понедељак, 14.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:57

Омбудсман и Инцко опречно о застави Српске

Док Љубинко Митровић сматра да правни акти не забрањују уношење обележја РС у Председништво БиХ, високи представник оцењује да је закон против тога
Аутор: Младен Кременовићсреда, 12.12.2018. у 17:03
При­јем за ам­ба­са­до­ра Ср­би­је у време док је за­ста­ва РС би­ла у са­ли Пред­сед­ни­штва (Фо­то Пред­сед­ни­штво БиХ)

Од на­шег стал­ног до­пи­сни­ка

Ба­ња­лу­ка – От­ка­ко је у Ми­ло­рад До­дик још у из­бор­ној кам­па­њи на­ја­вио да у Пред­сед­ни­штву БиХ не­ће се­де­ти уко­ли­ко у про­сто­ри­ја­ма не бу­де ис­так­ну­та и за­ста­ва РС, не пре­ста­ју пре­пир­ке око то­га има ли ен­ти­тет­ским обе­леж­ји­ма ме­ста у за­јед­нич­ким ор­га­ни­ма БиХ. У њих су се са­да, опреч­ним ста­во­ви­ма, укљу­чи­ли и ви­со­ки пред­став­ник у БиХ Ва­лен­тин Ин­цко, ко­ји је по­др­жао бо­шњач­ко-хр­ват­ско ми­шље­ње о то­ме, и ом­буд­сман за људ­ска пра­ва БиХ Љу­бин­ко Ми­тро­вић, ко­ји се ни­је из­ри­чи­то из­ја­снио али је оце­нио да за­кон не зах­те­ва за­бра­ну за­ста­ве РС на том ме­сту.

Ин­цко је, пак, из­ја­вио да је по­сто­је­ћи за­кон ја­сан и про­ту­ма­чио га та­ко да је за­кљу­чио ка­ко у ин­сти­ту­ци­ја­ма БиХ мо­же да бу­де ис­так­ну­та са­мо за­ста­ва БиХ. Ме­ди­ји­ма је ис­при­чао да се Кан­це­ла­ри­ја ви­со­ког пред­став­ни­ка (ОХР) уна­пред ин­те­ре­со­ва­ла да ли ће на не­дав­ној сед­ни­ци Са­ве­та за спро­во­ђе­ње ми­ра у БиХ (ПИК) би­ти за­ста­ва РС и да су пред­став­ни­ци те кан­це­ла­ри­је по­ра­ни­ли пре те сед­ни­це ка­ко би про­ве­ри­ли „има ли за­ста­ве”. 

„Ми ни­смо тра­жи­ли, ми смо оче­ки­ва­ли да се по­шту­је За­кон о за­ста­ви БиХ, ко­ји је на­мет­нуо ви­со­ки пред­став­ник, а ко­ји је он­да и усво­јен”, ре­као је Ин­цко. 

Ви­со­ки пред­став­ник је, до­ду­ше, ис­та­као да, прем­да по сло­ву за­ко­на у ин­сти­ту­ци­ја­ма БиХ, као и на са­стан­ци­ма с ме­ђу­на­род­ним ин­сти­ту­ци­ја­ма, „мо­же би­ти са­мо јед­на за­ста­ва”, и тај се за­кон мо­же ме­ња­ти.

„За­кон о за­ста­ви БиХ не уре­ђу­је пи­та­ње уно­ше­ња за­ста­ве РС у Пред­сед­ни­штво БиХ, па из то­га про­ис­ти­че да је до­зво­ље­но све што ни­је из­ри­чи­то за­бра­ње­но”, за­у­зео је дру­га­чи­ји став ом­буд­сман Ми­тро­вић, ка­ко је пре­не­ла Ра­дио-те­ле­ви­зи­ја РС.

Ка­би­нет Ми­ло­ра­да До­ди­ка, но­вог пред­се­да­ва­ју­ћег Пред­сед­ни­штва БиХ, од­мах на­кон што је он пре­у­зео ту ду­жност по­ста­вио је за­ста­ву РС у ход­ни­ку ове ин­сти­ту­ци­је. Не­ко­ли­ко са­ста­на­ка, као што је био при­јем за ам­ба­са­до­ра Ср­би­је, и одр­жа­но је у са­ли ис­под за­ста­ве Ре­пу­бли­ке Срп­ске. Али, по­том је на ред до­шла сед­ни­ца ПИК-а, у чи­јем су са­ста­ву ам­ба­са­до­ри ва­жних зе­ма­ља. До­дик се с ње уда­љио уз об­ја­шње­ње да у про­сто­ри­ја­ма где се сед­ни­ца одр­жа­ва не­ма ис­так­ну­тих обе­леж­ја РС, ен­ти­те­та ко­ји, ка­ко је ре­као, по Уста­ву БиХ за­јед­но са Фе­де­ра­ци­јом БиХ чи­ни БиХ. 

„У Уста­ву БиХ пи­ше да се БиХ ’са­сто­ји’ од два ен­ти­те­та”, ка­же До­дик. 

Из РС не­го­ду­ју и због то­га што је у за­јед­нич­ким ор­га­ни­ма БиХ, осим за­ста­ве це­ло­куп­не др­жа­ве, фак­тич­ки ипак ис­так­ну­та за­ста­ва јед­ног ен­ти­те­та – Фе­де­ра­ци­је БиХ. На­и­ме, ка­ко се на­по­ми­ње у Срп­ској, ма­да је Устав­ни суд БиХ 2006. од­био Фе­де­ра­ци­ји БиХ пра­во да она за­ста­ву с љи­ља­ном и ша­хов­ни­цом но­си као сво­ју, ни­су ус­пе­ли по­ку­ша­ји да се усво­је но­ви сим­бо­ли тог ен­ти­те­та. Од та­да Фе­де­ра­ци­ја БиХ ко­ри­сти сим­бо­ле БиХ као сво­је, што зна­чи да у ор­га­ни­ма БиХ јед­на те иста за­ста­ва пред­ста­вља обе­леж­је БиХ, као и Фе­де­ра­ци­је БиХ. 

По­сто­је­ћи из­глед за­ста­ве РС ни­је спо­ран са ста­но­ви­шта ње­не устав­но­сти. Али, Жељ­ко Ком­шић, хр­ват­ски члан Пред­сед­ни­штва БиХ, на кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре у Са­ра­је­ву с Ба­ки­ром Изет­бе­го­ви­ћем, ли­де­ром СДА, ис­при­чао је не­дав­но ка­ко он иде с јед­не, а Ше­фик Џа­фе­ро­вић с дру­ге стра­не Пред­сед­ни­штва БиХ, „па ко пре стиг­не” – ски­не за­ста­ву РС. До­ду­ше, од­мах по­том је ту из­ја­ву ре­ла­ти­ви­зо­вао као ша­лу, об­ја­шња­ва­ју­ћи сад „озбиљ­но” да не зна ко укла­ња за­ста­ву.

По­сла­ни­ци До­ди­ко­ве стран­ке на­ја­ви­ли су да ће уско­ро отво­ри­ти пи­та­ња ис­ти­ца­ња за­ста­ве РС у пар­ла­мен­ту БиХ, а да оче­ку­ју да се о то­ме рас­пра­вља и у Са­ве­ту ми­ни­ста­ра БиХ. То је ју­че по­твр­дио по­сла­ник и СНСД-а у Пред­став­нич­ком до­му Пар­ла­мен­тар­не скуп­шти­не БиХ Ста­ша Ко­ша­рац.

 


Коментари8
a565e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Драган
Ма, какав закон? Миле је закон!
buki
Mogu misliti koliko zele Srbe, kad ne mogu ni zastavu da im gledaju. Jadna Bosno sta ti napravi SAD I EU, a kao da je juče bilo, kad smo se u okviru bratskih susreta četiri opstine, tako lepo druzili sa Muslimanima i Srbima u Ilijasu.
tuzni srba
Jedino sto se medusobno iskljucuje jeste cinjeca da je BiH drzava i clan UN-a tako da je funkcija visokog predstavnika konfliktna,suprotna logici i znaci okupaciju, ako je BiH okupirana s Namesnikom koji je nametao zakone i ostalo povrh legalno biranih predstavnika tri naroda, dokaz je da BiH nije slobodna clanica Un-a nego u statusu formalnog clana sto je ili imaginacija ili sila iznad pravila i zakona ???!!!
dodo_handri
ocigledno da Incku smeta zastava Republike Srpske, Srbi, Republika Srpska, itd
Milosav Popadic
Ako Federacija istice zastavu Bosne i Hercegovine kao svoju, Republika Srpska - kao ravnopravan entitet - ima pravo da istakne svoju zastavu. Sve drugo je eklatantan primjer diskriminacije.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља