среда, 20.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:01

„Млохава тестенина” мучи Хрвате

Аутор: A. M.уторак, 18.12.2018. у 11:25
(Фото Пиксабеј)

Потрошачи у Хрватској воле гњецавију тестенину од Италијана, а да то ни сами нису знали. Управо се тим сазнањем руководио најпознатији италијански произвођач пасте „Барила” када је одлучио да на хрватско тржиште испоручује тестенину која брже постаје мека, преноси портал Индекс.

Одговарајући на питање једне Хрватице, постављено на „Фејсбуку”, зашто је тестенина у тој земљи лошијег квалитета него у Италији, из компаније произвођача објаснили су да „разлике заправо нема”, те да су обе направљене од дурум пшенице, само што она коју једу Италијани садржи више протеина, па зато након кувања остаје тврђа. Тиме се, како је наведено у одговору, задовољавају потребе италијанских потрошача који воле тврђу тестенину.

На то је корисница „Фејсбука” замолила компанију да је упути на истраживање на основу којег су закључили да Хрвати воле гњецавију пасту, али је одговор изостао.

Иако се потрошачи у источноевропским земљама већ годинама жале на то да им глобални брендови продају мање квалитетну робу него на западу, па прашак за веш лошије пере, а крем има мање лешника, готово ни једна компанија досад то није јавно признала. Реч је о томе да произвођачи користе „рупу у закону” која им дозвољава да производ прилагоде укусу локалног тржишта.


Коментари13
f4d5d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Al Dente
Ustaljeno je misljenje medju zapadnjacima da je kulinarstvo na istoku inferiorno njihovom (kao i sve drugo sto se proizvodi). Ovde ukljucuju i Hrvatsku i ako je turisticka destinacija. O Srbiji gde se ne jede nego se krka, da ni ne pricamo. Istina je da se zapadni proizvodjaci i trgovci prilagodjavaju ukusu i plateznoj moci kupaca. Kvalitetniju robu salju u skuplje gradove pa i skuplje gradske cetvrti, i obrnuto, unutar njihovih vlastitih drzava. Ali zasto to iznenadjuje nase "znalce" europskih "perspektiva" to je prica za sebe. Inace sto se testenina tice zapadni renomirani proizvodjaci na pakovanju pisu ne samo od kog je brasna vec i koje je optimalno vreme za kuvanje. U principu, sto je ta brojka veca to je testenina skuplja. Ako ignorisete taj podatak (prekuvate) dobicete mecavu testeninu i od one najkvalitetnije. U nasem slucaju vidi se odsustvo ove preciznosti sto govori da se testenine ovde kuvaju i kupuju djuture. Gleda se samo skupo/jeftino, pa smo onda opet kod krkanja.
DraganaS
Barila u Srbiji je sramotno skupa ,tako da je i ne pogledam .U Lidlu u Nemačkoj je vrlo česta akcija pakovanje od kilogram za ispod evra .Zato sam pregledala domaće proizvodjače i otkrila "Danubius" .Odlična testenina za neki koliko-toliko pristojan novac .Pošto je u pitanju durum pšenica ,treba znati da je ona inače skuplja od normalne pšenice ,zbog velike osetljivosti tokom gajenja .Inače MB ima pizza brašno ,mada je i njihovo tip 500 odlično za pizzu .Razlika je ogromna u ukusu u odnosu na obično ,a skuplje je za 20-30 dinara .Pošto ne jedemo pizzu svaki dan ,isplati se sebi priuštiti "malu Italiju" u sopstvenoj kući. Za hleb uzimamo brašno iz lokalnog mlina u velikom džaku.Kada udjete u rutinu sa hlebom ,nije nikakav problem,a ostatke možete zamrznuti,tostirati ,napraviti kockice ...ima puno načina za iskoristiti stari hleb.Inače je ovo klasična podela na istočno i zapadno tržište ,u kojoj odbijam da učestvujem,prosto odaberem druge proizvode od ovih izvikanih.
Italy
Gospodjo, za vasu informaciju Barilla vec dugo ima pogone u Rumuniji, a i ono sto se proizvede u Italiji dolazi od brasna iz Rumunije. Zato u Italijani najmanje komzumiraju Barillu, izvikani brend koji najvise jedu stranci. Postoje paste iz R.Emilije i juga Italije koje Italijani konzumiraju i koje su, bar po meni lepseg ukusa. Ziveo sam u Italiji sa italijanima nekih 15-ak godina, tako da sam i sam dosta toga naucio sto se njihove kuhinje tice.
Препоручујем 6
Trpe
Zato kupujte hranu od bivsojugoslovekih firmi a ne od belosvetskih firmi koije ovde prodaju samo skart robu !
Мирослав
И то је дискутабилно. Пре пар година је било о квалитету Подравкине Линоладе која се продаје у Србији. Имала је процентуално знатно више шећера од оне која се продаје у Хрватској. Зашто? Одговор њиховог гласноговорника је био да су ,,спровели истраживање и закључили да се таква више свиђа овдашњем становништву"! Нису одговорили ко, када и где је извршио анкету. Не знам да ли се нешто од тада променило. Лично је не конзумирам.
Препоручујем 21
@Боривоје Банковић
Uuuuuuu, al vi imate vremena!
Боривоје Банковић
Од тренутка кад моја жена извади брашно из плакара до куваних резанаца не прође сат времена. Да бисмо их купили у продавници требало би нам бар пола сата. Даље, цена је троструко нижа, резанци нису гњецави као куповни а укус је неупоредив. Шта је боље: да будете са породицом у својој кухињи, или да исто то време проведете у реду у "Идеи" где од пет каса раде две, па да прескупо платите тестетнину која се распада у лепак за тапете кад се кува? Моја супруга одбија да једе ђубре и зато сама прави све што може, а ја је у томе потпуно подржавам.
Препоручујем 30
Мирослав
Није много дуже од времена које вам треба да одете до радње и то купите. Сигурно је јефтиније а и знате шта је унутра.
Препоручујем 11
Ташко Васиљев
Нажалост, нису само јестиве ствари лошијег квалитета "за Источно тржиште". Ту су наравно и козметички производи, апарати за домаћинство и бела техника, електроделови, наравно ту су и аутомобили које увозе неке наше фирме... Укратко - све! Било је то давне 1979 када сам први пут приметио назнаку на новокупљеном музичком рисиверу значајне европске фирме "Only For Eastern Markets". Још да је стајало "Only for Socialist States". То је такође случај и са гардеробом - погледајте на пр. "Зару" у Италији и исту робу у Македонији (ваљда је исто и у Србији). Ето, тамо су појурили наши вајне "демократе" касних 80-тих, променивши социјалистичку длаку преко ноћи. Одтада наовамо свесан сам да све што се пласира код нас у бившој Југи, па и шире на бившем Истоку (у земљама бившег Варшавског пакта) је далеко од квалитета, а вероватно је и затровано адитивима који су забрањени у ЕУ и Америци. Нису они криви што ми немамо јачу контролу лошег квалитета увезене робе, коју би морали вратити произвођачу.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља