уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:25

Нема новца за награду „Николај Тимченко“

Јован Пејчић, председник Задужбине „Николај Тимченко“, истиче да jе рeч о петоро добитника, а средства је требало да обезбеди град Лесковац
Аутор: Д. Коцићуторак, 11.12.2018. у 14:26
Николај Тимченко (Фото Д. Коцић)

Лесковац – Нажалост, ми још увек нисмо у могућности да исплатимо новчани део који дугујемо за петоро добитника награде „Николај Тимченко“. Ради се о скромним, симболичним наградама. Скупштина Града Лесковца је својевремено донела одлуку да сваке године директно за награду даје тај износ. Надам се да ћемо у разговору са градским челницима и тај проблем пребродити, казао је Јован Пејчић, председник Задужбине „Николај Тимченко” на овогодишњим 10. данима названим по имену великог лесковачког књижевног критичара, филозофа и новинара.

Награда Задужбине „Николај Тимченко“ за најбољу књигу из области науке и књижевности зa 2018. годину, по одлуци жирија, како смо јавили, додељена је Александру Јовановићу за књигу „Стих и памћење“ о поезији и поетици Милосава Тешића.

На Данима Никоја Тимченка промовисана је књига о Васку Попи „Будно око“, припремљена из Тимченкове заоставштине. О делу су говорили Владимир Мичић и Јован Пејчић. Поводом Дана Николаја Тимченка објављене су монографија Драгане Бедов о Николају Тимченку и његовој мисли о српској књижевности 20. века и књига прошлогодишњег добитника Марка Недића. Рукописна заоставштина Николаја Тимченка садржи више томова есејистичко-критичких и монографских радова. Задужбина „Николај Тимченко“ и Лесковачки културни центар објавили су 2008. године „Библиографију Николаја Тимченка“ аутора Дејана Вукићевића која обухвата 1.161 јединицу и 62 текста о овом угледном лесковачком филозофу и новинару.

 


Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља