уторак, 25.06.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55
УОЧИ БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА

Тражи се риба, суво воће и прасетина

Аутор: М. Ћур­чићсубота, 05.01.2019. у 17:36

Упр­кос по­ле­ди­ци, сне­гу и хлад­ном ве­тру, уочи Бо­жи­ћа, на пре­сто­нич­ким пи­ја­ца­ма је гу­жва. Чак и у ка­сним по­по­днев­ним са­ти­ма су­гра­ђа­ни су оби­ла­зи­ли те­зге са бад­ња­ци­ма, су­вим шљи­ва­ма, кај­си­ја­ма, гро­жђем, али и ме­са­ре у ко­ји­ма се про­да­је пра­се­ће и јаг­ње­ће ме­со, без ко­јег се не мо­же за­ми­сли­ти бо­жић­на тр­пе­за. Ка­ко Бад­њи дан на­ја­вљу­је нај­ра­до­сни­ји хри­шћан­ски пра­зник, пр­во се по­че­ло са при­пре­ма­ма за овај ва­жан дан, ка­да се по­сти. 

Дан уочи Бо­жи­ћа, осим по­сних ђа­ко­ни­ја, оби­чај је да се на сто­лу на­ђу ора­си и су­ше­но во­ће. Су­ве шљи­ве ко­шта­ју из­ме­ђу 250 и 300 ди­на­ра, смо­кве од 400 до 600, ора­си су 600 до 1.000, су­ве кај­си­је из Тур­ске око 600, ур­ме око 400. 

У ри­бар­ни­ца­ма је та­ко­ђе гу­жва. Ослић, ску­ша, ша­ран, ка­ко ка­жу тр­гов­ци, про­да­ју се нај­бо­ље. Ки­ло­грам нео­чи­шће­ног ша­ра­на је 460 ди­на­ра, очи­шће­ног 560, ди­мље­ног 2.000, пе­че­ног око 1.400. Ослић, за­ви­сно од вр­сте и ме­ста ку­по­ви­не, има и раз­ли­чи­ту це­ну, а нај­че­шћа је 410, док је ску­ша 300 ди­на­ра. Нај­ви­ше оби­ча­ја ве­за­но је за ку­по­ви­ну бад­ња­ка, од­но­сно гра­ну хра­сто­вог или це­ро­вог др­ве­та ко­ју до­ма­ћин се­че ују­тру на Бад­њи дан, а уве­че уно­си у ку­ћу и ста­вља на ог­њи­ште. Бад­ња­ка има на све стра­не: на пи­јач­ним те­зга­ма, али и ис­пред пи­ја­ца и у окол­ним ули­ца­ма, а ко­шта­ју 100 до 200 ди­на­ра.  

– Оби­чај је да се иде ра­ном зо­ром у шу­му да се се­че ста­бло за бад­њак, мла­ди­ца де­бљи­не ру­ке, али у гра­ду је то те­шко из­ве­сти, па се сву­да про­да­је, има их и у са­мо­по­слу­га­ма упа­ко­ва­них у ке­се – ка­жу су­гра­ђа­ни. 

При­пре­ми­ти бо­жић­ну тр­пе­зу ни­је ла­ко, а ка­ко при­ча­ју про­дав­ци ме­са, ни јеф­ти­но, јер се те­шко мо­же за­ми­сли­ти без пра­се­ћег или јаг­ње­ћег пе­че­ња. 

У ме­са­ра­ма је уочи овог пра­зни­ка увек кр­ца­то. Куп­ци пр­во оби­ђу не­ко­ли­ко про­дав­ни­ца на пи­ја­ци, рас­пи­та­ју се о це­на­ма, а за­тим ода­бе­ру у ко­јој ће да па­за­ре. Ако се не пре­до­ми­сле и на кра­ју не од­лу­че за не­ки од хи­пер­мар­ке­та. Про­дав­ци твр­де да љу­ди че­шће ку­пу­ју пра­се­ти­ну или јаг­ње­ти­ну на ки­ло­грам не­го што по­ру­чу­ју це­ло јаг­ње или пра­се. 

– Увек ку­пу­јем на ки­ло­грам. Знам ко­ли­ко ми от­при­ли­ке тре­ба и ко­ли­ко ће уку­ћа­ни да по­је­ду... Лак­ше ми је та­ко не­го да оста­не и да по­сле не знам шта ћу са тим, јер на сто­лу не­ће би­ти са­мо ме­са, већ и пред­је­ло, са­ла­те, ко­ла­чи... Не­ћу има­ти го­сте, би­ће пра­знич­ни ру­чак у кру­гу по­ро­ди­це, та­ко да не­ма по­тре­бе за пре­те­ри­ва­њем, ку­пи­ћу два ки­ло­гра­ма пра­се­ти­не, ки­ло јаг­ње­ти­не и пу­на ка­па – ка­же Ја­сми­на Ђор­ђе­вић. 

Пре­ма ре­чи­ма тр­го­ва­ца, ви­ше се про­да­је пра­се­ће не­го јаг­ње­ће ме­со, нај­ве­ро­ват­ни­је, због це­не. 

Ки­ло­грам пра­се­ти­не ста­је 550 до 600 ди­на­ра, а у хи­пер­мар­ке­ти­ма је не­што по­вољ­ни­ја, це­на је ни­жа чак и до сто­ти­нак ди­на­ра. Јаг­ње­ти­не има за 700 до 1.000 ди­на­ра. 

У пе­че­ња­ра­ма за ки­ло­грам јаг­ње­ти­не по­треб­но је из­дво­ји­ти 1.400 до 1.600, а за исто то­ли­ко пра­се­ти­не од 1.000 до 1.250 ди­на­ра. Ко ни­је био рас­по­ло­жен да оби­ла­зи пи­ја­це, на­мир­ни­це за пра­знич­ни ру­чак мо­же да по­тра­жи и у не­ком од ве­ли­ких су­пер­мар­ке­та. 


Коментари1
da494
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dipl. agronom
Jedite oci,ugodite stomaku...!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља