понедељак, 26.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 12.12.2018. у 14:41 П.О.

Хапшења због злоупотреба полиције, синдиката и пи-ар агенција

(Фото МУП Србије)

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима, у циљу сузбијања финансијског криминала и корупције у више одвојених акција ухапсили су десет особа, док су против још четири особе поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Они се сумњиче да су извршили више кривичних дела од 2013. године до данас којим су оштетили буџет Републике Србије, правна и физичка лица за више од милион евра, саопштено је из МУП-а Србије.

Осумњичени се терете да су извршили кривична дела трговина утицајем, злоупотреба службеног положаја, примање мита, злоупотреба положаја одговорног лица, удруживање ради вршења кривичног дела, пореска утаја и  недозвољен промет акцизних производа.

Међу осумњиченима су три полицијска службеника, бивши руководилац у „Телекому Србије“, овлашћено лице Синдиката железничара Србије, бивше одговорно лице „Комерцијалне банке“ и други.

Полицајац осумњичен да је упозорио осуђеника да бежи

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Н. Ђ. (1990), полицијског службеника Полицијске управе у Краљеву, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Он је осумњичен да је 7. децембра 2018. године упозорио једног мушкарца да је у Полицијску управу у Краљеву стигла наредба за привођење његовог сина ради издржавања казне затвора.

Полицијски службеник му је, како се сумња, рекао да пренесе сину да се сакрије, јер ће га полиција тражити, што је он и учинио, након чега је његов син постао недоступан полицијским службеницима. Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

Синдикалци се сумњиче за злоупотребе са мобилним телефонима

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапсили су Б. М. (1964), овлашћено лице Синдиката железничара Србије, С. В. (1982), бившег руководиоца у предузећу «Телеком Србија», А. Д. (1986) и Ј. М. (1982) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја одговорног лица.

По налогу тужилаштва, кривична пријава у редовном поступку поднета је и против четрдесетпетогодишњег мушкарца. Осумњичени Б. М. се терети да је организовао криминалну групу, која је у периоду од 2016. године до маја ове године злоупотребљавајући могућности „Телекома“ које се односе на провере и продају пакета, који укључују мобилне телефоне веће вредности, противправно присвојила око 160.000 евра.

Он је осумњичен да је искоришћавањем свог овлашћења за посредовање и заступање Јединствене синдикалне организације (ЈСО ТКС) и положаја овлашћеног лица Синдиката железничара Србије за реализацију уговора, а у оквиру пословне сарадње са „Телекомом Србије“, подносио захтеве за куповину пакета који укључује добијање мобилних телефона. Потом је, како се сумња, преузимао пакете, у оквиру којих и телефоне марке „ајфон“ и „самсунг“ велике вредности, без испуњавања уговорних обавеза према „Телекому“.

Телефоне су, како се сумња, остали чланови групе потом продавали физичким лицима, а са друге стране закључивали фиктивне уговоре користећи идентитете других физичких лица, држављана Републике Србије, без њиховог пристанка и знања.

Осумњичени С.В. се терети да је у информационом систему „Телекома“, користећи своја овлашћења, проверавао да ли ова лица чији је идентитет био злоупотребљаван, могу закључивати уговоре са „Телекомом Србија“, о чему је обавештавао организатора групе. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Полицајци штитили осумњиченог за насиље у породици

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су Д. Ј. (1972), руководилац у Полицијској управи за град Београд, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело трговина утицајем и злоупотреба службеног положаја.

Такође, против тридесетшестогодишњег полицијског службеника Полицијске станице Звездара због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, по налогу тужилаштва, поднета је кривична пријава у редовном поступку.

Ухапшени Д.Ј. је осумњичен да је 1. новембра ове године полицијском службенику ПС Звездара рекао да не предузима мере из своје надлежности према једном мушкарцу, за којим је била расписана потрага због кривичног дела насиље у породици.

Извршеним проверама у ПС Звездара утврђено је да се по предмету није поступало у складу са законом, а полицијски службеник је осумњичен да је свесно обуставио даљи рад по наведеном предмету.

Ухапшени Д.Ј. је осумњичен и да је у 16 ситуација неовлашћено приступао подацима грађана у систему ЈИС МУП-а и исте саопштавао трећим лицима. Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Припадник МУП-а ухапшен због мита

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су Н. К. (1977), запосленог у Сектору за материјално - финансијске послове МУП-а, због постојања основа сумње да је извршио три кривична дела примање мита.

Он је  осумњичен да је од одговорних лица два предузећа и још једног мушкарца  у више наврата захтевао и примао новац, како би им, омогућио увид и доставио део пословне и финансијске документације Сектора за материјално - финансјике послове МУП-а која се односи на поступке продаје секундарних сировина, возила и слично, а како би на основу тако добијених информација ова лица у будућим, планираним, поступцима стекла повољнији статус у односу на друга правна лица приликом учешћа у наведеним поступцима.

Ухапшени је, како се сумња, на овај начин себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 62.000 динара. Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Осумњичени да су оштетили буџет за око 50 милина динара                                                               

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, у сарадњи са Пореском полицијом и по налогу Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу, ухапсили су К. С. (1983), руководиоца у предузећу „Trade exspress”, и Б. Г. (1985), запосленог у овом предузећу, због постојања основа сумње да су извршили три кривична дела пореска утаја. Због сумње да је починио иста кривична дела расписана је потрага за С. М. (1973), одговорним лицем предузећа „Trade exspress“.

Они су осумњичени да, у периоду од јануара 2016. до краја 2017. године, у пореским пријавама нису приказали производњу и испоруку бетона, продају фракција песка и набављених половних аутомобила из иностранства, при чему новац од продаје није уплаћен на пословни рачун предузећа. На тај начин су, како се сумња, избегли плаћање пореза по више основа, чиме је оштећен буџет Републике Србије за износ од 49.759.676 динара. 

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Основном јавном тужилаштву у Крагујевцу.

Нема доказ о пореклу тоне дувана

Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку ухапсили су И. М. (1975) из Обреновца због постојања основа сумње да је извршила кривично дело недозвољен промет акцизних производа.

Приликом прегледа возила, марке „фиат скудо“, којим је управљала осумњичена, у месту Прељина, пронађено је 1.043 килограма резаног дувана намењеног нелегалном тржишту, за који осумњичена није имала доказ о пореклу. На овај начин она је, како се сумња, оштетила буџет Републике Србије за 5.434.134 динара.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведена Основном јавном тужилаштву у Чачку.

Злоупотреба са пи-ар услугама за „АМС осигурање” и „Комерцијалну банку”

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица агенције за комуникације и односе с јавношћу „Tanya Communications“ због постојања основа сумње да је извршилa кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Она се сумњичи да је у периоду од 2013. до краја 2015. закључила три уговора о пружању маркетиншких, рекламних услуга и услуга промоција у медијима за фирму „АМС Осигурање“ и за то испоставила фактуре ово предузећу, по којима је извршено плаћање у укупном износу од 2.900.000 динара на рачун њене агенције, а на име услуга које иначе нису извршене.

Како се сумња, ова новчана средства потом је пренела на рачуне других агенција и правних лица, на који начин им је прибавила противправну имовинску корист, а чиме је оштетила „АМС Осигурање“.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица једног сектора у „Комерцијалној банци“, док су расписали потрагу за А. П. (1962), бившим одговорним лицем „Комерцијалне банке“, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Они су осумњичени да су током 2016. године фаворизовали агенцију „Креаб“ из Стокхолма да иста без спровођења поступка јавне набавке, добије посао о пружању услуга корпоративног и финансијског ПР-а у поступку приватизације „Комерцијалне банке“.

Осумњичени А.К. се терети да је након тога, приликом давања сагласности о ангажовању поменуте агенције, на седници Извршног одбора „Комерцијалне банке“ довео у заблуду чланове да наводно поседује сагласност Владе Републике Србије и других већинских акционара, како би одобрили закључивање уговора са агенцијом, иако је у том тренутку већ био на снази Уговор о ангажовању приватизационог саветника закључен између Републике Србије и „Nomura International PLC“, којим су  биле предвиђене маркетиншке активности везане за поступак приватизације банке.

Они су на овај начин оштетили „Комерцијалну банку“ за 45.548.555 динара.

 

Коментари2
de410
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

prevareni kupac
Da li hoćete da objavite mućke pojedinaca iz Tehnomanije.Sve po zakonu a nije .Posedujem dokumentaciju.
Павле И. Премовић
Американци имају најједноставнији правни начин за откривање утаје пореза. Питају власника ако купује за повећу готовину или улаже у банку такву готовину да ли је платио порез на те паричке. А потом долази оно: оклен ти, бре, ти новци?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља