srbislav nemanjic
Sveštenik Branislav Peranović, u kampu za odvikavanje, napravi pogrešan korak, prekorači i dobije dvadeset godina, a Ovaj, satre ko zna koliko hiljada mladih ljudi i dobije petnaest, uz očekivanja pomilovanja i slično verovatno ni deset???
Brano MNE
Ne mogu mu dva puta suditi za isto delo i zato se predao u Srbiji jer ga i USA potrazuje,a tamo bi za 5,7 tona dobio dozivotnu. Da li se sa nekim ovde nesto dogovarao nemam saznanja!
Vidoje
On bi nas bolje predstavljao kao sef diplomatije ,covek je poliglota ,a ne verujem da bi potpisao Briselski sporazum.
Sinisa
Zasto Dacici njemu ne obezbedi nanogicu kao svojoj drugarici Ceci?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља