уторак, 12.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:11
МЛАДЕН НЕНАДИЋ,ТУЖИЛАЦ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ГОВОРИ ЗА „ПОЛИТИКУ” ПОВОДОМ 15 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ТЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

Србија је огрезла у корупцији, изигравању прописа и личном богаћењу

Пошаст се увукла међу руководиоце великих система, носиоце правосудних функција и представнике државних институција, каже тужилац
Аутор: Доротеа Чарнићсреда, 09.01.2019. у 15:34
Ме­сто ­ре­зер­ви­са­но ­за­ ту­жи­о­це ­у ­нај­ве­ћој­ суд­ни­ци­ Спе­ци­јал­ног­ су­да (Фото П. Павловић)

„У претходних неколико деценија, пошаст високе корупције чији актери јавна добра претпостављају свом личном богаћењу, захватила је у Србији све слојеве друштва и привреде. Увукла се међу многобројне руководиоце великих система јавних предузећа, носиоце правосудних функција, представнике из првих ешалона државних институција. Нарочито погодно тле висока корупција је нашла кроз разне злоупотребе и изигравање прописа у закулисним и недовољно јавним процесима приватизације, намештеним тендерима и јавним набавкама. Такође, банке са државним капиталом су у једном тренутку постале „банкомати” за оне који су били привилеговани у добијању кредита”, каже Младен Ненадић, тужилац за организовани криминал у ексклузивном разговору за „Политику”, првом на који је пристао од избора на ову функцију 2015. године.

У 2018, навршило се 15 година од оснивања Тужилаштва за организовани криминал (ТОК), познатог и као Специјално тужилаштво, као и од оснивања посебног судског одељења, званог Специјални суд. Тим тужилаца изабраних да буду ударна песница против најтежих облика криминала данас се, поред осталог, може похвалити са више од шест и по миленијума правоснажних затворских казни, две хиљаде осуђених особа и 600 подигнутих оптужница.

На оптуженичким клупама током 15 година седела су четворица бивших министара, три министарска помоћника, 20 директора јавних предузећа и њихових помоћника, 11 судија, од којих су двојица председници судова, као и двојица тужилаца, адвокати и полицајци.

Судило се разнима клановима, мафијама и групама. Најпре земунском, јер је то клан који је 2003. године убио српског премијера Зорана Ђинђића, а пре њега и десетине других људи. То је био први и најзначајнији процес овог тужилаштва. Упоредо са поступцима против најокорелијих убица, низале су се мафије – царинска, друмска, пожаревачка, стечајна, више дуванских и нафтних, ђубретарска, аутомобилска, естрадна, лекарска, затим кланови који су трговали енормним количинама кокаина, као и многобројни кријумчари људи.

– За нас је изазов висока корупција, у којима су пријављени носиоци највиших функција у државним органима или јавним предузећима, где је евидентно мали број кривичних процеса. Досадашња искуства показују да неретко судски поступци трају пет, седам или десет година. То обесмишљава саму суштину правде, која мора да дође брзо. Спора правда користи само окривљенима. Истовремено, споразум о признању кривичног дела је врло битан процесни инструмент јер се скраћује трајање поступка – наводи Ненадић.

Пре њега, специјалним тимом тужилаца руководили су Јован Пријић, Слободан Радовановић и Миљко Радисављевић. Дугогодишња пракса показала је да су управо поступци за високу корупцију били најтеже доказиви, да трају најдуже, а пресуде се често укидају. Неки од највећих и најпознатијих предмета, трајали су годинама, пратили су их многобројни обрти, а окончани су неславно – ослобађајућим пресудама због оцене суда да нема довољно доказа или због застарелости.

– Охрабрује чињеница да су до сада осуђујућим пресудама успешно окончани поступци против директора ЈП „Ресавица”, судије Вишег суда у Београду, судија Основног суда у Косовској Митровици, као и да је у протеклих неколико дана покренут поступак против директора Управе за аграрна плаћања. Тужилаштво за организовани криминал је завршетак већ започетих поступака и вођење нових одредило као приоритет за 2019. годину – каже тужилац.

На дрвеним клупама иза стакленог зида, у простору резервисаном за најопасније криминалце, поред министара и судија, седели су или и даље седе многобројни бизнисмени и тајкуни, али и директори ЈП „Путеви Србије”, ЈП за подземну експлоатацију угља „Ресавица”, бивши директори јавних предузећа „Железница Србије”, РБ „Колубара”, директор и његов заменик из Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), директор Акцијског фонда, директор Инспектората за рад у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, председник и секретар Координационог центра СРЈ и Републике Србије за Косово и Метохију, директор предузећа у којима је држава власник или сувласник капитала.

– Постављени су нови приоритети и сада је у центру пажње висока корупција, препознатљива по актерима на највишим државним функцијама, које бира, именује и поставља Народна скупштина, влада, Високи савет судства и Државно веће тужилаца. Поред овога усредсредили смо се и на борбу против организованог криминала са наглашеном међународном димензијом – наглашава тужилац Ненадић.

Покренуто је више поступака у вези са приватизацијом предузећа у државном власништву, извлачењем новца из фирми чије су приватизације биле у току, одобравањем кредита без адекватног покрића и банкарских гаранција у банкама у чијем капиталу је држава имала учешће (Агробанка, Развојна банка Војводине, Привредна банка Београд), избегавањем плаћања царинских и пореских обавеза и злоупотребом буџетских средстава намењених са подстицање развоја у области пољопривреде.

На примеру управљања Јавним предузећем за подземну експлоатацију угља „Ресавица” лако се уочава размера корумпираности српског привредног система, па и друштва уопште. Како су нам испричали тужиоци, јануара 2015. године, ухапшен је директор овог јавног предузећа због сумње да је извршио продужено кривично дело примања мита. Након свега 17 месеци, што је уједно и најкраћи кривични поступак вођен по оптужном акту овог тужилаштва, окривљени је у јуну 2016. године правоснажно осуђен на четири године затвора, а уз њега је осуђен и комерцијални директор.

Уместо да овај поступак буде пример да се корупција неће толерисати, десила се потпуно обрнута ситуација. Већ у априлу 2017. године, приведен је нови директор истог тог рудника, кога је Влада Републике Србије именовала на руководеће место након што је његов претходник ухапшен. И нови директор је осуђен на две и по године затвора по закључењу споразума о признању кривичног дела.

– Одлучни смо да спречимо улазак прљавог новца у привредне токове Србије и зато смо се залагали за бескомпромисну примену Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела. Тиме смо спречили криминалце да овај новац користе за извршење нових кривичних дела, заштитили смо принцип слободне тржишне утакмице који почива на лојалној конкуренцији и спречили смо да се богатство стечено криминалом употреби за корупцију и утицај на државне институције и јавни сектор. Међутим, овим је остварен по нама кључан циљ – угасили смо им наду да ће по изласку из затвора уживати у плодовима свога „рада” – наводе у ТОК-у.

Подсетимо се да је Тужилаштво за организовани криминал започело своју мисију уз одјеке смртоносних снајперских хитаца испаљених на премијера Ђинђића који су на злокобан начин означили почетак његовог рада.

– Хитно смо морали да откријемо починиоце атентата на премијера, прикупимо доказе и покренемо кривични поступак против организоване групе чија моћ је надилазила националне оквире. Криминална организација „земунски клан” у рано пролеће 2003. године, била је смртоносни спој озлоглашених убица, отмичара и трговаца наркотицима, и највиших представника Јединице за специјалне операције, дакле легалне полицијске јединице. Очекивања грађана наше земље, институција, стручне јавности и међународне заједнице била су неподељена – утврдити потпуну истину, присећају се својих почетака најискуснији чланови Ненадићевог тима.

Касније, готово у сваком предмету стварана је нова пракса. Тужилаштво је посебну снагу добило у могућности коришћења посебних доказних радњи кроз ангажовање прикривених иследника, затим тајног надзора комуникација окривљених, тајног праћења и снимања и осталих процесних овлашћења која дају прилику да се проактивно воде предистражни и истражни поступци, да се организованим криминалним групама „приђе” у периоду док чине кривична дела у реалном времену.

Осуђени су судским пресудама обавезани да плате високе износе имовинске користи коју су прибавили кривичним делима и може се рећи да је остварен циљ јер је за криминалце неретко већа казна одузимање имовине од година проведених у затвору, закључују у тужилаштву.

Криминалцима одузета имовина

Од 2009. године, када је закон ступио на снагу, па до половине 2017, према захтевима Тужилаштва за организовани криминал привремено је одузето 188 зграда, кућа или станова, 30 пословних простора, 40 гаража, 69 катастарских парцела земљишта, 39 аутомобила, камиона или пловила и једна бензинска пумпа. Одузета је готовина у износу од 1.468.132,34 евра, 4.544,75 америчких долара и 1.976.740,33 динара, као и акције и удели у седам предузећа. Трајно су у истом периоду, одузети 21 некретнина, три пословна објекта, две гараже, седам катастарских парцела, девет аутомобила и камиона, готовина од 593.880 евра, 4.544,75 долара и 212.306,56 динара и друге драгоцености.

 


Коментари22
9d843
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Храбар човек.
milos savic
narod bi jeftinije i bolje prošao da ove sudove uopšte nema .Lepo da bude krizni štab i policijski čas dok se ne konsoliduhu sudije iz sveta pošto mi očigledno to nemožemoKako god okreneš mi nismo dozreo narod i tu mora neko doći da uspostavi red
Prevremeno oglašavanje
Sudeći po navedenim brojkama, iz okončanih predmeta kojima se hvali ovaj gospodin, nisam siguran, kada se od njih odbiju svi troškovi njegove ekipe, da im je bilans pozitivan. Nisam protiv ovih ljudi, ali nešto ipak u državi Srbiji još uvek škripi. Taj zaključak se nameće sam po sebi kada se prihvati ocena da ja "Srbija ogrezla u korupciji" a rezultati su vrlo skromni. Mogao bih se složiti sa jednim komentatorom koji napisa da bi bilo bolje da se ovaj tužilac nije ni sada oglašavao.
Aleksandar Mihailović
Koliko su ovi podaci ništa govori jedan podatak, godišnje se opljačka 10-12 milijardi evra kroz poreske, carinske i akcizne utaje, rad na crno, u sivoj ekonomiji, krađama struje, u javnim nabavkama i iz JP, kroz pljačke fondova. Glavni generator visoke korupcije su stranke na vlasti koje se rovovski bore za svaku fotelju da bi u njih postavljale najsposobnije za čerupanje "plena", države, a kolo vodi vlada Srbije koja je uvela najveći reket i teror nad ogromnom grupom građana, koja ima više od 200e penzije ili plate, i ona je uspostavila potpunu kontrolu nad pravosuđem koje je "crna rupa" srpske demokratije, u kome je u predmetima sa većim iznosima nemoguće doći do pravde. Generator korupcije su i najodgovorniji u vlastima, a zeleno svetlo im se daje kada se na prvu pozitivnu presudu penzioneru za povraćaj opljačkanih mu para kaže: "Videćemo ko stoji iza i ko je doneo tu presudu", čime se vrši neviđeni pritisak na pravosuđe i daje zeleno svetlo daljem procvatu korupcije.
cirarudenik
I ovolikog pisanja vidosmo hapsenja za 15 godina dva direktora iz iste ”Resavice”a Kolubaru zaobidoste ? Pa za ovolike godine u Beogradu niko nije osuden ? Sve je zastarelo ? Sramota da iznosite sve ovo pred ovaj napaceni narod i otvoreno otkrivate kako korupcija sjajno funkcionise i da joj niko nista ne moze ?! Ovo je ismejavanje nacije koja je nemocna pred ovako organizovanom korupcijom !

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља