уторак, 19.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:14

За бољу заштиту породиља

Аутор: Катарина Ђорђевићпетак, 14.12.2018. у 20:30
Фото Д. Јевремовић

У ор­га­ни­за­ци­ји ини­ци­ја­ти­ве „Ма­ме су за­кон” су­тра ће би­ти одр­жан про­тест „Ма­ме су љу­те”, јер бу­џе­том за 2019. го­ди­ну ни­су пла­ни­ра­на до­дат­на из­два­ја­ња за мај­ке и по­ро­ди­ље. Ка­ко у раз­го­во­ру за наш лист ис­ти­че на­род­на по­сла­ни­ца Та­тја­на Ма­цу­ра, ма­ме ће по­но­во кре­ну­ти у про­тест­ну шет­њу, јер се ни­шта не чи­ни у ве­зи са обе­ћа­ним из­ме­на­ма За­ко­на о фи­нан­сиј­ској по­др­шци по­ро­ди­ци са де­цом, због ко­јих по­је­ди­не по­ро­ди­ље има­ју при­ма­ња од све­га не­ко­ли­ко хи­ља­да ди­на­ра. 

– Обе­ћа­ње ми­ни­стар­ке за де­мо­гра­фи­ју и по­пу­ла­ци­о­ну по­ли­ти­ку да ће ми­ни­стри­ма ра­да и фи­нан­си­ја пред­ло­жи­ти да се за по­ро­ди­ље ко­је има­ју ма­ње од шест ме­се­ци ста­жа од­ре­ди за­кон­ски ми­ни­мум на­кна­де ко­ји не­ће би­ти де­гра­ди­ра­ју­ћи и да се по­ро­ди­ља­ма са ви­со­ким пла­та­ма, уме­сто са­да­шње три, об­ра­чу­на­ва пет про­сеч­них ре­пу­блич­ких за­ра­да, пред­ста­вља ре­то­ри­ку без по­кри­ћа, јер је бу­џет за на­ред­ну го­ди­ну усво­јен, а у ње­му ни­је пред­ви­ђен ни ди­нар за по­ро­ди­ље. Да би­сте пла­ни­ра­ли из­ме­не за­ко­на, мо­ра­те има­ти сред­ства из бу­џе­та. С об­зи­ром на то да је бу­џет усво­јен, обе­ћа­ња др Сла­ви­це Ђу­кић Де­ја­но­вић не­ма­ју по­кри­ће. Ако и бу­де не­ких да­ва­ња, она ће би­ти ми­зер­на – сма­тра Та­тја­на Ма­цу­ра. 

Она под­се­ћа да је пр­ви про­тест труд­ни­ца и по­ро­ди­ља одр­жан 25. сеп­тем­бра у Бе­о­гра­ду. На­кон про­тест­не шет­ње цен­трал­ним бе­о­град­ским ули­ца­ма, по­ро­ди­ље, труд­ни­це и по­сла­ни­ца По­кре­та цен­тра Та­тја­на Ма­цу­ра пре­да­ле су Скуп­шти­ни Ср­би­је Пред­лог за­ко­на о из­ме­на­ма и до­пу­на­ма За­ко­на о фи­нан­сиј­ској по­др­шци по­ро­ди­ца­ма са де­цом. У ње­му се, из­ме­ђу оста­лог, тра­жи да на­кна­да за вре­ме по­ро­диљ­ског од­су­ства или од­су­ства ра­ди не­ге де­те­та не мо­же би­ти ма­ња од ми­ни­мал­не за­ра­де. 

Та­тја­на Ма­цу­ра под­се­ћа да Ини­ци­ја­ти­ва „Ма­ме су за­кон” тра­жи из­ме­ну оних та­ча­ка за­ко­на ко­је угро­жа­ва­ју по­ро­ди­ље ко­је су ра­ди­ле ма­ње од 18 ме­се­ци у кон­ти­ну­и­те­ту, мај­ке пред­у­зет­ни­це, мај­ке ко­је има­ју де­цу са ин­ва­ли­ди­те­том, де­цу ко­ја су ро­ђе­на као тре­ће и че­твр­то де­те у по­ро­ди­ци пре 1. ју­ла а има­ју ма­ње од де­сет го­ди­на и мај­ке ко­је за­ра­ђу­ју ви­ше од три ре­пу­блич­ке про­сеч­не пла­те. Њи­хов пред­лог из­ме­не За­ко­на са­др­жи ја­сне тач­ке, ме­ђу ко­ји­ма је и та да ни­јед­на по­ро­ди­ља не сме да при­ма на­док­на­ду ма­њу од ми­ни­мал­ца у Ср­би­ји. 

 


Коментари3
4f1cc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zoran
Preko socijale niko nije povratio drustvo, niti natalitet podigao. Samo promenom vrednosti u drustvu. Nazalost vi imate kontradikcije u drustvu danas. Sa jedne strane vam se natura nesto sto je negativno po natalitet, a sa druge vi pokusavate da ga podignete socijalom. Imate 2 lose stvari.
Rade
Apsolutna podrska predlogu da nadoknada ne sme i ne treba da bude manja od minimalca. To su zene iz socijalno ugrozeniih kategorija koje i pored svega hoce da radjaju a ne kriminalci koji hoce da pljackaju budzet. Ovde za svakakve gluposti ima novca ali za buducnost ove zemlje, bebe izgleda da nema.
Maja Medić
Onaj novac predviđen za migrante treba preraspodeliti na podršku rađanju. To je dalo rezultat u Rusiji, postigli su pozitivan natalitet. Uveli su da majka koja je rodila troje dece može ranije da ide u penziju, ona je dala svoj doprinos povećanju radne snage, dobija i dodatak na penziju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља