уторак, 20.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55

Вучић: Без компромиса о КиМ - трагедија из које излазимо поражени

Избори су могући али најважније шта је у интересу грађана, каже председник Србије
среда, 02.01.2019. у 13:23
(Фото Танјуг)

Истина је да на Косову није све албанско и истина је да на Косову није све српско и истина је да морамо да постигнемо компромис, изјавио је председник Србије Александар Вучић, уверен да ће „онај ко то не разуме увести Србију у највећу трагедију из које ћемо изаћи поражени, горе поражени него икад”, преноси Танјуг.

„Ако то људи не разумеју, а видим да не разумеју, ја такође с тим немам проблем. Али, ја да водим политику у будућности која ће Србију да уведе у најтеже трагедије, ја то нећу”, поручио је он у интервјуу за „Еспресо”.

Србији ћу да подижем национални понос и национално достојанство, да добијемо више него што смо имали раније, додао је он.

„Много више него што смо имали у време оних који су све погубили. Да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, али и на свим другим местима. Да се Срби подигну и осећају да су свој на своме и да имају заштиту своје Србије. А да уводим Србију у ратове и сукобе из којих не можемо да изађемо као победници, то нећу”, истиче председник Вучић.

Упитан да ли би могао конректније да објасни термин разграничење Косова, Вучић одговара да то никад није рекао на тај начин, већ да је говорио о успостављању границе између нас и Албанаца...

На констатцију новинара да ако успоставимо границу то значи да смо их признали, он каже:.

„Чекајте, чекајте, моје питање за вас је: да ли ви мислите да овако можемо још сто година? Да ли ви хоћете да решите проблем или нећете? Хоћете да га оставимо вашој и нашој деци, хоћете да они сутра иду у ровове? Ја не бих волео да моје дете иде у ров. Ја бих желео да моје дете, и једно и друго и треће, могу да размишљају о томе какву ће будуцност да имају, и ово које је сад за војску од 21 године и овај мали с годину и по дана.„

Шта је то што Србија има на Косову, пита он, с озбиром да је, каже, слушао приче како је најгори и највећи издајник и то од људи у чије време је Косово добило независност.

Подсећа да је Косово прогласило независност 2008. године.

„А како је то изгледало? Један је отишао у Румунију, други је одржао протест овде који се завршио општом медијском агонијом око патика за Косово, да вас подсетим. Је л тако било?”, додаје Вучић.

Наводи да смо потом, 2009. Србе избацили из УН и увели у Евопу и европске преговоре, 2010. године се догодила најкатастрофалнија одлука - да упутимо писмо Међународном суду правде и питамо да ли је декларација о проглашењу косовске независности илегална или не и добијемо одговор да није илегална.

„Да су Албанци били паметни, на Савету безбедности да су се само тога држали, а не оног где сам их дочекао и ухватио и лако их победио, Ахтисаријевог плана и свега другог, нама би било много теже”, констатује Вучић.

„Још чувам делић одговора и нећу вам га рећи сад, да бих могао Албанцима да одговорим на међународној сцени кад буду потегли следећи пут, али су нам ту одговори најтањи. Одговори су нам најтањи захваљујући одговорности оних који би данас неком да соле памет”, додао је он.

Наводи да је стратешко питање у вези са Косовом, и да се око тога сви слажу, да имамо мир и да онда не постоји другачије решење осим да постигнемо неки споразум.

На питање какав споразум, каже:

„Ма, било какав споразум да имамо, који ће да прихвате Срби и Албанци, то доноси мир. Другачије мира нема, разумите то. Разумите ме људи и понашајте се одоговорно сви и схватите да је то једино што је могуће.„

Ако немате споразум Албанци ће бити још нервознији, упозорава Вучић.

„Они су мислили да су све завршили још 2008. А онда је неки Вучић чудом чуда у 2013. години успео поново да врати Србију у игру и зато су нервозни. Зато сад хоће да завршавају све то. Ја вас питам, а шта ћемо да радимо? “, упитао је Вучић.

Он каже да се не плаши ни албанске војске, ни било кога.

На питање да ли га погађа када чује: „Вучића Запад држи док не потпише предају Косова, а онда ће га пустити низ воду”, одговара:

„Мене Запад држи? Слушао сам и како ме мрзи Русија, па сам се више пута срео с Путином него сви председници и премијери Србије пре мене заједно. Је л то чињеница или није?"

Упитан коју ће одлуку донети у случају да нас ЕУ притисне да морамо да се дистанцирамо од Русије истиче да се нећемо дистанцирати од Русије.

„Ко зна како се мењају ствари у свету, ко зна шта ће бити до маја или јуна следеће године, а не шта ће бити у наредних шест или седам година. Србија има добре односе с Русијом и неће да их квари. Србија се налази на евопском путу и ја то не кријем нигде, па ни у Москви. А то што ћете ви да ми кажете - срушите своје односе с Русијом. А што да их срушимо? Ви да градите Северни ток, а ми не можемо да градимо Јужни ток? Што?”, каже Вучић.

„То је зато што су они велики а ми мали”, објашњава српски председник и додаје да ту врсту аргументације неће да прихвати:

„Тако са мном не може да се разговара, ни у Бриселу, ни у Берлину, нити било где.

 

Вучић: Избори су могући али најважније шта је у интересу грађана

Председник Србије Александар Вучић није искључио могућност одржавања избора у овој години, нагласивши, међутим, да је најважније видети шта је у интересу грађана.

„Не искључујем ту могућност, јер у марту или априлу улазимо у изборну годину и то није ништа ванредно. Очигледно сви мисле да су много снажни и да могу да побеђују. Мислим да на изборе можемо да идемо. Има идеје унутар странке да ја водим изборну листу СНС пре него што дође неко други. Чини ми се да би им то могло донети убедљивије резултате. Али много је важније видети шта је у интересу грађана Србије”, каже Вучић у интервјуу за портал „Еспресо”.

На питање када ће на ТВ дуел са представницима опозиције, каже да може да иде на дуел са њих пет.

„Чим се њих пет договоре којих су то пет. Они на једну страну, ја на другу. Само тражим да имам исто време, не више, исто време као и они. Прегазићу их, победићу их”, каже Вучић, нагласивши да ће их победити аргументима, чињеницама, политиком.

Они, како каже, политику немају, осим политике мржње.

Вучић истиче и да се не боји нечег што ће неко негде да изговори и да неће да купује милост.

„Ја сам једини који неће да купује милост и који неће да купује лепе реци, јер мој посао је да радим за земљу, а не да радим за то да ме вређају на најстрашнији начин. Мој однос је такав, ја не правим дилове. Нема оног: 'нашао сам се с Вучићем у кафани, био је Ђинђић код Слобе на канабету', био је овај код овог, онај код оног. Код мене није. Нико од њих. Не знам о чему бих причао с њима”, каже он.

Каже и да не жели да неко из опозиције дође да прича са њим и да евентуално усагласе позиције.

„Које позиције да усагласимо? С човеком који каже 'ти си видно нарушеног здравља', а ви му кажете: 'ви више говорите о себи' и онда он каже, 'Вучић је рекао да ће да ми се освети'. Где је Вучић то рекао? „Не, то је моја поуздана информација”. Ајде немој да лажеш бре, барабо једна.„

На питање ко је његов омиљени опозициони политичар - Војислав Шешељ, Чеда Јовановић или Ненад Чанак, каже:

„Моји омиљени опозициони политичари су Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић. Њих ћу да побеђујем докле год будем хтео.„

На питање о новинару Милану Јовановићу и да ли он може да буде заштићен, Вучић каже да може.

„По првим резултатима истраге, тај стан је био празан, месецима нико у њега није долазио и неко је вероватно типовао празан стан да би био опљачкан, јер се види по ономе што је употребљавано. Није то било припремано за физички напад, већ за пљачку, за обијање. Први напад је био напад којим се угрожавала сигурност и безбедност, а да ли је био покушај убиства, немојте то ни ви, ни ја да закључујемо. То како ће суд да тумачи, то је њихова ствар. Немојте ви да будете ти који ће да причају: „Јао, неко је покушао да убије Борка Стефановића”, а онај што је покушао да неког другог окреће на ражњу, он је колега новинар и он је добар”, додао је.

У вези са одласком Ивана Ивановића са једне ТВ, Вучић каже да се тражи сваки могући скандал да би се рекло: „јао, ето нам разлога да протестујемо”.

„Не можемо да причамо о расту, не можемо да причамо о болесној деци коју блесави Вучић лечи, шест и по пута више него што су љубитељи деце и обожаваоци деце радили у своје време, него хајде да причамо о цензури. Ма, пустите ме тих празних прича.”

Упитан да ли остаје у политици после актуелног мандата, каже: „Не бих се кладио” , а на питање ко је нови Вучић у СНС, одговара:

„Неће бити новог Вучића. Свако оставља свој печат, али ће свакако бити новог лидера у СНС”, преноси Танјуг.

 

Надам се да ће Додик наћи решење...

Александар Вучић изјавио је да као председник Србије не жели да коментарише догађања протеклих дана на улицама Бањалуке.

У интервјуу за портал „Еспресо” наглашава да нема намеру, ни могућност да се меша у рад органа РС и БиХ, а да Републици Српској жели стабилност, мир и добру будућност.

„Уверен сам да ће председавајући председништва БиХ Милорад Додик наћи решења о породици која је неутешна, која је изгубила сина и у да ће у будућности наћи спокој и мир и знати шта се десило с њиховим дететом, јер страшно је тешко рећи неком ко је изгубио своје дете да никад неће сазнати како га је изгубио”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Он је подсетио да је Додик својевремено говорио на митинзима против њега, али да је касније постигнут договор да „никад више, као неписано правило, а као у закон да је уписано, да никад Република Србија не иде против Српске, нити да Српска иде против Србије”.


Коментари138
9cc00
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Дејан.Р.Тошић
Државе које су се ослобађале заједно у првом Балканском рату 1912 године од Турака, требају бити сагласне са договором између Београда и Приштина, Румунија, Бугарска и Грчка су део решењ проблема А. П. КиМ. Без обзира на мишљење о Бугарској држави, Бугарски народ је био савезник Србије у балканском рату када је Србија ослобађала КиМ, у осталом Бугари и даље чувају у Цркви у Софији свете мошти Краља Милутина са покровом и свим драгоценостима на њему. То су природни културни и историски и економски и лингвистички и антрополошки и верски и географски савезници Србије, и Немачки утицај на Балкану је све учинио да не дође до јединог природног савеза Српског народа и држава са Балкана, све је учињено и 1918. и 1945. Да дође до уједињења Срба у неприродан савез и федерацију са Хрватима и Словенцима и сада у 20 и 21 веку се наставља такав утицај. Ни Румунија ни Грчка не признају независно Косово, потребно је да Бугарска повуче признање, што се десити може, и тада Србија има решење за А. П. КиМ
D. Kokorski
Da su EU i Amerika prema Srbiji licemjerni to vidimo savki dan. Ali, ne mogu da vjerujem da ce ta licemjernost ici tako daleko da Srbija u kompromisnom resenju kosovskog problema ostane "golih ruku". Kompromisno resenje nece ipak doci samo po sebi gdje ce se EU i Amerika smilovati i reci "dacemo nesto i Srbiji". Za ovo se treba grcevito boriti. Misljenja sam da "zamrzavanje" kosovskog problema ne ide u prilog Srbiji. Nego naprotiv. Oni koji kazu da slucaj treba "zamrznuti" misle emocionalno, a ne racionalno. Navodno, najveci broj ispitanika su za "zamrzavanje", a kad se tim istima postavi pitanje : "da li ste spremni da podnesete nekakav teret u vezi Kosova", onda ti isti u najvecem broji kazu da nisu spremni. Ovaj "sizofreni stav" ispitanika samo potvrdjuje Vucica da je na pravom putu.
Раде Ковачевић
Peter Ilic @Ваш последњи коментар означава стање свести људи који су изгубили оријентацију и који су пристали на растакање историјског интегритета и идентитета Србије и српског народа. Запитајте се зашто и од кога је уочи 2019.године стрепео српски народ на Космету и од кога у неприлици очекује легитимну заштиту и ефикасну помоћ.Запитајте се и ви вама слични, да ли је Бондстил штитио Србе на Космету од погрома у марту 2004.године, у најмасовнијем прогону српског народа са Космета после агресије НАТО-а на Србију 1999.године?Око 20 000 припадника Кфора и око 3000 припадника Умника немо је посматрало или са Арбанасима учествовало у дивљачком убијању и етничком чишћењу српског народа на Космету (6 градова и 9 села потпуно је етнички очишћено, око 1000 кућа спаљено,уништено је око 35 православних цркава и споменика културе,уништавана су гробаља,спаљивана је документација о рођеним,веначаним и умрлим Србима).Ако сте непријемчиви за истину, ако сте огуглали за свој народ, не хвалите се тиме!
Petar
Bez kompromisa o Kosovu ćemo imati novi "blitzkrieg" u ovom ili onom vidu od ovdašnjih evropskih Nemaca ili njuihovih naslednika u Americi. A drugih saveznika nema a aRusija gleda svoja posla i daleko smo joj i nemamo naftu. bolje mršavi mir sada nego debela parnica na duži rok. Tako stoje stvari.
Savetnik iz Topole
Evo predloga za rešavanje kosovskog problema, koji donosi Nobelovu nagradu : 1.Sever Kosova ostaje Srbiji (kao i Republika Srpska) ; 2. ZSO na KiM dobija velika ovlašćenja, kao i zaštitu srpskih svetinja ; 3.Ostatak Kosova dobija stolicu u UN i članstvo u svim udruženjima (bez formalnog priznanja od strane Srbije) ; 4. Sve garantuju EU, SAD i Rusija !
Боривоје Банковић
То је писало на цедуљи која је јутрос стајала поред сендвича? У длаку исти коментар сте оставили под именом "evroskeptik" мало ниже. Мој предлог гласи: Србија не признаје "Косову" и не пристаје ни на какве договоре са продавцима бубрега и белог прашка, јер се нама не жури. Вратићемо цело Косово и Метохију када дође време. Вашим предлогом Србија само губи, а искуство нас учи да гаранције САД и ЕУ не вреде ни колико папир на коме су написане.
Препоручујем 24

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља